Zempléni rali: Elképesztő fordulat! Velenczei a bajnok

T. A.T. A.
Vágólapra másolva!
2024.10.27. 17:45
Szinte csak matematikai esélyük volt (Fotó: Csatlós Norbert)
Elképesztő fordulatot hozott az idényzáró Zemplén rali: a Velenczei Ádám, Bán Viktor kettős 36 pontos hátrányból fordított, és megszerezte pályafutása első abszolút bajnoki címét a Szerencs központtal megtartott viadalon.

Matematikai esélyük volt – úgy is mondhatjuk, hogy szinte csak matematikai. De a sors néha érdekes fordulatokra képes, így történt ez a Zemplén ralin is, amelynek harmadik gyorsasági szakaszán az abszolút esélyes Csomós Miklós, Nagy Attila kettős lecsúszott az útról, összetörte az autóját, és a verseny feladására kényszerült.

Ez azt jelentette, hogy a Velenczei Ádám, Bán Viktor kettősnek, amely 36 pontos hátrányból várta a versenyt, esélye nyílt elhódítani a bajnoki címet. Ehhez „csak” meg kellett nyerni a futamot, vagy a második helyen végezni, és pontot szerezni a power stage-en.

Könnyű azt mondani!

De az őszi időben csúszós, olykor nagyon szűk utakon megvalósítani, ráadásul lassító-érintés nélkül… – nos, az már nehezebb feladat. Velenczei azonban vasfegyelemmel közlekedett, egy ideig a második helyen, aztán amikor az éllovas Hadik Andrásnak szervó-gondjai támadtak, már elsőként.

„Ilyen nyomás még sohasem volt rajtam – mondta az első kör utáni szervizben Velenczei, majd hozzátette: – Persze, ha olyan egyszerű lenne bajnoki címet szerezni, mindenki ezt csinálná.”

Tíz éve indult először az első osztályban, körülbelül öt éve a legjobbak között tartják számon, és most jutott el odáig, hogy valóra váltsa évek óta dédelgetett álmát.

„A verseny előtt tudtuk, hogy az esélyünk matematikai, de úgy voltunk vele, amíg van esély, addig küzdeni kell – elevenítette fel a történteket Velenczei. – Onnantól kezdve pedig, hogy Csomós Mixiék balesetet szenvedtek, megváltozott a forgatókönyv, és számunkra sokkal nehezebbé vált a verseny. Hirtelen ránk került a teher. Tudtuk, hogy az első vagy a második helyen kell végeznünk ahhoz, hogy a sok munka gyümölcse beérjen. Ehhez gyorsan, de ésszel kellett menni, ráadásul csúszós erdei utakon, úgy, hogy a lassító-érintésért se kapjunk büntetést.”

Az utolsó szakasz rajtja előtt hevesen vert a szíve. Tudta, hogy igazából csak végig kell gurulni a saját tempójában, vagy annál is lassabban. De azután arra gondolt, mindig abból van a baj, ha csak úgy gurulgat az ember. Úgyhogy megtisztelte a kanyarokat, és célba vitte az autót. Amikor pedig felírták az eredményüket a táblára, már tudta, hogy ők a bajnokok.

„Egyszerűen hihetetlen, hogy miénk a bajnoki cím, még nem is nagyon találom a szavakat, kell egy kis idő, hogy feldolgozzam a történteket – folytatta Velenczei. – Jó érzés volt, hogy állandó navigátorom, Vánsza Zsolti ott várt az utolsó szakasz céljában, ő a hátfájdalmai miatt nem tudott beülni mellém ezen a versenyen, de talán jobban izgult, mint mi az autóban. Bán Vityával szerencsére jól tudtunk együtt dolgozni, köszönöm neki ezt a hétvégét.”

Fair play-díjas pillanat volt, amikor az utolsó szakasz céljában Csomós Miklós az elsők között gratulált az újdonsült bajnoknak. Az összetett pontversenyben a harmadik helyet végül Velenczei és Csomós mögött Német Gábor szerezte meg.

ZEMPLÉN RALI, AZ OB 6. FUTAMA, SZERENCS

Abszolút végeredmény: 1. Velenczei Ádám, Bán Viktor (VV Motorsport Egyesület, Skoda Fabia R5) 1:27:24.3, 2. Klausz, Papp (Klaus Motorsport, Skoda Fabia Rally2) 35.2 másodperc hátrány, 3. Hadik, Juhász (Hadik Autósport, Ford Fiesta R5) 50.8 mp h.

A végeredmény. Országos bajnok: 1. Velenczei Ádám, Vánsza Zsolt 169 pont, 2. Csomós Miklós, Nagy Attila (HRT Racing, Skoda Fabia Evo) 157, 3. Német Gábor, Németh Gergely (Kole Media Center, Skoda Fabia Rally2) 136

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik