Pető Tamás nem a százalékokat, hanem a gólokat számolja

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2024.07.30. 17:23
Pető Tamás nem becsüli le az ellenfelet (Fotó: fehervarfc.hu)
A hazai visszavágót egygólos előnyből váró Fehérvár FC vezetőedzője, Pető Tamás szerint nem lehet lebecsülni az azeri futballcsapatokat, veszélyes ellenfélnek tartja az őket idegenben meglepő Sumqayitot, ám hazai pályán győzelmet vár együttesétől.

 

A KÉPLET EGYSZERŰ: ha a Fehérvár FC szerda este hazai pályán nem kap ki az azeri bajnokság előző idényét negyedik helyen záró FK Sumqayittól, továbbjut a Konferencialiga harmadik selejtezőkörébe. Ez azonban nem lesz könnyű, a fehérváriak legalábbis úgy készülnek, hogy 2–1-es idegenbeli győzelem ide vagy oda, roppant nehéz lesz a párharc második, hazai összecsapása. A meggyőződést alighanem az alapozza meg, hogy a Vidi ellenfele eleinte kifejezetten jól játszott, ráerőltette akaratát a csapatra, ám a kiállítás után fordult a kocka, és az egyenlítést követően csak az volt kérdés, hány góllal győz a Pető Tamás edzette Fehérvár FC – utóbb kiderült, a huszonegy lövési kísérlet ellenére csak eggyel, így a továbbjutás kérdése egyáltalán nem lefutott.

„A múlt heti összecsapásból kiindulva nehéz mérkőzésre számítok, hiszen sokat futó, agresszív csapattal kell ismét megküzdenünk – mondta a Fehérvár FC vezetőedzője. – Jó eredményt értünk el, hazai pályán nem lehet más a célunk, mint a győzelem, ám jelzésértékű, hogy a másik három nemzetközi kupaporondon szereplő azeri csapat egyaránt megnyerte párharca első mérkőzését, a DAC a tizedik helyen záró kupagyőztestől szenvedett négygólos vereséget, úgyhogy nem lehet a riválist lebecsülni. Tiszteljük az ellenfelünket, oda kell figyelni rá, mert veszélyes csapat. Hiába mondja azt Samir Abbasov vezetőedző, hogy az első meccs után hetven-harminc a továbbjutás esélye a javunkra, nem hiszek a százalékokban, minden a pályán dől el. Előnyből várhatjuk a visszavágót, ám naivak lennénk, ha azt gondolnánk, ez a párharc zsebben van, ami nincs így.”

A szakembert arról kérdeztük, hogyan lehet elkerülni, hogy a Sumqayit ráerőltesse akaratát a csapatára, mint tette azt a 32. percben történő kiállításig.

„Szerintem csak az első húsz perc nem úgy nézett ki, mint szerettük volna, hátrányba kerülve elkezdtük átvenni az irányítást. A kétarcú ellenfelünk elaltatott minket, nem arra készültünk, amit kaptunk az azeriektől. Jó néhány mérkőzésüket kiemelemezve köszönőviszonyban nem volt a teljesítményük a várttal – meglepő módon nekünk estek. Borzasztóan megviselt minket a tizenhat órás utazás, volt olyan játékosom, aki vízumproblémák miatt további három órát ült a reptéren, majd még egy órát kellett utaznia a hotelbe. Az egész út roppant megterhelő volt mindenki számára, ami meglátszott a kezdésen, de az első húsz percben sem volt akkora akkora fölénye a Sumqayitnak, és akkor is próbáltunk játszani és keresni a lehetőségeket a gólszerzésre, de az ellenfél frissebb volt. Kicsit fájó, hogy a sok lövés ellenére nem szereztünk több gólt, de az előzmények ismeretében jó a végeredmény. Hátrányban nyilván a Sumqayitnak kellene jobban tepernie a gólért, de nem tudom, mi a meccsterv, csak abban vagyok biztos, hogy a továbbjutás érdekében mindent megtesz majd.”

Pető Tamás – kisebb meglepetésre – a hosszú, megterhelő utazás után mindössze egy helyen változtatott kezdő tizenegye összetételén a vasárnapi Kecskemét elleni bajnokin. A tréner elmondta, Spandler Csaba a hétvégén szenvedett agyrázkódása miatt nem léphet pályára, és az ő helyettesítésén kívül is várható változtatás a csapat összeállításában. Sőt, a szakmai stábnak figyelembe kell vennie, hogy szombaton a Fehérvár bajnokit játszik a DVTK-val. A Konferencialiga-keretbe nevezett Kalmár Zsolt és a horvátországi kölcsönjátékából visszatérő Lirim Kastrati kapcsán hozzáfűzte, mindketten sérülés után rehabilitációs munkát végeznek, utóbbi középpályás két héten belül bevethető állapotba kerülhet. Franck Bambock külön edzéseket végez, s fontos részlet a csapategységet illetően, hogy mi a helyzet Fiola Attilával, ugyanis az 59-szeres válogatott védőnek lejárt a szerződése. Beszédes, hogy a Fehérvár FC mindeddig nem adott olyan közleményt vagy hírt a honlapján, amelyben bejelentette volna az egyesületet nyolc éven át szolgáló, 34 éves védő távozását, sőt a weboldalán a felnőttcsapat keretében továbbra is feltünteti…

Mivel korábban sok vezetőedző kritizálta a székesfehérvári játékosok hozzáállását, illetve szóvá tette a csapategység hiányát, megkérdeztük Pető Tamást, hogy milyen öltözői hangulatot és morált örökölt.

„Nem panaszkodom – amit amúgy sem szoktam, minden helyzetben a megoldást keresem –, mert nagyon jó öltözőnk van, elégedett vagyok a csapat összetételével. Rendkívül sok fiatal játékosunk van, kiváló a hangulat, ami érezhető a pályán és azon kívül is. Az elmúlt egy hónap után elmondhatom, nagy tisztelettel és örömmel fogadtak minket a játékosok, megvan köztünk az összhang és a csapaton belül jól működik minden. Remélem, ez így is marad, és akkor szép idényünk lehet.”

MINIINTERJÚ
Csongvai Áron, a Fehérvár FC középpályása

– Milyen meccsre számít?
– Nehézre, mert Azerbajdzsánban is megtapasztaltuk, erős csapattal mérkőztünk meg. Ellenfelünk hátrányban futballozva biztosan nekünk ront, de erre felkészültünk. Az első perctől kezdve az lesz bennünk, hogy nyerni akarunk, az első hazai meccsünket domináns futballal akarjuk megnyerni.

– Hogy látja az előző idény csapata és a mostani közötti különbséget?
– A nyáron átalakult, még inkább fiatalodott, de nem esett a színvonal, és sokra viheti a keretünk. Megtartottuk a hangulatot és a csapategységet, ami biztató, mert az egyik erősségünk lehet. Lesznek, akik több lehetőséget kaphatnak a sérülések miatt, ők szintet léphetnek.

– Pályafutása ötödik nemzetközi kupameccse következik: más ezekre a kihívásokra felkészülni?
– Ezek a mérkőzések kicsit mindig különlegesebbek, mint egy-egy „szimpla” bajnoki, hiszen egész idényben azért dolgoztunk, hogy ilyen meccsekre készülhessünk. Fontos, hogy a várakozás ne csapjon át izgulásba, feszültségbe. Próbálok nem arra gondolni, hogy ez a meccs más, mint a többi, ugyanakkor örülök, hogy ott lehetek a pályán.
 

(Fotó: fehervarfc.hu)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik