A nyolcvanéves Pálvölgyi Miklóst köszöntötte az UTE

Vágólapra másolva!
2024.08.29. 16:01
A nyolcvanéves Pálvölgyi Miklóst köszöntötte az UTE (Fotó: Facebook/Öttusa Múzeum)
„A Pálvölgyi Miklóstól tanultak is kellettek Gulyás Michelle párizsi aranyérméhez” – hangzott el az UTE szűk körű ünnepségén, amelyen a 80 éves sportembert köszöntötték.

Augusztus 18-án ünnepelte 80. születésnapját Pálvölgyi Miklós öttusázó, edző, mesteredző, szövetségi kapitány, aki 1962 és 1967 között volt az Újpesti Dózsa versenyzője. Csütörtökön köszöntötte őt Őze István, az UTE klubigazgatója, valamint Tibolya Péter, a lila-fehér klub világbajnok öttusázója, az öttusaszakosztály vezetője.

Az ünnepségen elhangzott, hogy Pálvölgyi Miklós volt az újpesti öttusázás első világbajnoki résztvevője és aranyérmese, ugyanis szerepelt az első junior-világbajnokságon 1965-ben Lipcsében, ahol tagja volt az aranyérmes csapatnak, egyéniben pedig bronzérmet szerzett. Versenyzői pályafutása után 1971-ben korábbi egyesületénél, az Újpesti Dózsa Sportiskolában kezdődött edzői karrierje, melynek során később többek között a svájci öttusázást újjáélesztve szövetségi kapitányként tevékenykedett. 2000-ben hazatért, és 2001-től 16 évet töltött el a magyar válogatott élén szövetségi kapitányként, először csak a férfiakat, 2008-tól pedig már a női versenyzőket is felügyelte. Ebben az időszakban a felnőtt mezőnyben 18 világbajnoki címet nyertek a magyar öttusázók: három férfi egyéni (Balogh Gábor, Horváth Viktor, Marosi Ádám) és egy női egyéni (Kovács Sarolta) diadal mellett csapatban, illetve váltóban 14 vb-győzelmet arattak.

Pálvölgyi Miklós köszöntésekor a volt tanítvány, jelenlegi szakosztályvezető, Tibolya Péter – aki Mizsér Attila után a szakosztály második olimpiai bajnok versenyzőjének, Gulyás Michelle-nek a vezetőedzője – elmondta, hogy mindig edzői példaképnek tekintette Pálvölgyi Miklóst, és kiemelte: „Miki bácsival a mai napig tartjuk a kapcsolatot, sokat beszélek vele. Sok más mellett egy életre megtanultam tőle, hogy a versenyzőt szeretni kell, és szakosztályvezetőként ez a mondat vezérel. Úgy érzem, ennek a tanításnak is az eredménye Gulyás Michelle párizsi olimpiai győzelme.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik