Evezős Eb és olimpiai kvalifikáció: a kapitány reméli, a versenyzők kihasználják a közönség biztatását

Vágólapra másolva!
2024.04.23. 14:44
Lőrincz Attila reméli, hogy a közönség segít az evezősöknek Szegeden (Fotó: Magyar Evezős Szövetség/Fb)
A szövetségi kapitány szerint a hazai közönség megdobhatja a magyar versenyzők teljesítményét a csütörtökön kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokságon, illetve a kontinentális és parakvalifikációs regattán.

 

Lőrincz Attila az MTI-nek elárulta, hogy a múlt héten a magyar négyesek közül az egyik egység átalakult, mivel a könnyűsúlyú négypárevezősöknél kizárólag a magyarok neveztek, ezért ezt a versenyszámot nem rendezik meg Szegeden. Ebből az összeállításból Kertész Keve és Szigeti Ferenc végül könnyűsúlyú kétpárban szerepel majd az Eb-n.

„Nyilván a kvalifikáció a cél, itt négy versenyszámban lesz lehetőség a kvótaszerzésre: férfi és női egypárban, illetve a könnyűsúlyú kétpárban. Azt szeretném, ha egy kvóta a négy versenyszámból összejönne, azt látom, hogy a könnyűsúlyú dublók is minden erejüket bedobják az edzéseken és tényleg megtesznek mindent, de Zoltána és Bendegúz is”  mondta Lőrincz Attila. Gadányi Zoltánával kapcsolatban megjegyezte: a mostani sebességével 2021-ben a kvalifikációs helyek környékén tudott volna végezni, úgyhogy biztatónak tartja a formáját.

Lőrincz szerint az Eb-n indulók közül a kétszeres Európa-bajnok Galambos Pétertől várható kiemelkedő eredmény könnysúlyú egypárban, de a könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes egységet, Furkó Kálmánt és Szabó Bencét is az éremesélyesek közé lehet sorolni.

„A könnyűsúlyú egypárban mindig erős a mezőny, mert az egy presztízsszám, attól függetlenül is, hogy nem olimpiai. Beszélgettem Petivel, jó állapotban van, nagyon szeretne hazai közönség előtt jól szerepelni és érmet szerezni”  fogalmazott a szakvezető, majd megjegyezte, hogy ez a két egység akár fényesebb éremért is harcban lehet.

A Simon Béla, Juhász Adrián párosról elmondta, hogy a szegedi Eb inkább egy állomás a luzerni pótkvalifikáció előtt, mivel nekik ez az első nemzetközi megmérettetésük ebben a szezonban. Az előzetes visszajelzések alapján női dublóban várható a legnagyobb mezőny és a kapitány bízik benne, hogy itt a magyar páros a mezőny első felében végez majd a Simon, Juhász egységhez hasonlóan.

A négyes összeállításoknál hangsúlyozta, hogy egy ilyen csapathajót felépíteni lassabb folyamat, akár több évet is igénybe vehet, ezért számukra a tapasztalat és a nemzetközi rutin megszerzése a fő cél, de technikailag a négyes és a négypár is sokat fejlődött.

„Most mindenki szembesült vele, hogy az összes evezős klubból az összes ismerős, rokonság, tényleg mindenki itt lesz és ilyet még nem élt meg senki. Remélem, hogy ez pozitívan hat majd a motivációjukra, mivel az edzésmunkájukon már segített, és azt is remélem, hogy a helyszínen meg tudják majd lovagolni a közönség buzdítása által keltett hullámot”  zárta gondolatait Lőrincz Attila.

A kontinentális kvalifikációs regattán 13 kvóta talál gazdára: az egypárevezősöknél az első három helyezés ér olimpiai kvótát, míg a könnyűsúlyú kétpárban az első kettő biztosítja helyét a játékokon, illetve a paraevezősöknél csak a győztes váltja meg a jegyét Párizsba.

Magyarország legutóbb 54 évvel ezelőtt rendezett felnőtt evezős Eb-t, akkor a tatai Öreg-tó adott otthont a nők küzdelmének.

A jegy- és bérletértékesítés még tart a sporteseményre, a hazai csapat 14 egységből és 27 versenyzőből áll.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik