A Leverkusen fél szemét az Old Traffordra szegezi

Vágólapra másolva!
2013.12.10. 14:12
null
Az Old Traffordon nagy a tét: az MU csoportelső lehet, a Sahtar akár ki is eshet (Fotó: Reuters)
Végéhez ért a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportköre, kedden és szerdán eldől, mely csapatok jutnak még be a tavaszi, egyenes kieséses szakaszba. Az A jelű négyesben a Sahtar Doneck és a Bayer Leverkusen, a C-csoportban pedig a Benfica és az Olympiakosz vív élet-halál harcot – persze nem közvetlenül egymás ellen.

 

 

A-CSOPORT

KI HOGYAN JUTHAT TOVÁBB?
A Manchester United a leverkuseni söpréssel már továbbjutó, és az iksz is csoportelsővé teszi az utolsó fordulóban a Sahtar ellen. A Sahtar pontelőnyben van a Leverkusen előtt, de azonos pontszám esetén egymás elleni eredménnyel (4–0, 0–0) a németek a jobbak. A képlet: ha a Sahtar nyer Manchesterben, akkor továbbjut az MU mellett (és csoportelső!), ha döntetlen az MU–Sahtar, akkor a Leverkusennek győznie kell a Real Sociedad otthonában a továbbjutáshoz, ha a Manchester United nyer, akkor elég az iksz a Leverkusennek. Ha a Leverkusen kikap a Real Sociedadtól, azzal továbbjuttatja a Sahtart.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy a Leverkusen számára mennyire fontos ez a mérkőzés, de mi is győzni szeretnénk. Itthon, a szurkolóink előtt lépünk pályára, szeretnénk pozitívan zárni a sorozatot. Nem azt kaptuk, amit megérdemeltünk volna, de ez már nem oszt, nem szoroz. Olyan gyorsan eltelt az idő, mintha csak tegnap lett volna, hogy kiejtettük a Lyont a playoff-körben. A játékosokat nem nehéz motiválni, mert mindenki meg akarja mutatni magát a BL-ben. Olyan csapat ellen játszunk, amely hazájában a Bayernnel tartja a lépést és legutóbb legyőzte a Dortmundot” – nyilatkozta Jagoba Arrasate, a már biztos kieső Real Sociedad trénere.

A túloldalon Sami Hyypiä szintén a dortmundi győztes bajnokit hozta fel.

„A Dortmund ellen hatalmasat javultunk játékban, ebből kell erőt meríteni a BL-meccsre is. A Manchester United eredménye nyilván hatással lesz a mi szereplésünkre is, de persze ettől függetlenül nyerni akarunk. Folyamatosan figyeljük majd az MU–Sahtar meccs eredményét, és ha a hetvenötödik percben ikszre állunk, s netán a másik meccsen történik valami, még mindig tudunk kockáztatni. Még ha a Sociedad úgy dönt, pihenteti kulcsjátékosait, akkor sem vár könnyű összecsapás számunkra” – mondta Sami Hyypiä, a Leverkusen finn vezetőedzője.

Azt a bizonyos másik összecsapást – amelynek eredménye a Leverkusen további BL-szereplését is meghatározhatja –, manchesteri Old Traffordon rendezik, ahol a Manchester United legutóbbi két hazai mérkőzését elvesztette.

„Bár a munka dandárját a továbbjutás kiharcolásával már elvégeztük, fontos, hogy megnyerjük a csoportot, mert nem akarjuk nehéz helyzetbe sodorni magunkat a következő kör sorsolására – mondta sajtótájékoztatóján David Moyes, a United menedzsere. – A BL-ben olykor-olykor nagyszerűen futballoztunk, de a bajnokságban hullámzó volt a teljesítményünk. Szerencsére a BL-ben jobban ment, mint a Premier League-ben, de biztos vagyok benne, utóbbi esetében is javulunk majd.”

Ukrajnában már szünetel a bajnokság a téli pihenő miatt, Mircea Lucescu Sahtar Doneckje a múlt kedden játszotta utolsó tétmeccsét a honi bajnokságban.

„Igaz, hogy az angol élvonalban most nem megy jól a Unitednek, ezt nem lehet összehasonlítani a BL-lel. A Premier League-ben a csapatok nagyon jól ismerik egymást, itt ez kissé más helyzet. A Unitednek kötelező a győzelem, ha első akar lenni a kvartettben, a mi részünkről pedig fontos, hogy a legjobbunkat nyújtsuk a továbbjutás érdekében” – vélekedett Mircea Lucescu, a Sahtar szakvezetője.

„Nincs baj, ha nem nyerünk, de azért tessék mindent beleadni” – Blanc és tanítványai (Fotó: Reuters)
„Nincs baj, ha nem nyerünk, de azért tessék mindent beleadni” – Blanc és tanítványai (Fotó: Reuters)

 


C-CSOPORT

KI HOGYAN JUTHAT TOVÁBB?
A PSG biztossá tette csoportelsőségét, a párizsiak szempontjából tét nélküli a lisszaboni kirándulás. Bezzeg a Benficának nem – a portugáloknak mindenképp több pontot kell szerezniük az utolsó körben, mint az Olympiakosznak, különben kiesnek rosszabb egymás elleni eredményük (1–1, 0–1) miatt. A pireusziakat már a PSG győzelme (azaz a Benfica veresége) továbbjuttatná, bármit játszanak otthon az Anderlechttel. Jókora helyzeti előnyben van az Olympiakosz, hiszen ha győz, biztosan második, továbbjutása saját kezében van.

„Attól függetlenül, hogy a csoport másik meccsére is figyelnünk kell, úgy kell dolgoznunk, ahogy mindig, azaz győzelemre kell játszanunk. A Benficánál ez mindig így van. Ahhoz, hogy a PSG-t legyőzzük, a lehető legjobbunkat kell hoznunk. Ha nem nyerjük meg a mi meccsünket, teljesen mindegy, mi lesz a másik találkozón. Az idő múlásával majd elválik, mit kell tennünk a görögországi meccs alakulásától függően” – vélekedett Jorge Jesus, a Benfica vezetőedzője.

„Szeretnénk nyerni és ezzel folytatni a jó sorozatunkat. Francia csapat még sosem nyert itt, így ez plusz motivációt is adhat számunkra. Nehéz úgy játszani, hogy nincs rajtunk nagy nyomás, és az sem baj, ha nem szerzünk pontot, de a lehetőséghez jutó játékosok jól fognak szerepelni” – így Laurent Blanc, a PSG mestere.

A négyes másik összecsapáson a Megyeri Balázst is foglalkoztató Olympiakosz – a Benficához hasonlóan – hazai pályán harcolhatja ki a továbbjutást.

„Megérdemeljük, hogy továbbjussunk – véli Míchel, az Olympiakosz spanyol trénere. – Be kell fejeznünk, amit elkezdtünk. A játékosok iszonyatosan keményen dolgoztak, s megvan a kellő tapasztalatuk, hogy felfogják, milyen fontos lesz ez a mérkőzés. Szerencsére szurkolóink sem engedik velünk elfeledtetni a meccs fontosságát. Győzelemre fogunk törekedni. Annál, hogy saját szurkolóink előtt juthatunk tovább, kívánni sem kívánhattunk volna szebbet a csoportkör kezdetén.”

„Az, hogy már biztos csoportutolsók vagyunk, nem jelenti azt, hogy nem akarunk nyerni. Otthon három-nullára kikaptunk a görögöktől, pedig szinte a legjobb formánkat hoztuk. Fontos, hogy sikerrel zárjunk, mert az önbizalmat adhat a bajnokságra is” – összegzett John van den Brom, az Anderlecht edzője.

LABDARÚGÓ BL
CSOPORTKÖR, 6. FORDULÓ
A-CSOPORT

Manchester United (angol)–Sahtar Doneck (ukrán) 20.45 (Tv: Digi Sport 1)
Real Sociedad (spanyol)–Bayer Leverkusen (német)
20.45

B-CSOPORT
Galatasaray (török)–Juventus (olasz) 20.45 (Tv: Sport 1)
FC Köbenhavn (dán)–Real Madrid (spanyol) 20.45

C-CSOPORT
Benfica (portugál)–Paris Saint-Germain (francia) 20.45
Olympiakosz Pireusz (görög)–Anderlecht (belga) 20.45

D-CSOPORT
Bayern München (német)–Manchester City (angol) 20.45 (Tv: Digi Sport 2)
Viktoria Plzen (cseh)–CSZKA Moszkva (orosz) 20.45
CSOPORTÁLLÁSOK ITT!

SZERDAI MÉRKŐZÉSEK

E-CSOPORT

Schalke 04 (német)–FC Basel (svájci) 20.45 (Tv: Digi Sport 1)
Chelsea (angol)–Steaua Bucuresti (román) 20.45

F-CSOPORT
Olympique Marseille (francia)–Borussia Dortmund (német) 20.45
Napoli (olasz)–Arsenal (angol) 20.45

G-CSOPORT
Austria Wien (osztrák)–Zenit (orosz) 20.45
Atlético Madrid (spanyol)–Porto (portugál) 20.45

H-CSOPORT

Milan (olasz)–Ajax (holland) 20.45 (Tv: Digi Sport 2)
FC Barcelona (spanyol)–Celtic (skót) 20.45

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik