Merül a telefonod? Így töltsd út közben!

Vágólapra másolva!
2024.06.27. 12:41
Fotó: Shutterstock

 

A mobilok akkumulátorai egyre erősebbek és a telefonok rendszerei is igyekeznek okosan kezelni a készülékek fogyasztását. Mégis gyakran előfordulhat, hogy a legrosszabbkor kapunk jelzést arról, hogy lassan töltő után kellene néznünk. Ráadásul, ha mindez út közben, az autóban ér, nincs a közelben fali csatlakozó - ezért érdemes előre rákészülni az ilyen esetekre egy jóféle autós töltő beszerzésével. De itt sem mindegy, milyet választunk, most ehhez adunk néhány hasznos tippet.

A szivargyújtó új szerepben

Bár egyre kevesebben dohányoznak világszerte és szerencsére az autók állapotának megóvására is figyelnek a legtöbben azzal, hogy a járműben nem gyújtanak rá, továbbra is szériatartozéknak számít a szivargyújtó. Többek között azért van ez így, mert ennek kör alakú csatlakozóját arra is használhatjuk, hogy áramot igénylő eszközöket tápláljunk innen: az autós töltők legtöbbje is ilyen csatlakozással rendelkezik.

A működési elv kifejezetten egyszerű: a töltőfejeken találhatunk csatlakozókat a töltőkábelek számára, tehát csak annyi a dolgunk, hogy olyan autós töltőt választunk, amelyhez a telefonunknak megfelelő végződésű kábel jár - vagy persze azt is megtehetjük, hogy veszünk egy töltőfejet és külön választunk hozzá kábelt. Ezzel kapcsolatban a következő szempontokra érdemes figyelni:

  • A szivargyújtó elhelyezkedése az autóban
  • Az egyszerre töltött készülékek száma
  • A töltés gyorsasága
  • A mobilunk csatlakozója
  • Egyéb kényelmi lehetőségek

Nézzük most ezeket részletesen is!

A szivargyújtó elhelyezkedése az autóban

A szivargyújtó általában a műszerfal alsó részén, sok esetben akár a váltó előtt, kissé eldugottabb helyeken található. Épp ezért figyeljünk arra, hogy a töltőfej kényelmesen csatlakoztatható-e, és az is fontos, hogy elegendő hosszú legyen a kábel is, és elérjen a töltőtől addig a helyig (autós tartó, középső kartámasz, napszemüvegtartó, műszerfal teteje), ahová a mobilt szoktuk elhelyezni.

Az egyszerre töltött készülékek száma

A töltés gyorsasága

Egy hosszabb út során előfordulhat, hogy több utas telefonja is lemerülés-közeli állapotba kerül, ilyenkor nem érdemes azzal zsonglőrködni, éppen kinek a mobilja kapjon egy kis felfrissülést. Manapság már elérhetők olyan autós töltőfejek, amelyeken két csatlakozót is találhatunk, és egyszerre tölthetünk két készüléket is. Persze figyeljünk ilyenkor arra, ha esetleg kétféle csatlakozós mobil vár áramra, ilyen esetekre készüljünk más mobiltípusokhoz való extra kábellel is!

Ahogy a hagyományos, otthoni töltőknél is megszokhattuk, az autós töltők is különféle töltési teljesítménnyel rendelkeznek, tehát amennyiben fontos a feltöltés gyorsasága, válasszunk olyan töltőt, amely a wattban megadott érték alapján hamarabb felpumpálja energiával a megfáradt mobilt. Persze azt is vegyük figyelembe, magának a készüléknek mi a maximális töltési sebessége!

A mobilunk csatlakozója

Manapság a legtöbb telefonon és tableten USB-C csatlakozót találunk, amely egyszerre látja el az adatkommunikáció és az áramellátás funkcióját is. A korábbi Apple készülékek (iPhone-ok és iPadek) azonban a gyártó saját Lightning szabványát használják, míg bizonyos gyártók microUSB csatlakozóval látták el a készülékeiket. Épp ezért válasszunk olyan töltőt, amelyhez a megfelelő csatlakozójú kábelt mellékelnek, illetve vegyünk külön töltőfejet és hozzá a telefonunknak megfelelő csatlakozóval ellátott kábelt.

Egyéb kényelmi lehetőségek

Ma már több olyan telefon is elérhető, amelyek vezeték nélküli töltési lehetőséget kínálnak. Ez általában annyit jelent, hogy a mobil hátlapját kell a töltőpadokra helyezni, hogy meginduljon a töltés. Ez mindenképpen kényelmesebb megoldás a vezetékekkel való bajlódáshoz képest, de arra azért figyeljünk, hogy ilyen töltő vásárlása esetén ellenőrizzük, valóban kompatibilis-e a telefonunkkal. Mivel itt érintkeznie kell a töltő és a mobil felületének, ezért ezek az eszközök egyben autós tartóként is funkcionálnak, ezért azt mindenképp nézzük meg jó előre, hogy a gépjármű belsejéhez, a műszerfal kialakításához passzoló, könnyedén rögzíthető modellt válasszunk.

Energia az úton

Egy jól megválasztott autós töltő elfér a kocsi kesztyűtartójában és lehet, hogy nem használjuk nap mint nap, de a bajban aranyat érhet. Szintén jól jön akkor, ha hosszú úton a mobilunk szolgál navigációs eszközként vagy szórakoztató központként, és utastársainknak is gyorssegélyt nyújthat. Épp ezért érdemes felkészülni az ilyen helyzetekre és betárazni egy kicsi, de annál fontosabb segítőtársat!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik