„Lehet esély a kvótára” – közeledik a hazai ritmikus gimnasztika Eb

SZ. R.SZ. R.
Vágólapra másolva!
2024.05.08. 22:40
Schmidt Ádám (középen) az edzésen lélegzetelállító produkciókat láthatott (FOTÓ: ÁRVAI KÁROLY)
A célegyenesbe fordultak a hazai rendezésű ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság előkészületei: a kontinensviadalnak május 22. és 26. között a Papp László Budapest Sportaréna ad otthont.

 

„DOLGOZNI CSAK PONTOSAN, SZÉPEN,  ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes” – ez a József Attila-versrészlet is fogadja a belépőt az MTK városmajori csarnokában. Csütörtökön a május 22. és 26. közötti hazai Európa-bajnokságra készülő ritmikus gimnasztikázóink sajtónyilvános edzésen mutatták be gyakorlataikat. A kontinensviadal kvalifikációs verseny, ám az Eb-n Pigniczki Fanni már párizsi indulóként léphet szőnyegre.

 „Bízom benne, hogy a nézők felejthetetlen élményekkel gazdagodnak az Eb-n – mondta el a világbajnoki bronzérmes. – Hét évvel ezelőtt már volt lehetőségem hazai Európa-bajnokságon versenyezni, akkor remek volt a hangulat, labdával és szalaggal versenyeztem, és örülök, hogy újabb lehetőség adatik itthon, most már négy szerrel. Legutóbb a taskenti világkupaversenyen indultam, azóta már csak a finomhangolás zajlik. Szeretnék rontás nélkül teljesíteni az Eb-n, emellett a célom az, hogy az összetett versenyben az élmezőnyben végezzek, és szeretnék ott lenni egy szerenkénti döntőben is.”     

 

Az edzést követő sajtótájékoztatón Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár úgy fogalmazott, „sokkos” állapotban van, mert: „Rengeteg információt kaptam az edzés során, nem is tudok olyan sportágról, amelyben két órán keresztül kell melegíteni, és maga a tréning is lenyűgöző volt, őszintén gratulálok minden kedves hölgynek, akik bemutatták lélegzetelállító produkcióikat. Nagy dicsőség, hogy 1999 és 2017 után harmadik alkalommal rendezhet Magyarország Európa-bajnokságot – fontos volt az is, hogy minél több kvalifikációs versenyt rendezzünk a párizsi olimpia előtt.”

Az ötnapos Eb-n a juniorok kezdenek, majd következnek a felnőttek és a kéziszercsapatok. Deutsch-Lazsányi Erika, a sportági szövetség technikai bizottságának elnöke szerint hazai környezetben két tiszta gyakorlattal csapatban is lehet esély az olimpiai kvótára.

Az eseményen a teljes magyar csapat megjelent, a felnőtt egyéniben induló Pigniczki Fanni és Wiesner Hanna, a junior egyéniben versenyző Barkóczy Boglárka és Vukmír Elena, valamint az együttes kéziszercsapat tagjai: Hagymási Kíra, Jurca Lilla, Mészáros Mandula, Pesti Dalma, Szabados Dóra, Urbán-Szabó Mónika és Farkas Júlia.


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik