Öttusa: csillogó eredmények az utánpótlásban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.25. 07:10
A barcelonai junior Európa-bajnokságon arany-, ezüst- és bronzéremnek is örülhettek a magyar öttusázók, akik közül többen belátható távolságba kerültek a 2019-es budapesti felnőtt-világbajnokságtól.

A Drzonkówban rendezett U17-es és U19-es Európa-bajnokságon aratott sikerek – a tizennégy versenyszámból kilencben magyar versenyző állhatott a dobogóra, ötször aranyéremmel a nyakában – után a barcelonai junior-kontinensviadalon is remekeltek öttusázóink.
A Drzonkówban rendezett U17-es és U19-es Európa-bajnokságon aratott sikerek – a tizennégy versenyszámból kilencben magyar versenyző állhatott a dobogóra, ötször aranyéremmel a nyakában – után a barcelonai junior-kontinensviadalon is remekeltek öttusázóink.

A lányoknál Guzi Blanka egyéniben ezüst-, a Guzi, Gulyás Michelle, Kalincsák Eszter összetételű csapat aranyérmet nyert, míg váltóban Guzi és Barta Luca az ötödik helyen ért célba.

A juniorok sikerei mellett azzal kezdeném, hogy a felnőttek között Kovács Sarolta ezüstérmes lett az asztanai világkupadöntőben, szóval együtt csillog a két remek eredmény – kezdte értékelését Kállai Ákos, aki a női szakág felnőtt és junior kapitánya is. – Barcelonában nagyszerű sikereket értünk el, hiszen csapatban mindig nehezebb három jól teljesítő versenyzőt felmutatni, most pedig hárman is a legjobb tizenkettőben végeztek, ketten pedig a dobogóért harcoltak. Guzi Blankától a helytállást vártam csak az Eb előtt, ehhez képest második lett. Nincs három éve, hogy a kézilabda után elkezdett öttusázni, és bár a fizikuma megvan, rengeteget kell tanulnia. Sok van még benne, de különösen vívásban és lovaglásban fejlődnie kell, nem szabad ráakasztani azt a terhet, hogy mostantól mindig a dobogót várjuk el tőle."

További öttusahírek a szövetség honlapján: www.pentathlon.hu.

Magyarok a dobogó tetején
Magyarok a dobogó tetején

Kállai a többiekkel kapcsolatban elárulta, az ifjúsági olimpiára készülő Gulyás, illetve Kalincsák sem volt százszázalékos, hiszen előbbi betegséggel és bokaficammal küzdött, utóbbinak pedig az idén négyszer műtötték a térdét, így mindkettejük teljesítményében van még bőven tartalék. A negyedik magyar induló, a 24. helyen célba érő Kiss Virágról a kapitány elmondta, a rendkívül gyenge vívóteljesítményt nem tudja hova tenni, az ő produkciójával elégedetlen volt. A hagyományos váltóban induló Barta még bontogatja szárnyait, a vegyes váltóban Szép Balázzsal nyolcadik helyen záró Boros Alexandra pedig eredetileg egyéniben indult volna, ám a betegségei miatt nem volt megfelelő fizikai állapotban, így a versenyző is elfogadta, hogy inkább váltóban nevezték, ahol „csak” fél távot kellett teljesítenie.

Ki is mondom, van három olyan öttusázó a lányoknál, a sípcsontfájdalmakkal bajlódó Simon Sarolta, Guzi Blanka és Gulyás Michelle, akikben látok annyi potenciált, hogy jövőre indulhatnak a budapesti felnőtt-világbajnokságon – jelentette ki Kállai. – Ez nem azt jelenti, hogy biztosan rajthoz állhatnak, de kemény munkával és megfelelő hozzáállással fejlődhetnek annyit, hogy beférjenek a csapatba. A következő év meghatározó lesz a fejlődésükben, hiszen mindig vannak motivációs pontok, a budapesti világbajnokság pedig ilyen, az ő szemükben belátható távolságban lehet."

A fiúknál sincs ok a panaszra, hiszen Kardos Bence ezüst-, a Kardos, Burcsik Barnabás, Szép Balázs trió csapatban bronzérmet ünnepelhetett – Szabó Illés a 36. pozícióban végzett –, ám Martinek János szövetségi kapitányban azért maradt hiányérzet.

Még ennél is jobb eredményeket érhettünk volna el – jelentette ki Martinek. – Kardos mellett a többieknek is lehetett volna esélye a dobogóra egyéniben, nagyon jó csapatunk van, csak akadnak lyukas számok, amelyeket be kell foltozni. Elsősorban a vívásra gondolok, ami csak Kardosnak sikerült jól. Ha ebben előrébb lépünk, még sikeresebbek lehetünk."

Vívásban még lehet fejlődni
Vívásban még lehet fejlődni

Az egyéniben 25. helyen célba érő Szép Balázs már a felnőttek között is ért el kiváló eredményt, hiszen az idei Los Angeles-i világkupán bronzérmet nyert, ám azóta a kecskeméti világkupaverseny és most a barcelonai junior Eb sem sikerült jól neki.

Los Angelesben nagyon elkapta a vívást, ennek is köszönheti a harmadik helyet. Ez az eredmény nagy nyomást helyezett a vállára, tőle már-már elvárják a jó teljesítményt. Közös munka és idő kell ahhoz, hogy ezt feldolgozza – árulta el a szövetségi kapitány, aki a negyedik helyen célba érő Bernáth Bálint, Gaál András váltóról is beszélt. – A dobogó fogható lett volna, apró hibákon múlt. A vívásban a középmezőnyben végeztek, a lovardában és a lövészetnél is fontos pontokat buktak el."

Kállaihoz hasonlóan Martinektől is megkérdeztük, a fiatalok közül kik lehetnek ott a 2019-es budapesti világbajnokságon. A kapitány szerint Szép bizonyította, hogy képes a felnőttek között is eredményesen versenyezni, Kardos egyre stabilabban teljesít, de Martinek kiemelte az asztanai vk-döntőben 9. Regős Gergelyt is, aki tavaly még junior volt, az idén pedig a felnőttek között is helytállt, pedig a vívásban még sokat kell fejlődnie.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik