Halász Bence: Miért ne dobhatnék 83 métert az olimpián?

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2024.07.02. 10:07
Halász Bence megdöntené edzője rekordját az olimpián (Fotó: Szabó Miklós)
A júniusi atlétikai Európa-bajnokságon a kalapácsvető Halász Bence 80.49 méteres kísérlettel szerzett ezüstérmet, ami pályafutása harmadik legnagyobb dobása volt. A párizsi olimpián edzője, Németh Zsolt 81.56-os egyéni csúcsát szeretné megdönteni.


Milyen emlékei vannak a tokiói olimpiáról?
– Vegyesek, hiszen akkor éppen a térd­műtétem után próbáltam visszatérni a nemzetközi élvonalba. Rengeteget edzettem, hogy behozzam a lemaradásomat, ami rányomta bélyegét a tokiói szereplésemre – mondta a Nemzeti Sportnak a világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnoki ezüstérmes kalapácsvető, Halász Bence. Fájt mindenem, nem tudtam kihozni magamból a maximumot. Hiányzott az olimpiai érzés is, mert a koronavírus-járvány miatt nem lehetett szabadon mozogni, és más sportágak viadalait megnézni, de nem szomorkodom, nincs bennem hiányérzet, abból a versenyből is tanultam.

SZÜLETETT: 1997. augusztus 4., Kiskunhalas
SPORTÁGA, VERSENYSZÁMA: atlétika, kalapácsvetés
KLUBJA: Szombathelyi Dobó SE (2012–)
EDZŐI: Németh László, Németh Zsolt
LEGJOBB EREDMÉNYEI: 2x világbajnoki 3. (2019, 2023), 2x Európa-bajnoki 2. (2022, 2024), Európa-bajnoki 3. (2018), 7x magyar bajnok (2017–2023), 2x téli dobó Európa-kupa-győztes (2022, 2023), junior-világbajnok (2016), junior Európa-bajnok (2015), U23-as Európa-bajnok (2017), 5x az év magyar atlétája (2018, 2019, 2020, 2022, 2023)
HALÁSZ BENCE

– Miben más önnek a párizsi játékok?
– Egyrészt tudom, hogy Magyarországon az olimpia nagyon érdekli az embereket, jobban figyelnek ránk, ám igyekszem úgy felfogni, hogy ez is egy világverseny, és csak annyi a különbség, hogy négyévente rendezik meg. Másrészt végre nem az a célom, hogy bejussak a döntőbe, hanem jobb eredményre készülök. Az elmúlt két évben rengeteg tapasztalatot szereztem a világversenyeken, olyasmiket éltem át, amelyekből erőt és önbizalmat tudok meríteni.

– Rómában 80.49 méterrel szerzett Eb-ezüstérmet. Ez a várakozásnál nagyobb dobás a feszült helyzetre adott reakció volt?
– Biztosan benne volt az is, de több tényezőből állt össze. Amellett, hogy én is nagyon akartam, az edzőm, Németh Zsolt kiválóan időzítette a formámat. Bár annyiban jogos a kérdés, hogy ha nincs az a feszült helyzet az első két sikertelen kísérletem után, akkor nem tudom, hogyan sikerült volna a folytatás.

– Önbizalmat adott?
– Inkább az ad önbizalmat, hogy a legjobb eredményeimet mindig éles helyzetben, világversenyen értem el, nem kis eldugott, „buszmegállók közötti” viadalokon. Miért ne dobhatnék nyolcvanhárom métert az olimpián?! Ha szükség van rá, mindig fel tudom szívni magam annyira, hogy képes legyek a legjobbra, ami nagyon jól hangzik. Az edzőim pedig tudják, mikor mit kell tennem, bízom bennük akkor is, ha éppen gyengén mennek az edzések. És nem számít, ki mit dobál tavasszal, majd augusztusban dől el, ki mire képes.

– Mennyit vett ki önből a júniusi Európa-bajnokság?
– Kevesebbet, mint gondoltam! Persze, fáradt voltam utána, és eltelt vagy másfél hét, mire talpra álltam, de nem volt olyan érzésem, mint a világversenyek után szokott, hogy alig bírom elkezdeni az edzéseket. Az olimpia ráadásul nagyon motivál, ami újra és újra erőt ad. A hétvégéig kihasználtuk az időt, és kemény alapozó edzéseket végeztünk mennyiségi és minőségi szempontból is. A Gyulai Memorial után tíznapos edzőtáborozásra megyünk Tatára, elkezdődik a formaélesítés, és szerintem látványosan javulnak majd az eredményeim.

– Mennyire érzi magán a mentális érettséget?
– Túlzás lenne azt állítani, hogy már sohasem izgulok – az emberben mindig ott van, hogy szeretne jól teljesíteni. Örülök, hogy sikerült fiatalon ilyen magas szintre jutnom, és tudom, hogy a jó eredményeket már el is várják tőlem, de én is ember vagyok. Utánpótláskoromban, a tanuló stádiumban még sok érvénytelen kísérletem volt, mert izgultam és nem volt stabil a technikám, ám le kellett győznöm magam. Nem biztos, hogy jó, ha állandóan egy emberre helyeznek nyomást, de elbírom, kemény alföldi parasztgyerek vagyok. Valahol jó érzés, hogy ekkora teher van a vállamon, mert annak a jele, hogy bíznak bennem.

– Csalódott lenne, ha Párizsból érem nélkül jönne haza?
– Ezt így nem lehet kijelenteni. Elsőként azt tűztem ki, hogy meg szeretném dönteni az edzőm, Németh Zsolt egyéni csúcsát, ami 81.56 méter. Van egy olyan érzésem, hogy Párizsban sikerülni fog, ám egyrészt nincs garancia arra, hogy egy ekkora dobás az olimpiai döntőben mire elég, és ez a gondolat megfordítva az is igaz: ha valaki ekkorát dob, az bármire elég lehet…

A PÁRIZSI OLIMPIA PROGRAMJA
FÉRFI KALAPÁCSVETÉS
Augusztus 2., péntek
10.10: selejtező, A-csoport
11.35: selejtező, B-csoport
Augusztus 4., vasárnap
20.30: döntő

Edzője, Németh Zsolt szerint Halász Bence az idén jobb állapotban volt, mint tavaly, viszont mentálisan a helyén kellett kezelnie, hogy a világbajnok kanadai Ethan Katzberg már áprilisban 84.38-at dobott, amire két évtizede nem volt példa.
„Igaz Bálinttal sokat dolgoztunk azért, hogy mentálisan összeszedjük magunkat, ami sikerült is – mondta a szombathelyi Dobó SE vezetője. – Soha ilyen korán nem rendeztek atlétikai Európa-bajnokságot, mint az idén Rómában, és előtte úgy gondoltam, Bence hetvenkilenc méteres eredményre lehet képes, mert nem most kell csúcsformában versenyeznie, ez is csak egy állomás volt az olimpia előtt. Bence viszont nemcsak fizikailag érett meg, hanem mentálisan is, el tudja viselni a stresszt. A negyedik kísérlete előtt a lelátón azt beszéltük, hogy vagy nagy lesz, vagy beledobja a hálóba. Előbbi történt, ami az érettségét bizonyítja.”
Németh Zsolt szerint az olimpia csaknem valamennyi sportágban a „versenyek versenye”. Halász Bence a júniusi kontinensviadal óta újra kétszer edz naponta, a terhelést a párizsi Gyémánt Liga-verseny és a Gyulai István Memorial után csökkentik. A cél, hogy a két viadal valamelyikén 77.77 méternél nagyobbat érjen el – ennyivel ment ki a római Eb-re, de Párizs előtt már távolabbra szeretne dobni.
Az olimpia a „versenyek versenye”

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik