Benítez: Újabb trófeát nyerhetünk; Jorge Jesus: Kiérdemeltük a döntőt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.03. 15:18
null
Victor Moses betalált a Basel ellen, együttese a döntőben Jorge Jesus csapata, a Benfica ellen harcolhatja ki a végső sikert <br />(Fotó: Action Images)
Rafa Benítez, a Chelsea menedzsere szerint csapata remekül reagált arra, hogy hátrányba került a Basel elleni Európa-liga-elődöntő visszavágóján. A londoni „kékek” ellenfele a fináléban a török Fenerbahcét nagy küzdelemben búcsúztató portugál Benfica lesz.

 

„Azért jöttem, hogy profi munkát végezzek az elkötelezett játékosokkal. Mindenkivel nagyon elégedett vagyok. Nagyon jó a légkör, mindenki nagyon keményen dolgozik” – mondta a Basel elleni továbbjutást követően Rafa Benítez, a Chelsea menedzsere.

„Volt két tiszta helyzetünk az első félidőben, de elhibáztuk azokat. Ők ugyan betaláltak, de erre tudtunk reagálni. Három gólt szereztünk, s ezután végig uraltuk a mérkőzést. A szünetben egyetértettünk, hogy az első félidőben nem a legjobbunkat nyújtottuk. Megmutattuk a második játékrész elején, hogy képesek vagyunk koncentrálni, s hamar eldöntöttük a találkozót. Most van egy újabb lehetőségünk, hogy nagy trófeát nyerjünk.”

Bár a Basel 3–1-re kikapott a Chelsea otthonában az Európa-liga elődöntőjének visszavágóján, és ezzel 5–2-es összesítéssel elbúcsúzott a sorozattól, az együttes vezetőedzője, Murat Yakin elégedett volt csapata teljesítményével.

A svájciak a szünet előtt megszerezték a vezetést a Chelsea otthonában, de a második félidő első negyedórájában a „kékek” három gólt berámolva eldöntötték a továbbjutást.

„A második félidőben jött a hideg zuhany, de minden elismeréseim a játékosaimé, nagyszerűen futballoztak az első félidőben. Tudtuk, hogy be kell találnunk, és itt rendkívül nehéz kapott gól nélkül megúszni a mérkőzést. Az egész túl gyorsan elillant a második félidőben.”

„A csapat egyre érettebb lett minden egyes továbbjutás során, de ebben a párharcban a Chelsea okosabb volt nálunk, és túlságosan megfizettünk a tapasztalatlanságunkért. Ezek az apró dolgok, amelyek ilyen szinten a különbséget jelentik.”

A Basel kapusa, Yann Sommer is osztotta a vezetőedző véleményét.

„Nagyon büszke vagyok a csapatra – mondta Sommer. – Nagyszerű menetelésünk volt, nem túl gyakori, hogy egy svájci csapat elődöntőig jut az Európa-ligában, ez komoly teljesítmény. Nagyszerű támogatást kaptunk most is a szurkolóktól, úgyhogy sajnálom, hogy nem sikerült megfelelő eredményt elérnünk.”

„Azt mondtuk a szünetben, hogy magabiztosan mehetünk vissza a pályára, szervezetten, de tizenöt perc alatt háromszor is betaláltak. Ez túl sok volt, nem engedheted meg, hogy ez történjen meg a Chelsea-hez hasonló nagy klub ellen. A két mérkőzés alatt David Luiz kétszer is betalált, a második mérkőzésen szerzett gól gyönyörű volt. Nincs kétség afelől, hogy a Chelsea játékosai egyénileg kiemelkedő klasszisok.”

VITA A JEGYEK KÖRÜL

Felháborodtak a Chelsea szurkolói azon, hogy csak 9800 jegyet kapott a klub az Európa-liga május 15-ei Benfica elleni döntőjére, s aki ezen a létszámon felül be akar jutni az Amsterdam Arenába, 2400 fontot, azaz 840 ezer forintot kell fizetnie a jegyekért.

Az 53 ezres amszterdami stadionban megrendezendő fináléra csak 19 600 jegyet kap a két klub, a többit az UEFA szponzorai és tagszövetségei, valamint több jegyértékesítő cég kapta meg. Utóbbiak közül egyesek kihasználva a londoniak érdeklődését már 2400 font körüli áron kínálja az eredetileg 38 és 115 font közötti tiketteket.

A Chelsea tavaly a Bajnokok Ligája müncheni döntőjébe a 71 ezres stadionba 17 500 jegyet kapott. Az UEFA megígérte, hogy átalakítja a jegyek elosztásának arányait, de jövőre a 41 ezres torinói stadionban lesz a finálé, azaz nem sokkal több fog jutni a kluboknak.

Az idei BL-döntős a Bayern München és a Dortmund 25 000-25 000 jegyet kapott a május 25-ei londoni összecsapásra az 59 ezres Wembleybe.

A Benfica vezetőedzője, Jorge Jesus szerint együttese kiérdemelte, hogy bejutott az Európa-liga döntőjébe. Mint ismert, a portugál csapat idegenbeli 1–0-s vereséget követően otthon 3–1-re legyőzte a török Fenerbahcét.

„Történelmi siker, hogy bejutottunk a döntőbe – mondta a mérkőzést követően Jorge Jesus. – Megérdemeltük a sikert, nagyszerű Európa-liga-idényt teljesítettünk eddig.”

„Tudtuk az első mérkőzést követően, hogy csapatként jobbak vagyunk a Fenerbahcénál. Biztosak voltunk benne, hogy ki tudjuk ejteni őket. Nagyon jól teljesítettünk, a vendégeknek nem volt ellenszerük. Mi voltunk a jobb csapat.”

A mérkőzés során a vendégek játékosát, Gökhan Gönült le kellett cserélni, miután Gaitán fejbe rúgta. A török játékost éjszakára benntartották a kórházban, nyolc öltéssel kellett összevarrni az arcát, de ma már a csapattársakkal együtt tért vissza Isztambulba. Meg nem erősített hírek szerint arccsonttörést szenvedett, és hét foga bánta az ütközést.

„Nagy csalódás az eredmény – mondta Moussa Sow, a Fenerbahce támadója. – Tudtuk, hogy nagyon, nagyon nehéz lesz a nagyszerű Benfica ellen. Mindannyian nagyon szomorúak vagyunk, hogy nem sikerült bejutni a döntőbe, de remélem, ennek a tanulságai még jobb eredményekre vezetnek minket a jövőben.”

„Egy egynél sok dologról álmodoztunk. Két gól kellett nekik a továbbjutáshoz, de nagyon behúzódtunk, és tudtuk, hogy nagyon nehéz lesz egy olyan jól támadó csapat ellen, mint a Benfica. Ellenfelünk nagyon jól játszott, ez sajnálatos számunkra. Az első meccsen nyújtott teljesítményünket is okolhatjuk a kiesésért, azon a találkozón több lehetőségünk volt, a kapufát is eltaláltuk, de ilyen a futball, ilyen a sors.”

„Hogy a Chelsea-t erősebbnek gondolom-e a Benficánál? Nem, szerintem a Benfica nagyon jó csapat, és nagyszerű döntőt várok.”

Az Európa-liga döntőjét május 15-én, Amszterdamban rendezik meg.

EMLÉKEZTETŐÜL
EURÓPA-LIGA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
BENFICA (portugál)–FENERBAHCE (török) 3–1 (2–1)
Lisszabon, Estádio da Luz, 55 402 néző. Vezette: Lannoy (francia)
Benfica: Artur – Maxi Pereira, Luisao, Garay, André Almeida – E. Pérez, Matics, Gaitán (Rodrigo, 93.) – Salvio, Cardozo (Urreta, 87.), Lima. Vezetőedző: Jorge Jesus
A kispadon: Paulo Lopes (k), Jardel, Melgarejo, Carlos Martins, Aimar
Fenerbahce:
Volkan Demirel – Gökhan Gönül (Bekir Irtegün, 61.), E. Korkmaz, Yobo (Stoch, 74.), Ziegler – Selcuk Sahin (Mehmet Topuz, 44.), Caner Erkin – Kuyt, Cristian, Salih Ucan – Sow. Vezetőedző: Aykut Kocaman
A kispadon:
Mert Günok (k), Hasan Ali Kaldirim, Beykan Simsek, Semih Sentürk
Gólszerző: Gaitán (9.), Cardozo (35., 66.), ill. Kuyt (23. – 11-esből)
Továbbjutott: a Benfica, 3–2-es összesítéssel

Chelsea (angol)–FC Basel (svájci)
3–1 (0–1)
London, Stamford Bridge, 39 403 néző. Vezette: Eriksson (svéd)
Chelsea: Cech – Azpilicueta, B. Ivanovics, Cahill, Bertrand – David Luiz (Aké, 82.), Lampard – Ramires (Oscar, 66.), Hazard (Mata, 75.), Moses – F. Torres. Menedzser: Rafael Benítez
A kispadon: Turnbull (k.), P. Ferreira, Terry, Benajun
Basel:
Sommer – Voser, Schär, Sauro, Steinhöfer – el-Neni, F. Frei (M. Díaz, 75.), S. Die – Szalah, Streller (Zoua, 62.), Stocker (D. Degen, 62.). Vezetőedző: Murat Yakin
A kispadon: Vailati (k.), Pak Dzsu Ho, Ajeti, Cabral
Gólszerző: F. Torres (50.), Moses (52.), David Luiz (59.), ill. Szalah (45+1.)
Továbbjutott:
a Chelsea, 5–2-es összesítéssel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik