A Roma 0-2-ről fordított a Bayern München ellen

Vágólapra másolva!
2010.11.23. 22:21
null
Borriello gólja adta meg a jelet a római rohamra (Fotók: Reuters)
Címkék
A labdarúgó Bajnokok Ligája E-csoportjának 5. fordulójában az AS Roma elképesztő mérkőzésen kétgólos hátrányból állt fel és nyert 3–2-re a Bayern München ellen. A vendégek Mario Gomez duplájával már az első félidőben két góllal vezettek, ám a második játékrészben Marco Borriello szépített, Daniele de Rossi találata az egyenlítést jelentette, majd a 84. percben Francesco Totti szerezte meg a győztes találatot büntetőből. A kvartett másik meccsén a Basel 1–0-ra legyőzte a Kolozsvárt.

 

 

ROMA (olasz)–BAYERN MÜNCHEN (német)

Még a Fibonacci-sorozatnál is egyszerűbb volt az AS Roma számára a képlet. Ha hazai pályán legyőzik a Bayern Münchent és a csoport másik meccsén, a Basel–Cluj találkozón döntetlen születik, a „farkasok" a legjobb 16 között érezhetik magukat (utóbb kiderült: csak az első feltétel teljesült).

Ennek szellemében kezdtek a hazaiak. Marco Borriello közeli lövését a Bayernben először szerepet kapó Thomas Kraft könnyedén védte, de ezután is a Roma kezdeményezett többet. Bár Toni Kroos révén a bajoroknak is megvolt a lehetőségük, 15 percnyi játék után nem született gól.

Nem úgy, mint Svájcban, ahol a Basel megszerezte a vezetést a romániai Cluj ellen, így az olasz bajnokságban is éledező Romának nagy szüksége lett volna egy gólra. A 23. percben Mirko Vucsinics állt ehhez a legközelebb, de a montenegrói csatár a – Leandro Greco bombáját nagy bravúrral hárító – Kraftról kipattanó labdát nem tudta az üres kapuba pofozni, csakúgy, mint Jérémy Ménez, akinek lövése a védőkön lelassulva jutott a kapus kezébe.

Az elpuskázott helyzetek a 33. percben megbosszulták magukat. A német csapat eldugta a labdát a római térfél jobb oldalán, majd Franck Ribéry középre gurított, ahol Mario Gomez megelőzte védőjét, és 11 méterről a jobb alsó sarokba perdített (0–1).

Alig hat perccel később pedig már önmaga és csapata második találatát szerezte a német válogatott támadó. A hazaiak eladták hátul a labdát, amelyet Thomas Müller löbbölt Gomez elé, aki 12 méterről, jobbal, a bal alsó sarokba lőtt (0–2). Ha Anatolij Timoscsuk megpattanó lövését nem védi bravúrral Júlio Sergio a 42. percben, akkor valószínűleg eldőlt volna a mérkőzés.

A második játékrész elején gyorsan visszajött a meccsbe a Roma. A 49. percben Ménez adott be a jobb oldalról, a pattogós labdát a középen érkező Marco Borriello sarokkal tette maga elé, majd hat méterről a kapu közepébe lőtt (1–2).

A szépítés után átvették a kezdeményezést a hazaiak. Fabio Simplico óriási ziccerben gyenge lövést adott le, majd Vucsinics lövését is védte a fiatal Kraft. Aztán a 81. percben John-Arne Riise kapott remek labdát a bal oldalon, majd középre passzolt, ahol Daniele de Rossi öt méterről a kapuba lőtt (2–2).

A németek számára pedig a fekete leves a 84. percben következett, amikor a Francesco Totti pazar passzával kilépő Borriellót a tizenhatoson belül buktatta Kraft, így büntetőhöz jutottak a hazaiak. Bár Kraft eltalálta a sarkot, a tizenegyest Totti magabiztosan a jobb alsó sarokba lőtte (3–2).

Elképesztő második félidei játékával a Roma megérdemelten fordított a kissé elkényelmesedő Bayern ellen, amely ezzel a vereséggel is továbbjutott (és csoportelső), míg a Romának legalább egy pontot kell szereznie Kolozsváron.

FC BASEL (svájci)–CFR CLUJ (román)

A Basel aktívabban lépett fel a mérkőzésen, de az első tíz percben a kolozsváriaknak volt csak nagy helyzetük, Safari beadása után Culio hibázott. A svájciak góllal büntettek, a 15. percben a ghánai Inkoom remek keresztpassza után Federico Almerares lőtt ballal a hálóba (1–0).

A szünet után a kolozsvári csapat csatár-, Duhamel játékvezető sípcserével próbált frissíteni. A Basel Tembo révén megdöngette a lécet, és ahogy a CFR egyre följebb tolta a védekezését, egyre több kontralehetőséghez jutott.  A 73. percben Frei gólját les miatt nem adták meg, de nem számított: a Basel győzött, és megőrizte továbbjutási esélyét, de nincs a saját kezében a sorsa. A CFR tíz emberrel fejezte be a mérkőzést, miután Piccolo a 88. percben a kiállítás sorsára jutott.

ROMA–BAYERN MÜNCHEN 3–2
 

 

BASEL–CFR CLUJ 1–0

 

 

 

 

CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ
E-CSOPORT
AS Roma (olasz)–Bayern München (német) 3–2 (0–2)
 
Gólszerző: Borriello (49.), De Rossi (81.), Totti (84. – 11-esből), ill. Gomez (34., 38.)
 
FC Basel (svájci)–CFR Cluj (román) 1–0 (1–0) 
Gólszerző: Almerares (15.) 
Kiállítva: Piccolo (88.)
A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Bayern München54113–  6+7 12
2. AS Roma532  9–10–1 9
3. FC Basel523  8–  8  0 6
4. CFR Cluj514  5–11–6 3
HA HOLTVERSENY VAN...

...A KÖVETKEZŐ MUTATÓK DÖNTENEK AZ ALÁBBI SORRENDBEN

a) egymás elleni eredmény
b) jobb gólkülönbség
c) több lőtt gól
d) az előző öt szezon alapján számított nagyobb UEFA-koefficiens

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik