„Az, hogy a Fiorentina kiharcolta a főtáblás szereplés jogát, maga a csoda” – olasz reakciók

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2024.08.30. 08:11
David de Geát méltatja az olasz sajtó (Fotó: Török Attila)
David de Geát élteti az olasz sajtó a Fiorentina Puskás Akadémia elleni Konferencialiga-selejtezős párharca után. Az olasz csapat tizenegyespárbajban harcolta ki a főtáblára jutást a magyar együttes otthonában.

Az angol nyelvű olasz football-italia.net „De Gea a Konferencialigába repítette a kilencemberes Fiorentinát” címmel közli tudósítását a felcsúti mérkőzésről. A cikkben kiemeli, hogy a spanyol kapus számos bravúrral segítette a firenzei csapatot 0–0-nál és később is, és a szerencse is mellette állt Komáromi György hosszabbításos fejesénél, amelynél tehetetlenül nézte, hogy végül a kapu mellé száll a labda.

Sokkal érzelmesebben számolt be a mérkőzésről a firenzeviola.it. A lap kiemeli, hogy kettős érzelmek gyötörhetik a szurkolókat, mert a Fiorentina az elmúlt évek legrosszabb mérkőzését játszotta a Puskás Akadémia ellen, de a megnyert tizenegyespárbaj révén elérte a célját a klub.

Nem mondhatjuk, hogy a Magyarországon látottak után nyugodtan alhatunk” – írja a tudósító, aki szerint a Puskás Akadémiának „több lehetősége volt a gólszerzésre, és többször a kapufa mentette meg a kieséstől a Fiorentinát. Mindent elmond, hogy a mérkőzés legjobbja David de Gea volt”. A spanyol kapus a rendes játékidőben, a hosszabbításban és a tizenegyespárbajban is mutatott be bravúrt. „Az, hogy a Fiorentina ezen a mérkőzésen kiharcolta a főtáblás szereplés jogát, maga a csoda” – állapította meg a szerző, aki úgy zárta le cikkét, hogy „bár remélhetjük, hogy ez a nehezen kiharcolt siker lökést ad a csapatnak, a közeljövő képe igen aggasztó Firenzében”.

A nagyobb lapok közül a Corriere dello Sport beszámolójának az a címe, hogy „David de Gea megmentette a Fiorentinát”. A tudósítás szerint a visszavágó első félidejében csak a spanyol kapuson múlt, hogy nem került ugyanúgy többgólos előnybe az ismét remekül kezdő magyar csapat, mint a múlt heti első mérkőzésen.

De Gea, De Gea, De Gea” – így indul a milánói La Gazzetta dello Sport tudósítása. – „Csoda volt, amit az első félidőben művelt a Puskás Akadémia otthonában, és csoda volt, ahogy lezárta a párharcot Szolnoki tizenegyesének hárításával. Még mindig csodálatos kapus, igazi legenda, aki versenyben tartotta a legutóbbi két kiírásban döntőt játszó Fiorentinát a Konferencialigában” – folytatódik a cikk, amely több oldalhoz hasonlóan kiemelte, először játszott a Fiorentina azóta, hogy elhunyt korábbi edzője, Sven-Göran Eriksson.

A torinói Tuttosport tényszerű rövid hírben számolt be a mérkőzésről, a cikk címében azt emeli ki, hogy a magyarországi drámában Kean gólja és De Gea védései segítették a főtáblára a Fiorentinát.

Raffaele Palladino, a Fiorentina vezetőedzője elsősorban a csapat védelmét kritizálta.

Az idény korai szakaszában, így a Puskás Akadémia elleni két mérkőzésen is láthattuk, hogy sok a bizonytalanság a védelmünkben, sok a rossz döntés, ami gólhelyzetet teremt az ellenfélnek. Szeretnénk támadó futballt játszani, de így nehéz – értékelt az olasz szakember. – Talán ez a továbbjutás kicsit megnyugtatja a csapatot, és előre tudunk lépni.”

Ahogy a játékosok, úgy a játékvezető is hibázhat. A második kiállítás számomra túlzás volt. De nem akarok a játékvezetővel foglalkozni, a csapat akkor javul, ha a saját hibáinkat akarjuk korrigálni. Ehhez idő kell, de a játékosaim remek emberek – folytatta Palladino. – Ezért a sikerért meg kellett szenvedni, és örömmel láttam, hogy a csapatom kész szenvedni. Ki kell emelni a szurkolóinkat és De Geát, aki fantasztikusan védett.”

KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
RÁJÁTSZÁS, VISSZAVÁGÓ
Puskás Akadémia–Fiorentina (olasz) 1–1 (0–0, 1–1, 1–1) – tizenegyesekkel: 4–5
Felcsút, Pancho Aréna, 3528 néző. Vezette: Nobre (portugál)
Puskás Akadémia: Pécsi – Maceiras, Golla, Stronati, Nagy Zs. – Plsek (Szolnoki, 79.), Favorov, Nissilä – Soisalo (Vékony, 88.), Puljic (Colley, 67.), Levi (Komáromi, 67.). Vezetőedző: Hornyák Zsolt
Fiorentina: De Gea – Martínez Quarta (Parisi, 70.), Pongracic (Comuzzo, 54.), Ranieri – Dodo (Kayode, 83.), Sz. Amrabat, Richardson, Biraghi – Ikoné (Colpani, 54.), Mo. Kean (Mandragora, 91.), Sottil (Kouamé, 54.). Vezetőedző: Raffaele Palladino
Gólszerző: Nagy Zs. (90+7. – 11-esből), ill. Kean (59.)
Kiállítva: Ranieri (90+4.), Comuzzo (97.)
Továbbjutott: a Fiorentina, 4–4-es összesítés után tizenegyesekkel

ONLINE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik