Már az első sakkparti előtt győzelmet aratott Magyarország

JAKUS BARNABÁSJAKUS BARNABÁS
Vágólapra másolva!
2024.09.09. 19:38
A magyar indulók (Fotó: Kovács Péter)
A BOK Csarnok ad otthont szeptember 10. és 23 között a 45. sakkolimpiának, a nők és a férfiak versenyében is három-három magyar csapat indul, többek között Lékó Péterrel és Rapport Richárddal megerősítve. Az eseményt megelőző sajtótájékoztatón a 100. születésnapját ünneplő Nemzetközi Sakkszövetség elnöke a sportág egyik fővárosának nevezte Budapestet.

Több szempontból is különleges rendezvényt ígértek a 45. sakkolimpiát megelőző sajtótájékoztatóján a Testnevelési Egyetemen. A budapesti rendezésű torna megnyitója szeptember 10-én esedékes, a játszmákat pedig a BOK Sportcsarnokban vívják. A magyarok a férfiak (nyílt viadal) és a nők között is három-három csapatot indítanak.

„Magyarország már az első parti előtt hatalmas győzelmet aratott – jelentette ki Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár. – Hatalmas sportdiplomáciai siker, hogy 1926 után – bár akkor még nem volt hivatalos – másodszor sakkolimpiát rendezhetünk. Hazánkban nagy hagyománya van ennek a sportágnak, elég csak Portisch Lajosra vagy a Polgár testvérekre gondolni. Fontos volt számunkra, hogy a lehető legerősebb magyar csapattal álljunk ki. Fantasztikus eredmény, hogy Lékó Péter és Rapport Richárd bennünket képvisel” – mondta Schmidt, majd hozzátette, cél, hogy a rendezvénnyel minél több magyart tudjanak megszólítani, és legyen ez az olimpia a sakk igazi ünnepe.

A budapesti torna mellett számos kísérőprogram – például az imént említett Polgárék legsikeresebbje, minden idők legjobb női sakkozója, Judit által megálmodott Sakkpalota – is várja az érdeklődőket. Az idén százéves Nemzetközi Sakkszövetség elnöke, Arkagyij Dvorkovics nem azt mondaná, hogy ennyire öreg, sokkal inkább azt, hogy ennyire fiatal a FIDE.

„A második száz év izgalmas és érdekes utat tartogat, most is kiemelt szintű eseményekre kerül sor itt, Budapesten, a sportág egyik fővárosában. Közel kétszáz ország vesz részt, minden táblán nagyon izgalmas mérkőzésekre számíthatunk, sok sikert kívánunk a sakkcsapatnak, reméljük, hogy jó példát szolgálunk a fiataloknak arról, milyen a nagyszerű, tiszta verseny, mit jelent a fair play” – fogalmazott Dvorkovics.

Polyánszky Zoltán, a Magyar Sakkszövetség elnöke szerint világtalálkozó vár a versenyzőkre és a nézőkre: „Könnyű rávágni, hogy ez egy csapatvilágbajnokság, de ennek a tornának az a különlegessége, hogy nincs kvalifikáció. A sportág nagy ünnepe, igazi fieszta várható, világtalálkozó lesz, ahová majdnem kétezer sportoló érkezik. Nem mindenki nyerni jön, hanem hogy része legyen ennek a fantasztikus ünnepnek.”

Az elnök egyúttal méltatta a magyar kormány azon törekvését, hogy kiemelkedő rendezvényeket hozzanak Magyarországra, szerinte a sakkolimpia mindannyiunké, míg a magyar színeket képviselő csapatokban 30 kiváló játékosról van szó, akik képesek nagy sikerek elérésére. Polyánszky a Nemzeti Sportnak reagált a szervezéssel kapcsolatban korábban felvetődött problémára – a szállodai szoba kevés volt, nem egy hotelbe helyezték a csapatok tagjait – szerinte konferenciaszezonban szűkös a kapacitás, valóban voltak problémák, de a szervezők mindent megtettek az orvoslásáért, és biztos benne, hogy mire elkezdődik az olimpia, mindenki a játékra, az eseményre és az ünnepre koncentrál.

A magyar színekhez visszatérő Rapport Richárd arról beszélt, a felkészülése úgy sikerült, mint minden korábbi topversenye előtt, reméli, az eredmény is ezt tükrözi majd.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik