Ballai Attila kapta az idén a Szepesi-díjat

CS. P.CS. P.
Vágólapra másolva!
2024.09.13. 13:59
Vass István Zoltán adta át a Szepesi-díjat Ballai Attilának (Fotó: Dömötör Csaba)
Átadták pénteken a Puskás Nemzetközi Futballalapítvány elismeréseit az Üllői úti stadionban, a Szepesi-díjat Ballai Attila sportújságíró, az Östreicher-díjat Szőke Istvánné Filkorn Judit, a 2022-ben, 75 évesen elhunyt Ferencváros-csatár özvegye vette át.

 

Az esemény immár hagyományos helyszínéhez kapcsolódik Puskás Ferenc és Szepesi György pályafutásának egy-egy meghatározó mozzanata: a magyar labdarúgás leghíresebb játékosa itt játszotta első válogatott mérkőzését és szerezte első válogatott gólját 1945. augusztus 20-án, a Magyarország–Ausztria (5:2) találkozó pedig egyúttal a legendás rádióriporternek is első élő válogatottmeccs-tudósítása volt. Az alapítványt 2015-ben hívta életre Puskás Ferencné azzal a szándékkal, hogy a Szepesi-díjjal egy, a magyar labdarúgás ügye iránt elkötelezett újságírót, az Östreicher-díjjal pedig egy olyan hozzátartozót jutalmazzanak, aki valamely futballista sikeres pályafutását, mindennapjait segítette, segíti. A díjazottaknak járó egymillió forintos pénzjutalomról évek óta a Provident Pénzügyi Zrt. gondoskodik.

Vass István Zoltán, Ballai Attila, Kemény Dénes, Szöllősi György (Fotó: Dömötör Csaba)

Szöllősi György, az alapítvány kuratóriumi elnöke beszédében felelevenítette az említett gól történelmi körülményeit, felidézve, hogy a második világháború lezárása utáni idők eseményei különös módon kapcsolódtak egymáshoz az ominózus napokban: 1945. augusztus 20-án, a válogatott mérkőzés napján tarthattak újra Budapesten Szent Jobb-körmenetet, hiszen Szent István király ereklyéje az előző nap tért vissza Magyarországra. Szóba hozta a párhuzam kapcsán a Szent István Bazilikában nyugvó Puskás Ferenc temetésén elhangzott mondást, Schmitt Pál megjegyzését: „Most már nem csak a Szent Jobbot, de a szent balt is itt őrizik”. A Nemzeti Sport főszerkesztője a Turay-páholyban összegyűlt meghívottak – köztük Novotny Zoltán, a Magyar Sportújságírók Szövetsége tiszteletbeli elnöke – jelenlétében felidézte az elmúlt év Puskás-örökségápolást érintő eseményeit, fejleményeit, többek között szót ejtve az immár századik előadásán is túljutó Puskás, a musical című színházi előadás sikeréről, a Puskás Ferenc születésének századik évfordulójára, 2027-re készülő életrajzi filmsorozatról és az örömteli hírről, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség a Puskás Arénát jelölte meg a 2026-os Bajnokok Ligája-döntő helyszínéül.

Boczán Viktor, a Provident Pénzügyi Zrt. vezérigazgatójának köszöntője után átadta – Varga Sándor játékosügynökkel, a kuratórium tagjával együtt – az Östreicher-díjat Szőke Istvánné Filkorn Juditnak, a 2022-ben, 75 évesen elhunyt, 13-szoros válogatott Ferencváros-csatár, Szőke István özvegyének. Személyes hangú laudációjában Őri B. Péter, a Nemzeti Sport publicisztikarovatának vezetője felelevenítette a házaspár által közösen vezetett József utcai vendéglátóhely, a jövőre ötvenéves, legendás Volán Klub családias hangulatát és szerepét a magyar sportélet informális kapcsolatainak építésében.

Őri B. Péter, Varga Sándor, Szőke Istvánné Filkorn Judit, Boczán Viktor (Fotó: Dömötör Csaba)

Molnár Mátyás, az ünnepség műsorvezetője ezután a Szepesi-díj átadóit, Vass István Zoltánt, a rádiós újságírás kiemelkedő alakját, Szöllősi György elnököt, valamint Kemény Dénest, a magyar vízilabda-válogatottat három olimpiai győzelemre vezető szakembert szólította a színre. A mesteredző a díjazottat, Ballai Attilát méltatva kitért közös tapasztalataikra és a 60 éves sportújságíró megbízhatóságára, majd ismertette a kuratóriumi döntés hivatalos indoklását, amely szerint a Nemzeti Sportrádió főszerkesztője „több évtizedes, kiemelkedő színvonalú sportújságírói, szerkesztői, sajtófőnöki munkája, anyanyelvi és sportszakmai szempontból is jellegzetesen igényes, széles látókörű, gondolatgazdag és termékeny publicisztikai tevékenysége, univerzális sportági és műfaji szakértelme, valamint a sportrádiózás magyarországi továbbéléséért kifejtett erőfeszítései elismeréseként” érdemelte ki a Szepesi-díjat.

Ballai Attila, a Nemzeti Sportrádió főszerkesztője, a Nemzeti Sport állandó publicistája megköszönte a megtisztelő döntést, majd Kemény Dénes szavaira reagálva elmondta: „Először 1996 őszén beszéltem Dénessel, még szinte kezdő újságíróként, kérdeztem tőle, igaz-e, hogy szövetségi kapitány lehet. Ha akkor meg kellett volna mondani, hogy minek van nagyobb esélye, annak, hogy majdnem harminc évvel később háromszoros olimpiai bajnokként Szepesi-díjat ad át nekem, vagy pedig annak, hogy mi ketten leszünk az első Holdra szálló magyar űrhajósok, el kellett volna gondolkodnunk a válaszon.”

Ballai Attila és Szőke Istvánné Filkorn Judit (Fotó: Dömötör Csaba)
AZ EDDIGI DÍJAZOTTAK

Szepesi-díj
2015: Novotny Zoltán
2016: Hajdú B. István
2017: Gulyás László
2018: Vass István Zoltán
2019: Török László
2020: Lakat T. Károly
2021: Zsengellér Zsolt
2022: Dénes Tamás
2023: Kő András
2024: Ballai Attila

Östreicher-díj
2015: Czibor Zoltán húga, Czibor Zsuzsanna
2016: Tóth Mihály özvegye, Hamzsek Jolán és lánya, Zsófia
2017: Deák Ferenc özvegye, Diósy Ilona
2018: Várady Béla özvegye, Gazdag Judit
2019: Lantos Mihály özvegye, Beretvás Mária
2020: Ladinszky Attila párja, Bodor Ágnes
2021: Mészöly Kálmán felesége, Bardi Gyöngyi
2022: Törőcsik András testvére, Törőcsik Éva
2023: Tóth „Jokka” József özvegye, Kecskeméti Mária
2024: Szőke István özvegye, Szőke Istvánné Filkorn Judit

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik