Sakkvilágbajnoki döntőt rendeznek két és fél millió dollárért Szingapúrban

Vágólapra másolva!
2024.09.02. 16:06
A képen Ting Li-zsen, nemzetközi sakknagymester (Fotó: AFP)
Két és fél millió dollárért vív meg a sakkvilágbajnoki címért november 20. és december 14. között Szingapúrban a címvédő kínai Ting Li-zsen és indiai kihívója, Domárádzsu Gukés.

A döntő részleteit hétfőn tette közzé honlapján a sportági világszövetség (FIDE), amely két hónappal a budapesti sakkolimpia utáni időpontra írta ki a páros csatát a 31 éves Ting és a világbajnokjelöltek tornáján diadalmaskodó, 18 esztendős Gukés között. A FIDE szabályzata szerint a mérkőzéssorozat 14 klasszikus partiból áll, s az a játékos nyer, aki legalább 7,5 pontot szerez.

Ha 14 játszma után egyenlő az állás, akkor rövidített játékidejű mérkőzések (tie-break) határoznak a győztes kilétéről. Utóbbi esetben a világbajnoki címet megszerző nagymester 1.3 millió dollárt kap, a második helyezett pedig 1.2 milliót. Ha tie-break nélkül ér véget a finálé, a kiírás értelmében a nyereményalapból mindkét játékost 200 ezer dollár illeti meg minden megnyert parti után, a fennmaradó pénzdíjat pedig egyenlő arányban osztják fel közöttük. A menetrend 14 játéknapot tartalmaz, pihenőnapokkal tarkítva. Döntetlennél a rövidített partikat december 13-án bonyolítják le, s másnap tartják a záróünnepséget.
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik