A szervezők számára lesz a legnagyobb tétje a vasárnapi Sydney Marathonnak

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.09.12. 10:09
A kép illusztráció (Fotó: Getty Images)
Vasárnap rendezik meg a Sydney Marathont, melynek szervezői abban bíznak, hogy a verseny jövőre már a szakág csúcskategóriás sorozatának részeként szerepel a naptárban.

A klasszikus távú, 42.195 kilométeres viadalok között a legnagyobb presztízzsel a World Marathon Majors (WMM) kategóriába tartozók bírnak a világon. Az elit sorozatot 2006-ban hozták létre és legutóbb 2013-ban bővült az ide tartozó versenyek sora, mely ugyanakkor még mindig csupán hat viadalból, a New York-i, a londoni, a bostoni, a berlini, a chicagói és a tokiói versengésből áll.

A WMM 2017-ben dolgozott ki egy pályázati rendszert a bővítés érdekében, s noha a célok szerint legfeljebb kilencre növelnék a topkategóriás viadalok sorát, új állomást azóta sem iktattak be. Ez viszont jövőre változhat, mivel a Sydney Marathon tavaly minden feltételnek megfelelt, s ha – mivel a felvételhez sorozatban két évben kell teljesíteni a WMM elvárásait – vasárnap is hasonlóan teljesít mint 2023-ban, akkor 2025-től a World Marathon Majors tagja lesz.

„Nagyon izgatottan várjuk, hogy végre vasárnap legyen – mondta Wayne Larden versenyigazgató a viadal csütörtöki sajtótájékoztatóján. – Mindent elvégeztünk, készen állunk. Papíron minden tervünk jól néz ki, minden feladatot kipipáltunk. Már csak annyi vár ránk, hogy megrendezzük a versenyt, és biztos vagyok benne, hogy meg fogunk felelni a kritériumoknak.”

A kitételek sokasága közül az egyik a világszínvonalú mezőny, mellyel biztosan nem lesz gond Sydneyben, ahol a nőknél mások mellett ott lesz a rajtnál a 2022-es világbajnokság győztese, az etióp Gotytom Gebreslase, a férfiaknál pedig honfitársa, Leul Gebresilase, aki bronzérmet nyert a tavalyi, budapesti atlétikai vb-n.

A WMM októberben jelenti be döntését az ausztráliai viadallal kapcsolatban.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik