Utánpótlás: jeges, vizes és sportlövőedzőt díjaztak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.18. 18:14
null
Kissné Oroszi Edit, Martinkó Gábor és Szabó Krisztián
Kilenc példamutató munkát végző pedagógus Mol Tehetséggondozásért Díjat vehetett át a mai napon. A díjazottak között három utánpótlásedző munkáját értékelték: Kissné Oroszi Edit sportlövő-mesteredző, Martinkó Gábor kajak-kenu edző és a rövid pályás gyorskorcsolyában tevékenykedő Szabó Krisztián részesült az elismerésben.

 

A díjakat Baán László a Szépművészeti Múzeum és az MNG főigazgatója, az Új Európa Alapítvány kuratóriumának elnöke, Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívó, valamint Ónodi Eszter, a Katona József színház művésze, az Új Európa Alapítvány jószolgálati nagykövete adták át.

„A sűrű programom miatt sok meghívást vagyok kénytelen lemondani, de olyat soha, amely önmagán messze túlmutatva valós értéket képvisel, van benne tartalom. Márpedig ebben az elismerésben van – mondta London olimpiai bajnok kardvívója, Szilágyi Áron a Nemzeti Sport Online-nak. – Nem mellékes persze az sem, hogy én is tagja lehettem a Mol által szponzorált utánpótlásprogramnak, így illik is visszaadnom valamit abból, amit akkor kaptam a cégtől. Sportolóként előbb-utóbb nyilván mindannyian elgondolkodunk azon, hogy aktív pályafutásunk végeztével milyen formában maradhatunk benne a sportban, szeretett sportágunkban. Az edzősködés az, ami a legkézenfekvőbb ötletként adja magát. Azt viszont jól át kell gondolni, hogy az elhivatottság és a szakmai alázat mellett itt bizony nevelésről is szó van. Érdekes volt a díjazott edzőkről készített portrékban, hogy edzői hitvallásukban mindannyian mást emeltek ki, más célt akarnak megvalósítani. Tanulság: az utánpótlássportot nemcsak eredményekben, hanem életre szóló élményekben, a személyiség fejlődésében és a közösségi élet megteremtésében is mérik. Én egyelőre pszichológiát tanulok, persze nem lehet tudni, mit hoz a jövő."

A Mol Új Európa Alapítvány 2006 óta támogatja a fiatal tehetségeket és a velük foglalkozó pedagógusokat. Eddig több mint 60 utánpótlásedző és tehetséggondozó tanár részesült a díjban, amelyet azok a pedagógusok kapnak meg, akik jó eredményeket értek el több évtizedes munkájuk során, és akiket környezetük emberileg és szakmailag is példaként szeretne a fiataloknak felmutatni. A 2014-ben beérkezett közel négyszáz jelölt közül a kuratórium választotta ki azt a három művész tanárt, három természettudományos szaktanárt és három utánpótlásedzőt, akik átvehették a díjat, amely erkölcsi és anyagi elismerés: a díjjal 500 ezer forint tiszteletdíj jár.

További díjazottak: Bernhardt Andrásné hegedűtanár (Jászberény), dr. Király Sándor informatikatanár (Eger), Kothencz Melinda oboaművész-tanár (Pécs), Lengyel Lászlóné matematika-kémiatanár (Nádudvar), Szalay József vizuális nevelés tanár (Budapest) és Udvardi Imre fizika-csillagászat tanár (Budapest).

A DÍJAZOTT UTÁNPÓTLÁSEDZŐK

Kissné Oroszi Edit (1958) meghatározó alakja a magyar sportlövészet utánpótlás nevelésének. Keze közül sorra kerülnek ki Európa- és világbajnok sportlövők, olimpikonok. Az UTE-ben megismerteti a gyerekekkel a sportág alapjait, kíséri, segíti őket első versenyeiktől kezdve akár az olimpiáig. Sportági utánpótlás vezetőként is hatalmas odaadással és elszántsággal dolgozik. A fiatal sportolók mindig bizalommal fordulhatnak hozzá tanácsért, segítségért. Jelenleg több mint 25 utánpótlás-versenyzővel foglalkozik szakedzőként naponta, köztük a siket olimpiai bajnok Biatovszki Mirával, valamint az ifjúsági olimpiai bajnok Péni Istvánnal.

Martinkó Gábor (1957) eredményes sportolói pályafutást követően kezdett el edzőként dolgozni, 2006-tól az Újpest kajak-kenu edzője, a klubnál a nulláról építette fel a kenus utánpótlásbázist. Tanítványai hatvan hazai bajnoki cím mellett több aranyérmet nyertek a korosztályos Európa- és világbajnokságokon, nemzetközi maratoni versenyeken. Martinkó Gábor az egészen kicsi gyerekektől az U23-as korosztályig foglalkozik az utánpótlással, a korcsoportok 12 évet ölelnek fel. Igazi közösségteremtő ember. Olyan szellemiséget, olyan értékrendet képvisel és ad át, amely a tanítványok számára nemcsak a vízen, hanem az életben is biztos igazodási pontot jelenthet.

Szabó Krisztián (1974) gyorskorcsolyázó olimpikon volt. Élsportolói pályafutását befejezve edzőként is a maximális teljesítmény elérésére készíti fel versenyzőit. 2001 óta a Szegedi Korcsolyázó Egyesület vezetőedzője. Legsikeresebb versenyzői: Lajtos Szandra háromszoros olimpikon, junior-vb-bronzérmes, olimpikon; Kónya Zsófia olimpikon, mindketten a Szocsiban hatodik helyezett váltó tagjai, valamint a friss felnőtt magyar bajnok Jászapáti Petra. Tanítványai 2015-ben Eb-bronzérmesek lettek. Rövid pályás gyorskorcsolyás edzői munkája mellett a Szegedi Tisza Volán sportegyesület jégkorongos palántáit is edzi. Edzői pályafutása alatt több ezer óvodás és kisiskolás gyermek tanult meg nála korcsolyázni. Emellett a szegedi Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakközépiskola testnevelő tanára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik