Tobias Christensen akaratos, agresszív azeri futballistákra számít

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2024.07.24. 07:30
Tobias Christensen (középen) szerint minden esélyük megvan továbbjutni (Fotó: Kovács Péter)
Tobias Christensen meghatározó futballistája a Fehérvár FC-nek, játéka a nemzetközi kupaporondon is sokat érhet: a 24 éves norvég középpályás optimista az azeri Sumqayit elleni idegenbeli mérkőzés előtt.

 

ÚTNAK INDUL a Fehérvár FC küldöttsége Azerbajdzsánba, hogy a Konferencialiga második selejtezőkörének első mérkőzésén összecsapjon a Premyer Liqasi előző idényének negyedik helyezettjével, a Sumqayittal. A párharcot kiemeltként váró magyar együttes meccskeretének tagjai és a szakmai stáb mintegy négy óra repülőutat követően érkezik meg Bakiba, a delegáció – az előzetes terv szerint – az érkezés után a belvárosi szálláshelyére buszozik, hogy pihenjen kicsit a kora esti edzés előtt. A mérkőzésen fontos szerepet kaphat a norvég Tobias Christensen. A Fehérvár 24 éves norvég labdarúgója az OTP Bank Liga egyik legjobb középpályásává nőtte ki magát magyarországi másfél éve során. Első fél éve a beilleszkedés jegyében telt, ám az előző évadban megmutatta, miért is szerződtették: a lövést előkészítő passzok, a gólpasszok, a kiugratások, a kulcspasszok, a beadások és a(z elszenvedett szabálytalansággal végződő) cselek számát tekintve a bajnokság elitjéhez tartozik, továbbá a támadóharmadban fogadott passzok, az előretörő labdavezetések, a támadóharmadbeli passzok, illetve labdaérintések számában is kiemelkedik az xfb Analytics adatai szerint.

„Játszottam már Azerbajdzsánban, a norvég korosztályos válogatott tagjaként léptem pályára Bakiban – mondta a Nemzeti Sportnak Tobias Christensen. – Szép emlékeket őrzök arról a meccsről, az U21-es csapattal kettő egyes győzelmet arattunk Eb-selejtezőn, úgyhogy a mérlegem eddig százszázalékos az országban – remélem, ez csütörtök este is így marad. Nem tudnék általános érvényű igazságot mondani az azeri futballról és a játékosokról, de amennyire fel tudom idézni a három évvel ezelőtti mérkőzést, meg kellett szenvednünk a sikerért, mert az ellenfél rengeteget futott, sok párharcot kényszerített ki, agresszív volt. Arra számítok, hogy a Fehérvárral is kemény erőpróba vár ránk, a »fizikai stílust« képviselő házigazda nem adja könnyen a bőrét. Csak akkor győzhetünk, ha a maximumot nyújtjuk. Felkészültünk az összecsapásra, szerdán további elemzések várnak ránk, úgyhogy szerintem nem ér minket meglepetés.”

Az viszont jó kérdés, milyen játékot várhatunk a Pető Tamás által felkészített Fehérvártól – az ötvenéves edző először felel NB I-es csapat felkészítéséért vezetőedzőként (2015-ben megbízott edzőként irányította Bernard Casoni távozása után nyolc találkozón a csapatot), első mérkőzését ráadásul a nemzetközi porondon vívja a csapattal.

„Gyors labdajáratásra törekszünk, minél hamarabb előre akarjuk juttatni, ha nincs nálunk a labda, igyekszünk intenzív letámadással visszaszerezni – folytatta a norvég középpályás. – Pető Tamással jó munkát végeztünk az elmúlt hetekben, elsajátítottuk az elképzeléseit, tudjuk, kinek mi a feladata. A tesztmeccseken visszaköszöntek az új taktikai elemek, szerintem összeállt a játékunk, amit remélhetőleg már csütörtökön bizonyítunk. A török Göztepe elleni főpróba jól sikerült, önbizalmat adhat, de edzőnk felhívta a figyelmet, milyen hibákat kell kiküszöbölnünk. A szakmai stáb rendkívül keményen meghajtott minket, amióta profi futballista vagyok, még sosem vettem részt ennyire intenzív nyári alapozáson. Erőnléti gondjaink aligha lesznek, bírjuk majd a strapát, a mérkőzés utolsó másodpercéig robotolunk. Azerbajdzsánban meg kell birkóznunk a meleggel és főleg a páratartalommal. A hőség kihívást jelenthet, de nem kerekedhet felül rajtunk.”

Rákérdeztünk, milyen célokkal vág neki a Fehérvár FC a nemzetközi mérkőzéseknek – nem azt a közhelyszerű választ kaptuk, hogy mindkét csapatnak ötven-ötven százalék esélye van a továbbjutásra…

„Észben kell tartanunk, hogy a párharc két meccsből áll, okosan kell futballoznunk, előnnyel akarunk fordulni a visszavágóra. Hat mérkőzésre vagyunk a főtáblától, de szerintem az a célravezető, ha csak a Sumqayit elleni idegenbelivel foglalkozunk. Egyelőre csak az jár a fejemben, hogy jussunk túl az azerieken, amire szerintem minden esélyünk megvan. Hiszek a csapatban, mert egységesek vagyunk, jó képességű játékosok a társaim, akikkel felkészülten várjuk a ránk váró feladatot.”

KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉS
Csütörtök, 18.00: Sumqayit (azeri)–Fehérvár FC – élőben az NSO-n!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik