Buntingnak nyila volt a söpréshez, de kikapott Humphriestól

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2024.10.08. 00:15
Luke Humphries nagyon közel volt hozzá, hogy címvédőként az első fordulóban kiessen (Fotó: Getty Images)
Az angol Luke Humphries egyetlen nyílra volt attól, hogy címvédőként leget sem nyerve kiessen az első fordulóban a darts World Grand Prix-n Stephen Bunting ellen, de honfitársa elhibázta meccsnyilát, és azt követően Humphries 2:1-es győzelemmel továbbjutott. Luke Littler első World Grand Prix-ja viszont máris véget ért, a legutóbbi vb döntőse Rob Crosstól kapott ki. Ross Smith a dupla beszállós játékban igen bravúrosnak mondható 101.79-es átlaggal győzte le Gian van Veent.

Három meglehetősen sima mérkőzéssel kezdődött a legek végi dupla kiszálló mellett a játék elején dupla beszállót is megkövetelő World Grand Prix, Ryan Joyce, Martin Schindler és Jonny Clayton is két szettben jutott a szerdai nyolcaddöntőbe.

Nathan Aspinall és Ryan Searle összecsapása viszont a legvégsőkig kiélezett volt. Az első szettet Aspinall nyerte meg 3–1-re, a másodikban Searle leget sem engedett ellenfelének. A döntő játszmában Aspinall 2–0-ra ellépett, meccsnyilakat hibázott, miközben Searle kiegyenlített és jöhetett a döntő leg. Ebben mindketten az első nyilukkal duplát dobtak, sőt, Aspinall hét tökéletes nyíllal indított, miközben Searle is dobott 180-at, és 40-re kerekített, miközben Aspinall már 24-en állt. A harmadik nyilával el is találta a dupla 12-t, és továbbjutott.

A World Grand Prix-n debütáló Ricardo Pietreczko Raymond van Barneveld mellett a leicesteri közönséggel is megküzdött, és legyőzte a holland legendát.

Az első este csúcsmeccsének ígérkező Luke Humphries–Stephen Bunting találkozó elképesztő Bunting-fölénnyel indult, az első öt leget simán megnyerte, és úgy tűnt, kisöpri a címvédőt. Ám miután nem tudta lezárni a második szettet 3–0-val, a világelső megérezte, hogy lehet esélye, egy csapásra világbajnoki formába lendült, és teljesen új lendülettel megfordította a játszmát. Ezt követően sem lassított, Bunting pedig teljesen elbizonytalanodott, nagyon nehezen szállt be a legekbe, lépéshátrányba került, és Humphries 3–1-gyel behúzta a döntő játszmát.

A World Grand Prix-n a szokásosnál alacsonyabb meccsátlagokat a dupla beszállók okozzák, a legek elején ugyanis több nyilat is eldobhatnak, mire eltalálják a dupla mezőt, és ezek a nullázások is beleszámítanak az átlagba. Bunting 87.19-es átlaga, ha az elhibázott beszállókat nem számolták volna, 102 lett volna Humphries ellen. 

A torna sztárújonca, Luke Littler Rob Cross ellen kezdett, az első legben első nyilával beszállt, és a kiszállót is elsőre bedobta, de ez a kezdeti lendület hamar elfogyott, az első játszmát a rutinosabb Cross nyerte meg 3–2-re. Littler a második szettben jobban összpontosított, ki is egyenlített, de a harmadikban Cross kezdett, pontosan dobta a beszálló duplákat, így a saját kezdéseit megnyerve 2–1-re vezetett, amikor Littler elbizonytalanodott a saját kezdésű legjében, és Cross egy 88-as kiszállóval le tudta zárni az összecsapást, rövidre zárva Littler első World Grand Prix-szereplését. 

A nap zárásaként Ross Smith sima mérkőzésen győzte le a Hungarian Darts Trophyn döntős Gian van Veent. Az angol 101.79-es háromnyilas átlagot produkált, ami igen ritka bravúr ebben a játékformában. Legutóbb Gerwyn Price dobott 100-as átlag felett, még 2021-ben.

DARTS
WORLD GRAND PRIX, LEICESTER 
1. FORDULÓ
Josh Rock (északír, 80.64)–Ryan Joyce (angol, 85.93) 0:2
Brendan Dolan (északír, 81.55)–Martin Schindler (német, 89.95) 0:2
Jonny Clayton (walesi, 8., 93.71)–Ritchie Edhouse (angol, 86.35) 2:0
Nathan Aspinall (angol, 5., 92.92)–Ryan Searle (angol, 93.43) 2:1
Raymond van Barneveld (holland, 79.87)–Ricardo Pietreczko (német, 83.29) 1:2
Luke Humphries (angol, 1., 89.87)–Stephen Bunting (angol, 87.19) 2:1
Rob Cross (angol, 4., 91.55)–Luke Littler (angol, 94.03) 2:1
Gian van Veen (holland, 94.67)–Ross Smith (angol, 101.79) 0:2

Kedd, 19.00 (Tv: Sport2)
Dave Chisnall (angol, 6.)–Cameron Menzies (skót)
Luke Woodhouse (angol)–Dimitri Van den Bergh (belga)
Mike De Decker (belga)–Damon Heta (ausztrál)
Peter Wright (skót)–James Wade (angol)
Gerwyn Price (walesi, 7.)–Danny Noppert (holland)
Michael Smith (angol, 2.)–Gary Anderson (skót)
Michael van Gerwen (holland, 3.)–Daryl Gurney (északír)
Chris Dobey (angol)–Joe Cullen (angol)

AZ 1. FORDULÓ ÁGRAJZ SZERINT
Luke Humphries (angol, 1. kiemelt)–Stephen Bunting (angol) 2:1
Raymond van Barneveld (holland)–Ricardo Pietreczko (német) 1:2
Jonny Clayton (walesi, 8.)–Ritchie Edhouse (angol) 2:0
Gian van Veen (holland)–Ross Smith (angol) 0:2

Rob Cross (angol, 4.)–Luke Littler (angol) 2:1
Brendan Dolan (északír)–Martin Schindler (német) 0:2
Nathan Aspinall (angol, 5.)–Ryan Searle (angol) 2:1
Josh Rock (északír)–Ryan Joyce (angol) 0:2

Michael Smith (angol, 2.)–Gary Anderson (skót)
Mike De Decker (belga)–Damon Heta (ausztrál)
Gerwyn Price (walesi, 7.)–Danny Noppert (holland)
Peter Wright (skót)–James Wade (angol)

Michael van Gerwen (holland, 3.)–Daryl Gurney (északír)
Chris Dobey (angol)–Joe Cullen (angol)
Dave Chisnall (angol, 6.)–Cameron Menzies (skót)
Luke Woodhouse (angol)–Dimitri Van den Bergh (belga)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik