Feltételezések szerint a datolyát már i. e. 6000 környékén nyersen és szárított formában is fogyasztották a Perzsa-öbölben. Habár később a gyümölcs termesztése európai területekre is áttevődött (Spanyolország, Dél-Olaszország, Szicília, Görögország), az éghajlati viszonyok különbözősége miatt az európai datolya nem vetélkedhet arab rokonaival. Érdekesség, hogy Amerikában csak a XIX. század közepén kezdték el termeszteni.
Egy darab aszalt datolya (kb. 7 gramm) kalóriatartalma 20 kcal, és 5 gramm szénhidrátot tartalmaz. Szénhidráttartalma tehát viszonylag magas, emellett gyorsan felszívódik, így 3-4 datolya elfogyasztásával gyorsan tudjuk pótolni az edzés és verseny alatt elvesztett energiát.
A datolya – gyümölcs lévén – értékes tápanyagokban gazdag, illetve antioxidáns- és rosttartalma is jelentős. A tápanyagok közül magnézium, kálium, folsav, vas, kalcium és egyes B-vitaminok találhatók benne. Jó tudni azonban, hogy vastartalma jobban hasznosul, ha C-vitamint tartalmazó közegben (például citrusfélék társaságában) fogyasszuk el.
A datolya édes ízének és jelentős szénhidráttartalmának köszönhetően kiváló természetes cukorhelyettesítő sütemények, kekszek vagy granolák készítésénél. Ezt egyrészt szárított datolyával kivitelezhetjük, ha a sütemény (például kevert tészta, muffin, püspökkenyér) tésztájába beleforgatjuk. Másrészt 100 százalék szárított datolyából készült datolyapasztát is vásárolhatunk, amellyel pudingot, granolát, fagylaltot vagy akár mézeskalácsot is készíthetünk.
A datolya természetéből adódóan gluténmentes, így aszalt változatban vagy paszta formájában remek édesítőszer a gluténérzékenyek számára is. A datolyapasztával – és például mandula, holland kakaópor, liofilizált málna hozzáadásával – készített házi granola egy pohár joghurttal, tejjel vagy növényi itallal elropogtatva tartalmas tízórai vagy uzsonna lehet. Az aszalt datolyát emellett kenyerek, zsemlék és egyéb pékáruk ízesítésére is használhatjuk.
Szabadidő- vagy versenysportolóként a datolya értékes nyersanyag étrendünkben, ami leginkább gyorsan felszívódó és hasznosuló energia- és szénhidráttartalmának köszönhető. Hosszabb távú versenyeken (például kerékpár- vagy teljesítménytúra alatt) a néhány szem (aszalt) datolya felhasználásával készített müzliszelet, gyümölcszselé gyorsan tudja pótolni a szükséges energiát.
CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!