Kovács Ágnes: Zágrábból jövet, Portugáliába menet

KRASZ EMILKRASZ EMIL
Vágólapra másolva!
2006.06.06. 15:37
Címkék
Az elmúlt hétvégén Zágrábban, az Aranymedve nemzetközi versenyen három arany-, illetve egy bronzérmet szerzett Kovács Ágnes, olimpiai bajnok mellúszónk. Klasszisunknak nincs sok lehetősége a pihenésre: a hétvégén már Portugáliában van fellépése, ahol egy meghívásos nemzetközi viadalon vesz részt.
Czerkl Gábor
Czerkl Gábor

A Kőbánya SC úszója a szokásos számaiban ált rajthoz a viadalon: a három mellúszó szám mellett – 50, 100 és 200 méter – elindult a 200 méteres vegyes úszó számban is.

„Szerencsére könnyen alkalmazkodtam a rossz időjáráshoz, de bizony többen is voltak olyanok, akiket eléggé megviseltek az uszodák világában szokatlan körülmények. Egyrészt hideg is volt, 9-10 Celsius fok körüli, másrészt rendkívül erősen fújt a szél. Mindezzel egy nyitott uszodában kellett találkozunk, komolyan mondom: én még ilyen hidegben nem versenyeztem pályafutásom során, pedig nem ma kezdtem. Az izmokat nagyon megviseli az ilyen hideg idő, nagyon be tudnak kötni, de szerintem az a legfontosabb, hogy valaki ezen mentálisan túl tudja magát tenni. Nekem sikerült. Ez biztos adottság és rutin kérdése is.”

„Edzésből mentünk a versenyre, külön nem készültünk rá, úgyhogy egy kicsit fáradtak voltunk. Ezért azért tartom fontosnak megemlíteni, mert 50 mellen jobb időt úsztam, mint az országos-bajnokságon és 200 méteren is csak minimálisan maradtam el tőle. A legjobban viszont a 100 méterem sikerült. Az időm is javult, 1:10 alá tudtam menni fél másodperccel, amely uszoda-rekord is volt egyben. Ráadásul olyanokat is megelőztem mindhárom számban, akik az aktuális európai ranglistán előttem vannak. A csapatunkból nyert Lipcsei Krisztina is, a többiek pedig jó eredményekkel értékes helyezéseket értek el. Nem panaszkodhatunk.”

Ahogy panaszkodásra, úgy megállásra sincs sok ideje Kovács Ágnesnek: a hétvégre Portugáliába szólítja őt a kötelesség, illetve egy meghívó, amelynek köszönhetően egyedüli magyarként állhat rajthoz a nemzetközi versenyen.

A magyar úszónő mellett rajtkockára lép a finn Jani Sievinen, a brit Mark Foster, a svéd Therese Alshammar, a szlovák Martina Moravcova, a brit James Gibson, valamint a portugál úszóválogatott.

„Nagy megtiszteltetés számomra, ha egy ilyen meghívásos nemzetközi verseny szervezőinek az eszébe jutok. A magyarok közül egyedüliként. Korábban még soha nem versenyeztem ebben a portugáliai uszodában, úgyhogy számomra ez is újdonság lesz. Csütörtökön délelőtt még edzek egyet itthon, majd délután utazom, egyedül. A versenyt szombaton és vasárnap rendezik. Májusban sokat edzettünk, jól jön ez a két verseny a július végi budapesti Európa-bajnokság felkészülésének közvetlen hajrája előtt.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik