Mbappé már Zlatan előtt, Gyökeres utánozta, Morata követi Ibrahimovicot

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.09.18. 10:32
Kylian Mbappé már több gólt szerzett a Bajnokok Ligájában, mint Zlatan Ibrahimovic (Fotó: Getty Images)
Megkezdődtek a küzdelmek a megváltozott lebonyolítású Bajnokok Ligája-főtáblán, melynek keddi játéknapja rengeteg gólt és számos érdekességet hozott: a Bayern München 11 gólos meccsen, Harry Kane mesternégyesével győzte le hét találattal a Dinamo Zagrebet, a Liverpool megőrizte hibátlan milánói mérlegét, míg a Real Madridban Kylian Mbappé és Endrick is góllal debütált a labdarúgó BL-ben.

A Bajnokok Ligája-főtábla keddi nyitányán pályára lépő 12 csapatból 11-nek a kezdőjében volt francia játékos, csupán a portugál Sportingnál nem. A miheztartás végett: a játéknapon a franciákon kívül egy nemzetből legfeljebb hat csapatban volt játékos.

Nemcsak francia labdarúgókban, hanem gólokban is bővelkedett az este. Olyan BL-játéknapon, amikor három vagy több meccset játszottak, csak egyszer volt magasabb a gólátlag a mostani 4.7-nél (28 gól hat meccsen), még 2014. október 21-én, amikor 40 találat született nyolc összecsapáson.


JUVENTUS–PSV EINDHOVEN

Tényleg új időszámítás kezdődött Torinóban, miután Thiago Motta átvette a Juventus irányítását. Az „Öreg Hölgy” nevével ellentétben kifejezetten fiatal, 25 éves és 149 napos átlagéletkorú csapatot küldött pályára a hollandok ellen, ez a klub történetének legfiatalabb kezdője egy BL-meccsen.

Az új éra ígéretesen indult a hazaiak számára, hiszen egyik legnagyobb tehetségük, Kenan Yildiz 19 évesen és 136 naposan a Juve legfiatalabb BL-gólszerzője lett, megdöntve Alessandro Del Piero csúcsát, aki 1995. szeptember 13-án 20 évesen és 308 naposan talált be a Dortmund ellen. A torinóiak színeiben eddig 76 labdarúgó szerzett gólt a Bajnokok Ligájában, de közülük a török az egyetlen, aki ezt még tinédzserkorában tette meg.

BAJNOKOK LIGÁJA, ALAPSZAKASZ
1. FORDULÓ
Juventus (olasz)–PSV (holland) 3–1 (Yildiz 21., McKennie 27., N. González 52., ill. Szaibari 90+3.)


YOUNG BOYS–ASTON VILLA

A Juventusszal ellentétben a svájci Young Boys valóban hű volt a nevéhez, amikor az Aston Villa elleni találkozón 25 éves és 20 napos átlagéletkorú tizenegyet küldött pályára, hiszen ez a legfiatalabb kezdőcsapat a BL történetében. 

A birminghamieknél Lamare Bogarde is ott volt a kezdőben. A védő 20 évesen és 256 naposan a harmadik legifjabb holland labdarúgó lett, aki pályára lépett egy angol gárdában a BL-ben – nála csak a 19 éves és 10 napos Jeffrey Bruma és a 20 éves és 86 napos Patrick van Aanholt volt fiatalabb, akik 2010 novemberében ugyanazon a meccsen mutatkoztak be a BL-ben a Chelsea-ben.

Az Aston Villa első, Youri Tielemans által szerzett gólja előtt a passzt John McGinn adta. Ő lett az első skót labdarúgó 2012 novembere – vagyis a celtices Tony Watt Barcelona elleni találata – óta, aki gólban működött közre a BL-ben.

A második találatnál Ollie Watkinsnak adták a gólpasszt, aki a földön fekve, mellkasával/törzsével jegyzett asszisztot, s ezzel a 2023–2024-es idény kezdete óta már 15 gólpassznál jár – ebben a tekintetben minden sorozatot figyelembe véve a PL-labdarúgók között csak Cole Palmer (19), Bukayo Saka (18), Kevin De Bruyne (18) és Mohamed Szalah (16) előzi meg.

Az Aston Villa egyébként mindössze a negyedik angol klub, amely győzelemmel mutatkozott be a Bajnokok Ligájában, ez korábban csak a Manchester Unitednek (1994), a Newcastle-nak (1997) és a Leicester Citynek (2016) sikerült. A nem angol csapatokat is ide értve az Aston Villa mindössze a harmadik alakulat, amelyik hárommal nyerte meg az első meccsét, ez korábban a Ferencvárosnak 1995-ben a Grasshoppers ellen és a Leicesternek 2016-ban az FC Bruges ellen jött össze.

 BAJNOKOK LIGÁJA, ALAPSZAKASZ
1. FORDULÓ
Young Boys (svájci)–Aston Villa (angol) 0–3 (Tielemans 27., J. Ramsey 38., Am. Onana 86.)


AC MILAN–LIVERPOOL

A házigazda nagyon hamar, már a 3. percben megszerezte a vezetést Christian Pulisic révén. A gólpasszt Álvaro Morata adta, aki már öt különböző egylet színeiben működött közre gólban a Bajnokok Ligájában (Real Madrid, Juventus, Chelsea, Atlético Madrid és AC Milan), rajta kívül csak egy olyan labdarúgó van, aki ennél több csapatban vállalt szerepet gólban, ő Zlatan Ibrahimovic, aki hat különböző klubot segített az elitsorozatban.

A Liverpool bár az első félidőben két rögzített helyzet utáni fejessel fordított, nagyobb különbségre is szert tehetett volna, hiszen Mohamed Szalah kétszer is eltalálta a kapufát – egy BL-meccsen csak az izraeli Maccabi Haifa egykori játékosa, Omer Atzili (2022-ben a Juventus ellen) és a ma már az FC Barcelonát erősítő lengyel támadó, Robert Lewandowski a Bayern München játékosaként (2016-ban a PSV elleni mérkőzésen) jutott ennél több – három – kapufáig.

A Milan kapujára 11 lövés érkezett, ez negatív klubcsúcs egy BL-meccsen, holtversenyben a csapat 2007-es, Manchester United és a 2010-es, Ajax elleni meccsével, amikor szintén 11 kaput eltaláló lövéssel zártak az ellenfelek.

A Liverpoolnak kifejezetten jól megy Milánóban, ugyanis eddig összesen négyszer vívott BL-találkozót a San Siróban, s mind a négyet megnyerte: 2008-ban és 2022-ben az Intert, 2021-ben és 2024-ben az AC Milant múlták felül a vörösök. A Mersey-partiaké az egyetlen gárda, amely a San Siróban egynél több meccset játszva is százszázalékos.

BAJNOKOK LIGÁJA, ALAPSZAKASZ
1. FORDULÓ
AC Milan (olasz)–Liverpool (angol) 1–3 (Pulisic 3., ill. Konaté 23., Van Dijk 41., Szoboszlai 67.)


BAYERN MÜNCHEN–DINAMO ZAGREB

Mielőtt a bajorok és Harry Kane fantasztikus teljesítményére kitérnénk: a nyáron szerződtetett Michael Olise az első francia játékos Thierry Henry 1997-es teljesítménye óta, aki duplával mutatkozott be a Bajnokok Ligájában.

Thomas Müller pedig megdöntötte Xavi csúcsát és már egyedüli rekorder az egy csapat színeiben lejátszott BL-meccsek számában, ugyanis a német támadónak ez volt a 152 mérkőzése a bajorokkal az elitsorozatban. Az összesített listán – tehát nem egy klubban – egyébként Müller a negyedik, csak Cristiano Ronaldo (183 meccs), Iker Casillas (177),és Lionel Messi (163) előzik meg, Karim Benzemával (152) pedig azonosan áll.

Amióta nem BEK, hanem BL van, a Bayern München az első csapat, amelyik egy meccsen kilenc gólig jut. Korábban ez csak a Real Madridnak sikerült, amikor 1990. októberében 9–1-re győzött az osztrák Wacker Innsbruck ellen.

Harry Kane mesternégyessel vette ki a részét a Bayern Dinamo Zagreb elleni kiütéséből, ezzel már ő az angol BL-gólrekorder, megdöntve Wayne Rooney 30 gólos csúcsát.

Kane az első labdarúgó, aki büntetőből ért el mesterhármast az európai kupasorozatokban, és az első angol labdarúgó az Arsenal-ikon Alan Smith (1991, az Austria Wien ellen) óta, aki négyszer volt eredményes a legrangosabb európai kupasorozatban. Rajtuk kívül még Dennis Viollet a Manchester Unitedben 1956-ban az Anderlecht ellen és Ray Crawford 1962-ben az Ipswichben a Floriana ellen szerzett egy európai kupameccsen négy gólt. Egyébként Kane a harmadik angol, aki egynél több mesterhármast jegyez a BL-ben, ez korábban Andy Cole-nak és Michael Owennek sikerült.

Kane bár az első mesternégyesig jutó angol, nem az első Bayern-játékos, akivel ez előfordul, ugyanis Mario Gomez 2012-ben, Serge Gnabry és Robert Lewandowski pedig 2019-ben szerzett négy-négy gólt egy BL-meccsen. 

Harry Kane góljai a Bajnokok Ligájában (Forrás: theanalyst.com)
Fotó: Domonkos Sándor Bálint

Egy BL-mérkőzésen egyébként nem sokan jutottak négynél több gólig: a BL-érában (1992 óta) csak Lionel Messi (a Barcelona játékosaként a Bayer Leverkusen ellen 2012-ben), Luiz Adriano (a Sahtar Doneck színeiben 2014-ben a BATE Boriszov ellen) és Erling Haaland (a Manchester City mezében 2023-ban az RB Leipzig ellen) tudott négynél több gólt szerezni: ötöt.

A BL-éra előtt összesen tíz labdarúgó jutott legalább öt találatig egy európai kupameccsen, köztük van Albert Flórián is, aki 1965. szeptember 8-án a Ferencváros színeiben szerzett öt gólt az izlandi Keflavík elleni mérkőzésen – derült ki az Opta összegzéséből. 

A mérkőzés statisztikái is árulkodóak, még úgy is, hogy a horvátok nem álltak távol tőle, hogy ledolgozzák háromgólos hátrányukat. A Bayern 6.27-es várható gólszámra vágott kilencet, 29 lövéséből 19 találta el a kaput, s a hazaiaknak 60 labdaérintésük volt az ellenfél tizenhatosán belül.

Kane mellett többen is remekeltek a mérkőzésen: Jamal Musialának például 16 labdaérintése volt az ellenfél büntetőterületén belül, hét helyzetet – közte három nagyot – alakított ki, négyszer lőtt kapura, ezek közül háromszor el is találta azt, s két gólpasszig jutott.

Egyébként nem ez a legnagyobb különbségű diadal a BL-ben, a Liverpool 2007-ben a Besiktast, a Real Madrid 2015-ben a Malmőt verte meg 8–0-ra a sorozatban.

A Bayern győzelme szinte biztos volt, hiszen a csapat a legutóbbi 21 Bajnokok Ligája-idényt is győzelemmel kezdte (ezek alatt 60–7-es gólkülönbséget épített fel), s legutóbb még a 2002–2003-as kiírásban a spanyol Deportivo La Coruna tudta felülmúlni a münchenieket az első fordulóban.

A három tizenegyeshez jutó Bayernnek a sorozat történetében már a 60. büntetője volt az utolsó, ezzel a vonatkozó listán megelőzte a Real Madridot, amely eddig 58 büntetőhöz jutott.

BAJNOKOK LIGÁJA, ALAPSZAKASZ
1. FORDULÓ
Bayern München (német)–Dinamo Zagreb (horvát) 9–2 (Kane 19., 57., 73., 78. – az elsőt, a harmadikat és a negyediket 11-esből, Guerreiro 33., Olise 38., 61., L. Sané 85., Goretzka 90+2., ill. Petkovic 49., Ogivara 50.)


REAL MADRID–STUTTGART

A Stuttgart 14 év és 184 nap után játszott újra Bajnokok Ligája-mérkőzést – ez a leghosszabb várakozás egy német csapattól a visszatérésig.

Sok más labdarúgóhoz hasonlóan Kylian Mbappé is góllal mutatkozott be új klubja színeiben a Bajnokok Ligájában. A világbajnok támadó a 15. olyan Real Madrid-játékos, aki gólt szerzett új csapatában az első BL-találkozóján, ám Christian Karembeu után csak a második francia, akinek ez sikerült a „királyiaknál” – Karembeu 1998-ban a Bayer Leverkusen ellen debütált találattal.

Mbappé a gólját rögtön a második félidő elején, 21 másodperc után jegyezte, beállítva Karim Benzema csúcsát, aki 2018 májusában, a Bayern München ellen ugyancsak a második játékrész 21. másodpercében volt eredményes – ez pedig a leggyorsabb Real Madrid-gól középkezdés után a BL-meccsek második félidejében.

Mbappé viszont nem most kezdte a gólgyártást. Sőt, a tegnapi, Stuttgart elleni már a 49. találata volt az elitsorozatban, ezzel a selejtezőket nem számítva több gólnál jár, mint Zlatan Ibrahimovic (48).

Mbappé mellett Endrick is góllal mutatkozott be, a brazil őstehetség 18 évesen és 58 naposan a Real Madrid történetének legfiatalabb BL-gólszerzője lett, megdöntve Raúl rekordját, aki 1995-ben a Ferencváros ellen mutatkozott be így – igaz, a spanyol kiválóság azon a meccsen 18 évesen és 113 naposan mesterhármasig jutott. Endrick a góljával egy brazil csúcsot is átadott a múltnak, s már ő a legfiatalabb brazil, aki eredményes volt a Bajnokok Ligájában és a második legfiatalabb nem európai labdarúgó a ghánai Peter Ofori-Quaye (1997-ben 17 évesen és 194 naposan talált be) után, aki eredményes volt a sorozatban.

Nemcsak a fiatalok, az idősek is villantak a Stuttgart ellen: Luka Modric 39 évesen és nyolc naposan adott gólpasszt Antonio Rüdigernek, ezzel az aranylabdás horvát a harmadik legidősebb gólpasszt adó labdarúgó lett a BL-ben: Ryan Giggs 39 évesen és 363 naposan, Amedeo Carboni 39 évesen és 176 naposan jegyzett asszisztot.

BAJNOKOK LIGÁJA, ALAPSZAKASZ
1. FORDULÓ
Real Madrid (spanyol)–VfB Stuttgart (német) 3–1 (Mbappé 46., Rüdiger 83., Endrick 90+5., ill. Undav 68.)


SPORTING–LILLE

A magyar származású svéd válogatott támadó, Viktor Gyökeres repíti a portugál Sportingo CP-t. A 26 éves csatár minden sorozatot figyelembe véve legutóbbi a nyolc mérkőzésén 12 gólig és három gólpasszig jutott, s most a Lille ellen is betalált, ezzel az ötödik svéd labdarúgó lett, aki góllal debütált a BL-ben – legutóbb ez Zlatan Ibrahimovicnak sikerült, aki 2002-ben, még az Ajax játékosaként ugyancsak egy francia csapat, a Lyon kapuját vette be.

BAJNOKOK LIGÁJA, ALAPSZAKASZ
1. FORDULÓ
Sporting CP (portugál)–Lille (francia) 2–0 (Gyökeres 38., Debast 65.)
Kiállítva: A. Gomes (40. – Lille)

BAJNOKOK LIGÁJA, ALAPSZAKASZ
1. FORDULÓ
SZEPTEMBER 18., SZERDA
18.45: Bologna (olasz)–Sahtar Doneck (ukrán) (Tv: Sport1)
18.45: Sparta Praha (cseh)–Red Bull Salzburg (osztrák) (Tv: Sport2)
21.00: FC Bruges (belga)–Borussia Dortmund (német) (Tv: Sport2)
21.00: Celtic (skót)–Slovan Bratislava (szlovák)
21.00: Manchester City (angol)–Internazionale (olasz) – élőben az NSO-n!
21.00: Paris Saint-Germain (francia)–Girona (spanyol) (Tv: Sport1)
SZEPTEMBER 19., CSÜTÖRTÖK
18.45: Crvena zvezda (szerb)–Benfica (portugál) 
18.45: Feyenoord (holland)–Bayer Leverkusen (német) (Tv: Sport2)
21.00: Atalanta (olasz)–Arsenal (angol)
21.00: Atlético Madrid (spanyol)–RB Leipzig (német)
21.00: Monaco (francia)–Barcelona (spanyol) (Tv: Sport2) – élőben az NSO-n!
21.00: Brest (francia)–Sturm Graz (osztrák)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik