Ötkarikás történetek: Pierre de Coubertin báróé volt az első olimpiai bajnok vers – még 91 nap a rajtig

POZSONYI SZILÁRDPOZSONYI SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2024.04.26. 08:29
Pierre de Coubertin
A sport és a művészet jól megfér egymás mellett – akár az olimpiai programban, akár egy ember életében.

Ha olimpia, akkor…

Pierre de Coubertin

Csúcsforma, dagadó izmok és emberfeletti fizikai teljesítmény, ugye? Nos, nem mindig volt így, hiszen az újkori olimpiák 1896 óta íródó történetének elején, az 1912-es stockholmitól az 1948-as londoni játékokig mai szemmel talán furcsa, az ötkarikás programba aligha illő megméretést, művészeti versenyeket is rendeztek.

A különböző években különböző alapossággal osztották az érmeket (például 1912-ben csak irodalom kategóriát hirdettek meg, míg 1928-ban azon belül külön díjazták a lírai, drámai és epikus műveket), viszont minden esetben az alábbi művészeti ágak kerültek terítékre: irodalom, szobrászat, festészet, építészet, zene.

Az első aranyérmesek közé tartozott Pierre de Coubertin báró, aki az olimpiák feltámasztásának első számú úttörője volt, az Óda a sporthoz című költeményével érdemelte ki a díjat, amelyben a nagybetűs sportot a szépséggel, tisztességgel és békével azonosítja. 1924-ben magyarok is ünnepelhettek – már amennyire ünnepelni lehet, hogy a zsűri építészetben aranyra méltónak egy művet sem ítélt, így az „első helyen” végző Hajós Alfréd (aki 1896-ban úszóként, első magyarként már letette a névjegyét az olimpiák történetében) és a szintén sportolói múltú – teniszezőként az 1908-as ötkarikás játékokon is elinduló – Lauber Dezső ezüstöt kapott a mai Dózsa György út, Thököly út és Stefánia út közötti területre tervezett, végül soha el nem készülő Nemzeti Stadion terveiért.

Négy évre rá már elvitathatatlan volt egy magyar arany: Mező Ferenc az irodalom kategóriában bizonyult a legjobbnak Az olimpiai játékok története című művéért. Mező nevéhez fűződik egyébként a Magyar Olimpiai Bizottság újjáélesztésére tett 1947-es javaslat, 1948-ban pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjává választották.

Újabb polihisztorunk nyakába került ezüstérem, ezúttal szobrászatban: 1932-ben, Los Angelesben a birkózókat ábrázoló alkotásáért Manno Miltiades kapta az elismerést. Ő egypárevezősben 11-szeres magyar bajnok, labdarúgóként magyar bajnok és gólkirály, gyorskorcsolyázóként világ- és Európa-bajnokságon szerepelt, de síelésben, kerékpározásban, atlétaként, úszóként is sikeresen versenyzett, emellett grafikusként ő tervezte a Ferencváros futballszakosztályának címerét.

Az eddig utolsó alkalommal, amikor művészeti versenyeket is rendeztek az olimpián, Földes Éva epikus művével, a Fiatalság forrásával harmadik lett, így a magyarok örökmérlege egy arany-, két ezüst- és egy bronzérem – a legjobb művészeknek a németek bizonyultak, hét-hét első és második, valamint kilenc harmadik helyezéssel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik