Hozzávalók:
A töltelékhez:
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
kevés olaj
35 dkg darált marhahús
só
bors
római kömény
pirospaprika
3 dl húsleves
1 dl paradicsomlé
1 db főtt tojás
A tésztához:
25 dkg liszt
5 dkg olvasztott vaj
1 dl víz
1 tk só
Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, római köménnyel ízesítjük, és megszórjuk kevés pirospaprikával. Hozzáöntjük a húslevest és a paradicsomlevet, és addig főzzük, míg elfő a leve, a szósz pedig jól besűrűsödik. A főtt tojást összetörjük villával, és hozzákeverjük a töltelékhez.
A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval és az olvasztott vajjal, majd apránként hozzáadjuk a vizet, és összegyúrjuk. Miután jól összeállt a tészta, lisztezett felületen 2-3 milliméter vékonyra kinyújtjuk, majd egy pogácsaszaggatóval vagy bögrével köröket szaggatunk. A tölteléket a körökre halmozzuk, majd a tésztát félbehajtjuk, a végeit jól összenyomjuk. A töltött empanadákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, a tetejüket felvert tojással megkenjük és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Miért ajánljuk?
Ha szereted a marhahúsos ételeket, ezt ki kell próbálnod, ráadásul ha az argentinoknak szurkolsz, pláne nem hagyhatod ki. Az empanada ugyanis az argentinok egyik nemzete étele.