Hétvégi túra a „világ közepére” és vissza

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2022.02.03. 20:39
Az alig száz lakosú Ispánkon a helyi monda szerint a templomnak sincs árnyéka. Az Őrségben szervezett-vezetett, Őriszentpéterről induló és oda visszatérő gyalogtúra lehetőséget ad a környék felfedezésére.

Az Őrségi Nemzeti Park nem tartozik hazánk legnépszerűbb látogatóhelyei közé, pedig sok izgalmas látnivalóval kecsegtet. A környék hazánk egyik legcsapadékosabb területe, az évi csapadékmennyiség 700-950 mm közötti, emiatt forrásokban, vízfolyásokban gazdag a vidék. Sokfelé hoztak létre a patakok felduzzasztásával turisztikai szempontból is értékes mesterséges tavakat: Vadása-tó, Himfai-tó, Bárkás-tó, Hársas-tó.

Túrázóknak az egyik legjobb kezdőpont Őriszentpéter, ahol a Natura 2000 Látogatóközpontban kiállítás ismerteti meg az érdeklődőket az Őrség élővilágával, különleges élőhelyeivel. A hely ráadásul egy szombati izgalmas vezetett túrának is a kiinduló- és végpontja, a regisztrálók a „világ közepére”, Ispánkra juthatnak el.

A 13 kilométeres táv kiváló alkalmat nyújt a környék megismerésére. Őriszentpéterről a zöld sáv vezet az alig 100 lakosú Ispánkra, ahol a monda szerint a templomnak sincs árnyéka (hogy is lenne, mikor nincs templom). A „világ közepe” jelzőt szintén a helyiek ötölték ki, alapja, hogy a község a szomszédos falvaktól egyenlő távolságra, két dombra települt. A Nemesszeren laktak a nemesi kiváltsággal rendelkező őrállók leszármazottjai, a Pórszeren pedig a jobbágyok utódai (ma Keleti és Nyugati szer a nevük). Ispánkon évszázadokon keresztül sikerült megőrizni az eredeti faluszerkezetet, állnak még a módosabb parasztok által a századfordulón épített jellegzetes porták. Ha kinézelődtük magunkat, a visszaút sem sokkal bonyolultabb az odavezetőnél, a piros sávot és a kék keresztet kell követni a Natura 2000 Látogatóközpontig.

(Nyitókép: ispank.hu)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik