BL-selejtező: Dzeko mesterhármast szerzett, hétgólos meccset nyert meg a Fenerbahce

T. Z.T. Z.
Vágólapra másolva!
2024.07.23. 22:40
Fenerbahce v Istanbulspor - Turkish Super League
Edin Dzekót nem tudták megállítani a Lugano védői (Fotó: Getty Images, archív)
Kedden tizenegy mérkőzést rendeztek a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező 2. fordulójában. Az azeri Qarabag idegenben szerzett magabiztos előnyt, míg a Malmö hazai pályán simán megverte az előző idényben bravúrosan menetelő feröeri Kí Klaksvíkot. Az ukrán Dinamo Kijev 6–2-re kiütötte a szerb Partizant, a José Mourinho vezette Fenerbahce 4–3-as győzelmet aratott a svájci Lugano vendégeként, a román FCSB és az izraeli Maccabi Tel-Aviv párharca pedig a budapesti visszavágón dől majd el.

 

A Bodö/Glimt semmit sem bízott a véletlenre a lett RFS elleni hazai összecsapásán, olyannyira nem, hogy már a félidőben háromgólos előnyben volt. A szünet után még egy gólt szerzett a norvég csapat, amely így 4–0-s előnyből várhatja a lettországi visszavágót. Pontosan ugyanilyen sima, ráadásul idegenbeli győzelemnek örülhetett a lengyel Jagiellonia Bialystok, amely 4–0-ra nyert a litván Panevezys otthonában, a visszavágó itt is formalitásnak tűnik – a találkozó hőse a lengyelek támadója, Imaz Balleste volt, aki 29 perc alatt szerzett klasszikus mesterhármast.

Jó helyzetbe került az azeri Qarabag is, amely érvényesítette a papírformát, és idegenben kétgólos előnyt szerzett a gibraltári Lincoln Red Imps vendégeként.

A Ferencvárost az előző idényben a BL-selejtező első köréből kiverő, majd az egészen az Ekl-csoportkörig jutó Kí Klaksvík ezúttal sima, 4–1-es vereséget szenvedett a svéd Malmö otthonában, így a visszavágón kisebb csoda kellene a feröeriek továbbjutásához. A ciprusi APOEL nagyon kemény találkozón – amelyen a játékvezető hét sárga lapot is felmutatott, ebből hatot a vendégek kaptak –  Marquinhos tizenegyesből szerzett góljával egygólos előnyt harcolt ki a Petrocub ellen, abban a párharcban tehát még minden nyílt a moldovai visszavágó előtt.

A játéknap egyik legkiegyenlítettebb találkozóját játszotta egymás ellen a román FCSB és az izraeli Maccabi Tel-Aviv. A majdnem százperces meccsen semmi sem dőlt el, hiszen 1–1-es döntetlennel zártak a felek Bukarestben, így a döntés az izraeli háborús helyzet miatt a budapesti Bozsik Arénában rendezendő visszavágóra maradt.

A Dinamo Kijev és a Partizan Beograd Lublinban megrendezett összecsapásán a szerbek szereztek vezetést Saldanha révén, az ukránok azonban a félidő hajrájában hat perc alatt háromszor is betaláltak, és még a szünet előtt megfordították a találkozót. A második játékrészben Saldanha második gólját is megszerezte, de ezzel sokra nem ment a Partizan, amely hátul teljesen összeomlott, és újabb gólokat kapott – a Dinamo 6–2-re megnyerte az első összecsapást, nagy lépést téve a továbbjutás felé. Az ukránokhoz hasonlóan páholyban érezheti magát a dán Midtjylland is, amely az andorrai UE Santa Coloma otthonában aratott háromgólos győzelmet.

A José Mourinho irányította Fenerbahce főtáblára is beillő meccset játszott a svájci Luganóban. A hazaiak már a 4. percben vezetést szereztek, de Edin Dzeko tizenegyesből előbb egyenlített az első félidő utolsó percében, majd rögtön a második játékrész első percében akcióból is betalált – azaz percek leforgása alatt megfordították a találkozót a törökök a veterán támadó duplájával. A Lugano ezután még egyenlített, de a tarthatatlan Dzeko harmadszor is eredményes volt, majd Ferdi Kadioglu góljával már kettővel is vezetett a Fener. Úgy nézett ki, marad a kétgólos különbség a felek között, a hosszabbítás negyedik percében azonban Milton Valenzuela gólja visszahozta a Lugano továbbjutási reményeit. A Fenerbahce idegenben nyert 4–3-ra, de nem dőlhet hátra az isztambuli visszavágó előtt.

A BL-selejtezők keddi játéknapja a Sparta Praha Shamrock Rovers elleni idegenbeli 2–0-s győzelmével ért véget.

A párharcok visszavágóit egy hét múlva rendezik meg.

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉS
Bodö/Glimt (norvég)–RFS (lett) 4–0
Panevezys (litván)–Jagiellonia Bialystok (lengyel) 0–4
Lincoln Red Imps (gibraltári)–Qarabag (azeri) 0–2
APOEL (ciprusi)–Petrocub Hincesti (moldovai) 1–0
Malmö (svéd)–KÍ Klaksvík (feröeri) 4–1
FCSB (román)–Maccabi Tel-Aviv (izraeli) 1–1
Dinamo Kijev (ukrán)–Partizan (szerb) 6–2
UE Santa Coloma (andorrai)–Midtjylland (dán) 0–3
Lugano (svájci)–Fenerbahce (török) 3–4
Shamrock Rovers (ír)–Sparta Praha (cseh) 0–2

A Ferencváros The New Saints elleni 5–0-s győzelméről itt olvashat.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik