Prágai nyár – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2021.08.10. 23:30

Bízom benne, hogy nem sújt a fradisták mély megvetése, ám töredelmesen be kell vallanom, néhány éve egy prágai örökrangadót a Slavia-táborban szurkoltam végig. Mentségemre szóljon, nem a csapatért szorítottam, hanem azért, hogy épségben túléljem a meccset. Annyi történt, hogy barátaimmal a szokásos tavaszi túránkon a cseh fővárost ejtettük útba. Épp azon a hétvégén rendezték a Sparta Praha–Slavia Praha derbit, szóltunk Prágában dolgozó haverunknak, szerezzen rá jegyet. Szerzett is, de mivel fogalma sem volt a helyi futballviszonyokról, „okosan” a vendégszektorba, amit a stadion falán található térképen egy halálfejes matrica jelzett... Fradi–Újpest újratöltve, lovas rendőrök, kommandósok sorfala és a mennyiségi fölényben lévő hazai drukkerek megvetése közepette mentünk be, voltunk ott, és jöttünk ki. Szerencsére megúsztuk verbális fenyegetéssel, mert sima, feszültségoldó 3–0-s Sparta-győzelem született. Persze a nézőtéren meg a Slavia-hívek néztek ránk ferde szemmel, miért nem vagyunk elég szomorúak az ősi rivális szabta zakó után.

Nos, ugyanezek a szurkolók és utódaik múlt szerdán hasonlóan borús lelkiállapotban lehettek, hiszen kedvenceik 2–0-s vereséggel tértek haza a Ferencváros elleni Bajnokok Ligája-selejtező első mérkőzéséről a Groupama Arénából. Erre a pofonra bizonyára nem számítottak, hiszen az előző négy idény során a patinás prágai gárda mindig bejutott vagy a BL vagy az Európa-liga csoportkörébe, sőt kétszer az Európa-liga negyeddöntőjébe. Otthonában, a 2008-ban átadott modern Sinobo Stadionban felülmúlta többek között a Leverkusent, a Sevillát, a Bordeaux-t, a Zenitet, a Nice-t. Erre is apellálhattak a vendéglátók a kedd esti visszavágón, viszont nem lehetett elég a „mezei” győzelem, a hátrányt is le kellett dolgozni. Az FTC pedig onnan meríthetett erőt a kétgólos előnyön kívül, hogy pontveszteség nélkül, összesen öt diadallal masírozott idáig.

Az első félidőben Tokmac révén kétszer veszélyeztettek a zöld-fehérek, és Botka fejeséből is lehetett volna valami, miközben a Slavia letámadásában, labdabirtoklásában szintén benne volt a gól lehetősége. A 36. percben ki is jött belőle, Zima ment el a bal oldalon, jó centerezését Masopust használta ki. Szünet után állandósult a hazai fölény, Stanciu többször tesztelte Dibuszt, Civic kiállítása pedig még súlyosabb helyzetbe hozta a mieinket. Ám a Fradi-szív nagyot dobbant magyar és külföldi játékosban egyaránt, a vitéz védekezés minimális vereséget és továbbjutást ért a BL playoffkörébe. Bravúr egy esélyesebb rivális ellen, ahogy azt egy éve is láttuk, és bizton állíthatjuk, a következő, a svájci Young Boys nem lesz nehezebb a csoportkörbe kerülésért.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik