Káprázatos tűzijáték után Michael van Gerwen nyerte a Hungarian Darts Trophyt

SZ. R.SZ. R.
Vágólapra másolva!
2024.09.22. 23:05
Van Gerwen a trófeával (Fotó: Dömötör Csaba)
Elképesztő teljesítményt nyújtott mind Michael van Gerwen, mind az első European Tour-döntőjét elérő Gian van Veen, de a döntő leges végjátékot a háromszoros világbajnok bírta jobban, megnyerve idei harmadik serlegét.

Mindennek vége szakad egyszer, a jó dolgok pedig érzésre többnyire töredék idő alatt befejeződnek a rosszakhoz képest – lezárult a negyedik Hungarian Darts Trophy, a dartsosok pedig kétségkívül világszínvonalú játékot mutattak három napon át, a kilencnyilasokon túlmenően is. „Budapest készen állt a dartsra”, ahogy arra a European Tour-fordulók állandó helyszíni műsorközlője, Philip Brzezinski visszatérően rákérdezett a közönséget lelkesítve. Michael van Gerwen pedig ismét elő tudta venni azt a játékát, amivel 2014 és 2021 között, hét éven át megszakítás nélkül világelső maradt.

A vasárnapi esti a negyeddöntőké, az elődöntőké és a fináléé volt. Ryan Searle Daryl Gurney ellen is profin dobálta a duplákat, míg úgy tűnt, az élete első European Tour-negyeddöntőjét vívó Wessel Nijman kissé elfáradt a torna végére, és csak pillanatai voltak a szintén holland Gian van Veen ellen – Nijmannak talán még szoknia kell, milyen egy nap alatt többször is magas szinten teljesíteni, amit Players Championship-fordulókon ugyan már megtapasztalhatott, de a floor-verseny mégsem ugyanolyan, mint teli arénában ezrek előtt. Ross Smith óriási csatában, döntő legben búcsúztatta Stephen Buntingot, míg Van Gerwen csak a meccs elején ütközött nehézségekbe Josh Rock ellen, 2–2 után viszont átvette az irányítást.

A tömött sorokban eközben fel lehetett fedezni a legváltozatosabb jelmezeket. Pikachunak, Teletabiknak, papoknak, Erzsébet királynénak, ketchupos és mustáros flakonnak, pizzaszeletnek, banánnak, fáraónak és még megannyi minden másnak öltöztek be a nézők, amit e sorok írója már meg sem tudott jegyezni – a hasonló vicces maskarák már régóta szerves részei a dartsviadaloknak. Az első elődöntő kezdetekor velük és a hétköznapi öltözetben lévő nézőkkel egy hosszú vonatozásba kezdtek a padok között – akinek volt régen Nokia-telefonja, bizonyára nem kevés időt töltött a klasszikus „snake” játékkal, ahol minél tovább kellett etetni a kígyót, miközben nem haraphatott saját magába. Ez a kígyózás is nagyjából így nézett ki, de aztán ismét hamarosan helyet foglaltak, ugyanis ment tovább a program.

Úgy látszik, Ryan Searle ellőtte a puskapora nagy részét a korábbi meccseken, ugyanis az addig kiválóan kiszállózó angol ezúttal 50 százalék alatt maradt, és 2–2-nél négy leget bukott sorozatban a legjobb kiszállózását előhúzó van Veen ellen – hiába utána a nagy roham, a 22 éves holland nem adta le minden előnyét, és 7–5-tel bejutott eddigi karrierje első European Tour-fináléjába. Ezt követően van Gerwen egy tiszteletet parancsoló 152-es kilépővel kezdett Ross Smith-szel szemben, pillanatok alatt 4–0-ra vezetett, és végig kézben tartotta az elődöntőt.

A finálé színvonala pedig pont olyan volt, amilyet az idei Hungarian Darts Trophy zárásként megérdemelt, méltó lezárásul szolgált a tornának.

Michael van Gerwen egy 170-es kiszállóval köszönt be, de Gian van Veen egyszer, 1–3-nál visszajött breakhátrányból, és 5–5-ig tartotta a lépést a tapasztaltabb hollanddal, mialatt odapörkölt két száz feletti kilépőt – sőt, a szektort tévesztgető (itt becsúszott egy 11 pontos kör is) Van Gerwentől elvéve a kezdését, 6–5-nél már vezetett. Egy újabb breakváltás után, 7–6-nál már a végső győzelem esélye is megnyílt Van Veen előtt, ám az ekkor már jobban tömegelő háromszoros vb-győztes ellen meccsnyilat rontott a bullra 118-nál. Van Gerwen ezzel szemben simán megoldotta a 11-et, majd a mindent eldöntő 15. leget stílszerűen egy újabb fantasztikus, 110-es kiszállóval nyerte meg.

„Nagyon keményen kellett küzdenem a vezetést szerző Giannel és magammal is, de végül nagyon fontos sikert arattam. Annyi energiát adott a közönség, és most a fellegekben járok, hogy sikerült valamit visszaadnom nekik ebből. Úgy érzem, a helyes úton járok, főleg a vadonatúj nyilaimmal. Hiányzott már a győzelem érzése, de most minden a helyére került” – fogalmazott Michael van Gerwen, aki ugyan a héten diadalmaskodott a Players Championship 21., wigani fordulóján, színpadi tornát viszont a januári Dutch Masters óta nem nyert, és European Tour-állomás bajnoka is majdnem másfél év után lett ismét.

„Nagyszerű verseny van a hátam mögött, a döntőbe jutás is extra élménynek számított, de ha már a fináléban vagy, meg akarod nyerni. Jó érzés, hogy képes voltam nyomást gyakorolni Michaelre, ám természetesen csalódott vagyok, hiszen néhány kínálkozó lehetőséget kihagytam. Michael a megérdemelt győztese a trófeának” – így a döntő után Gian van Veen.

Ez volt Michael van Gerwen karrierjének 37. tornagyőzelme a European Touron.

DARTS
PDC EUROPEAN TOUR, 11. ÁLLOMÁS, BUDAPEST, MVM DOME
DÖNTŐ
Michael van Gerwen (holland, 14., 97.90)–Gian van Veen (holland, 12., 94.81) 8–7

ELŐDÖNTŐ
Gian van Veen (holland, 12., 97.47)–Ryan Searle (angol, 9., 93.39) 7–5
Michael van Gerwen (holland, 14., 107.87)–Ross Smith (angol, 2., 94.76) 7–3

NEGYEDDÖNTŐ
Ryan Searle (angol, 9. kiemelt, 97.86)–Daryl Gurney (északír, 16., 92.42) 6–3
Gian van Veen (holland, 12., 103.62)–Wessel Nijman (holland, 97.17) 6–2
Ross Smith (angol, 2., 95.39)–Stephen Bunting (angol, 7., 100.01) 6–5
Michael van Gerwen (holland, 14., 95.38)–Josh Rock (északír, 6., 95.46) 6–4

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik