A zabpehely jótékony hatásai
Magas a rosttartalma
A zabpehely élelmi rostjai jó hatással vannak az emésztésre. A vízben oldható rostok lassítják a felszívódást, ezáltal nem ugrik meg hirtelen a vércukorszint. Ráadásul a zabban megtalálható béta-glükán csökkenti a vér koleszterinszintjét.
Ásványi anyagokban gazdag
Egy csésze főtt zabpehelyben 6 gramm fehérje, 4 gramm rost és csak 150 kalória van, de így is felturbózza a szervezetedet. Cinket, mangánt, szelént és nagyon sok vasat tartalmaz.
Gluténmentes
Maga a zab nem tartalmaz glutént, így elvileg a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Azonban nem árt elolvasni a csomagolást, mert elképzelhető, hogy a betakarítás vagy feldolgozás során keresztszennyeződés lép fel.
Stabilan tarja a súlyodat
A zabkásának közepes a glikémiás indexe, ezért nagyon laktató. Nem kell attól tartani, hogy a reggelire elfogyasztott zabkása után egy-két órán belül falási rohamok törnek ránk.
Zabkásareceptek
Alaprecept 1 személyre:
3-4 evőkanál zabpelyhet felöntünk annyi vízzel, hogy ellepje, és 5 percig főzzük, majd lefedve 10 percig állni hagyjuk. Mézzel vagy bármilyen édesítőszerrel, cukorpótlóval ízesítheted. Az alapreceptet kiegészítheted bármilyen gyümölccsel, magvakkal, mogyoróvajjal vagy étcsokoládéval is.
Egyéjszakás barackos-diós zabkása
Ehhez a recepthez nem kell megfőznöd a zabpelyhet. Az alapanyagokon kívül szükséged lesz egy kisebb befőttesüvegre vagy csatos üvegre.
1/3 befőttesüveg zabpehely
1 evőkanál chiamag
1 dl mandulatej
10 dkg görög joghurt
2 db sárgabarack
1 marék dió
A hozzávalókat rétegezzük az üvegben, éjszakára a hűtőbe tesszük, másnap reggelire a zabpehely és a chiamag is átpuhul és fogyasztható.
Zabkása tojásfehérjével
Ha edzés előtt ezt a tojásfehérjével megspékelt zabkását eszed, egy hegyet is képes leszel megmozgatni. Igazi proteinbomba.
Hozzávalók:
½ bögre zabpehely
½ bögre mandulatej
6 szem eper
2 tk méz
1 csipetnyi só
3 db tojásfehérje
1 tk mogyoróvaj
A zabpelyhet egy kis fazékban 5-7 percig főzzük a mandulatejjel, az apróra vágott eperrel, a mézzel és a sóval, majd levesszük a tűzről. A tojásfehérjét felverjük és kanalanként hozzákeverjük a zabkásához, majd visszatesszük a tűzhelyre és további 2-3 percig főzzük. Mogyoróvajjal tálaljuk.
Házi vagy bolti zabkása?
A receptekből láthatod, hogy nem nehéz elkészíteni a zabkását. Azonban a boltokban még ennél is kényelmesebb megoldást kínálnak. Nagyon sokféle instant zabkása csábítja a vásárlókat, amelyeknek a legnagyobb előnyük, hogy egyáltalán nem kell főzni, csak forró vízzel leönteni és kicsit állni hagyni. Azonban nem árt, ha alaposan elolvasod a csomagoláson, hogy az instant zabkása mi mindent tartalmaz. Elképzelhető ugyanis, hogy sok cukor és mesterséges ízfokozó van benne. Érdemesebb szétnézni, hogy a szaküzletekben milyen zabkását vagy zabot tartalmazó táplálékkiegészítőt árulnak.
CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!