Kizárólag magyar csapattársakkal, idehaza kupát nyerni a legjobb – Póta Georgina

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2024.04.27. 22:01
A budaörsi hölgyek öröme (Fotó: Dömötör Csaba)
A Budaörsi SC női csapata izgalmas párharc végén 5:4-es összesítéssel felülmúlta az Európa-kupa döntőjében a spanyol Musao de la Almendra Francisco Morales együttesét, ezzel története során először ünnepelhetett európai kupagyőzelmet. A klubtörténeti siker főszereplőit kérdeztük.

A hétszeres magyar bajnokcsapat edzője, Bachman Péter váratlan húzással állt elő a döntő visszavágójára, ugyanis Fazekas Mária helyett a fiatal Dari Helgát küldte asztalhoz, mégpedig a második pozícióban, Póta Georgina pedig lekerült a harmadik helyre.

Az volt a cél, hogy minél gyorsabban megszerezzük a kupagyőzelemhez szükséges második sikert – magyarázta az edző. – Reméltem, hogy Madarász Dóra nyer, s ha netán Dari Helga kikap a vendégek kínai játékosától, Póta Georgina jó eséllyel megszerzi a második győzelmünket. Csodálatos érzés, hogy ennyi év munka után valóra vált az álmunk és megnyertük az Európa-kupát.”

Az idegenben megszerzett 3:1-es előny után a budaörsi visszavágó első meccsén Madarász Dóra öt meccslabdát hárítva nyert Maria Galonja ellen. Ha hozzátesszük, hogy a spanyolországi összecsapáson az ellenfél három meccslabdájáról kapaszkodott vissza Patricia Santossal szemben, kijelenthetjük, ő volt a kétmeccses párharc kulcsembere.

A végén mondtam a többieknek viccesen, mostantól választhatnak, hogy az ellenfél 2:0-s vezetéséről, vagy a rövidített játszmában 5:2-es hátrányból játssza nyerek – mondta nevetve Madarász. – Komolyra fordítva a szót, úgy érzem, az elmúlt hónapok sűrű versenyprogramja megedzett, mentálisan erősnek érzem magam, ami most is meglátszott. Az asztaliteniszben egyre több az egyéni verseny, de az ilyen pillanatok egyértelműen megmutatják, mennyire fontos a csapatsiker. Ezért is mondom, hogy a pályafutásomban kiemelt helyre kerül ez a győzelem.”

A budaörsiek 1:0-s vezetésénél Dari Helga következett, s talán neki volt a legnehezebb dolga, hiszen a vendégek kínai légiósa, Meng Csia-csi volt az ellenfele.

Tavaly az egyetemi Európa-bajnokságon már játszottam ellene, kikaptam, így nem túl jó emlékekkel vártam a mostani találkozót – magyarázta Dari. – Az elején jól ment, az első játszmát megnyertem, majd 1:1-nél 8:5-re vezettem, de akkor megváltozott a meccs képe. Sajnálom, hogy nem tudtam legyőzni a kínait, de a lényeg, hogy sikerült megnyerni a kupát. Az elmúlt években többször is eljutottunk a dobogóig, sőt döntőt is játszottunk, a győzelem azonban hiányzott, nagyon szerettük volna végre magasba emelni a kupát. Örülök, hogy ilyen remek csapat tagjaként ünnepelhettem.”

Az első meccs utáni 3:1-es előny birtokában a hazai visszavágón elég volt két párharcot megnyerni a kupasikerhez. Madarász sikere után Dari Helga ugyan kikapott a spanyolok kínai légiósától, Meng Csia-csitől, Póta Georgina azonban Patricia Santos ellen eldöntötte a kupa sorsát.

A döntő két összecsapásán Madarász Dóri nagyon fontos győzelmeket szerzett, vesztett helyzetből fordított, fontos szerepe volt a sikerben – tette hozzá Póta Georgina. – Annak pedig örülök, hogy én is hozzá tudtam tenni a magamét. A pályafutásom egyik meghatározó pillanatának tartom ezt a kupagyőzelmet, mert bár korábban a TTC Berlin csapatával nyertem Bajnokok Ligáját is, ami rangosabb, de ez azért más, mert légiósok nélkül, kizárólag magyar játékosokkal értük el ezt a sikert. Ráadásul idehaza ütöttük a mindent eldöntő pontot, ami számomra azért különleges élmény, mert nem hazai közönség előtt általában nem szoktam jól szerepelni.”

Az SH-ITB Budaörsi SC csapata a kupa mellé – miként azt Somlyó Gergely klubelnök elmondta – 3000 eurót kaptak, amit Kovacsics Imre, a magyar szövetség elnöke megfejelt hárommillió forinttal.

A Budaörsi SC dobogós helyei Európában
2012: Bajnokok Ligája 3. hely
2013: Bajnokok Ligája 2. hely
2019: ETTU-kupa 3. hely
2021: Európa-kupa 2. hely
2023: Európa-kupa 2. hely
2024: Európa-kupa 1. hely

ETTU-KUPA, NŐK, DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
SH-ITB Budaörsi SC–Museo de la Almendra Francisco Morales (spanyol) 2:3
Madarász Dóra–Galonja 3:2 (–5, –8, 11, 13, 6:4)
Dari Helga–Meng Csia-csi 1:3 (8, –4, –9, –7)
Póta Georgina–Santos 3:0 (4, 5, 5)
Madarász–Meng Csia-csi 1:3 (8, –7, –6, –5)
Dari–Galonja 0:3 (–10, –6, –7)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik