A Kisvárda már a Fradit idézi; fehérvári építkezés

Vágólapra másolva!
2022.07.19. 16:38
null
A télen érkezett, Lengyelországban korábban Sztanyiszlav Csercseszovval is együtt dolgozó Rafal Makowski az új idényben a Kisvárda nagy erőssége lehet (Fotó: kisvardafc.hu, archív)<br />
A Ferencváros után a héten a Kisvárda, Puskás Akadémia, Mol Fehérvár trió is megkezdi szereplését az európai porondon. Összegeztük az Európa-konferencialigában csütörtökön pályára lépő magyar futballcsapatok nyári felkészülését, a keretekben történt változásokat.

 

KISVÁRDA: BUMBA HELYETTESE MÁR TÉLEN MEGÉRKEZETT

Azzal talán nem vállalunk túl nagy kockázatot, ha kijelentjük: a hivatalosan a kispadról immár Török László irányította, tavasszal ezüstérmet nyerő Kisvárda FC kerete nem lett erősebb a nyári szünet alatt. Hogy gyengült-e, avagy az érkezők, így Hindrich Ottó, Mario Ilievszki, Dominik Kovacic, Széles Imre és Milos Vranjanin megfelelően tudják majd pótolni a távozott kulcsembereket, hamarosan kiderül.

Az mindenesetre tény, hogy a kapuban Dombó Dávid, a védelemben Lazar Csirkovics és Herdi Prenga, elöl pedig a Kisvárdán három idény alatt, 84 bajnokin 18 gólt és 13 gólpasszt jegyző Claudiu Bumba sokat tett azért, hogy a klub kiléphessen a nemzetközi porondra, nem lesz könnyű egyik napról a másikra pótolni őket.

Viszont a nyári felkészülési időszak megmutatta, hogy a keretben vannak „rejtett” tartalékok. Gondolhatunk itt például a lengyel Rafal Makowskira, akit januárban szerződtetett a klub, tavasszal még csak 670 perc jutott neki az NB I-ben (14-szer lépett pályára, de többször csereként és csupán két mérkőzést játszott végig), viszont a nyári edzőmeccseken már stabil csapattaggá vált, Bumba helyett ő lett a támadójáték motorja, szervezője, két gólt is szerzett. Ez a fajta átigazoláspolitika, hogy már a télen felkészült a klub az egyik legjobbja távozására, illetve már a télen olyan játékost igazolt, aki a következő idényre jelenthet igazi erősítést, a Ferencváros átigazoláspolitikáját idézi. Az FTC-nél vált szokássá az elmúlt években, hogy a következő idény meghatározó erősítéseit már a télen szerződtetik. A legutóbbi példa erre a Fradinál Anderson Esiti, de említhetjük a brazil Marquinhost is, aki Tokamc Nguent pótolhatná most a kezdőcsapatban, ha a norvég szerződése lejártával a nyáron távozott volna az Üllői útról – más kérdés, hogy a Kisvárdával, illetve a Fehérvárhoz szerződő Bumbával ellentétben a Ferencváros maradásra tudta bírni a norvég támadót. Az FTC és a Kisvárda bő keretében az is hasonlóság, hogy mindkét klubnál – az állampolgársága alapján – 22 külföldről származó labdarúgót találhatunk.

Ezzel együtt eddig a nyári igazolások sem okoztak különösebb csalódást, hiszen a Bulgáriából érkezett, északmacedón U-válogatott csatár, Mario Ilievszki is szerzett már két gólt, és a több nemzetközi kupainduló ellen pályára lépő Kisvárda az öt meccséből csak egyet veszített el, miközben a szintén Ekl-induló román Universitatea Craiovát és a tavasszal még az osztrák Bundesligában szerepelt Admira Wackert is megverte. Igaz, egyetlen vereségét éppen az utolsó találkozóján szenvedte el, méghozzá az NB II-es DVTK-tól, ami nem a legjobb jel a kazah kupagyőztes Kajrat elleni csütörtöki selejtező előtt. Az viszont bizakodásra adhat okot, hogy hat nyári edzőmeccsen, erős ellenfelekkel szemben is 11 gólt tudott szerezni az együttes, a támadósor kulcsemberei közül az említettek mellett Driton Camaj, Jasmin Mesanovic és Jaroslav Navrátil is két-két gólt szerzett. Más kérdés, hogy a hat mérkőzésen kapott tíz gól arról is árulkodik, a védelemben, ami a gárda nagy erősségének számított eddig, azért vannak még hiányosságok.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS KISVÁRDÁN
Érkezők:
Dominik Kovacic (horvát, Universitatea Craiova – Románia, szabadon igazolhatóként), Széles Imre (Gyirmót FC Győr), Milos Vranjanin (szerb, Riga FC – Lettország), Mario Ilievszki (északmacedón, Szeptemvri Szófia – Bulgária)
Kölcsönbe érkezők: Hindrich Ottó (romániai, CFR – Románia)
Kölcsönből visszatérhet: Lucas (Lucas Marcolini Dantas Bertucci, brazil-magyar, Diósgyőri VTK)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Králik Péter

Kiszemeltek:
Távozók: Gosztonyi András (Dunaújváros – szabadon igazolhatóként), Dombó Dávid (Vasas – szabadon igazolhatóként), Claudiu Bumba (román, Mol Fehérvár – szabadon igazolhatóként), Lazar Csirkovics (szerb, lejárt a szerződése), Herdi Prenga (albán, Honvéd – szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: –

A KISVÁRDA NYÁRI FELKÉSZÜLÉSE
Felkészülés kezdete: június 14.
Edzőtábor: Vorau (Ausztria), június 30.–július 9.
Felkészülési mérkőzések
Június 25.: Vasas FC–Kisvárda Master Good 2–2
(Camaj, Makowski)
Július 2. (Ausztria): Kisvárda Master Good–Hajduk Split (horvát) 1–1 (Mesanovic)
Július 4. (Ausztria): Kisvárda Master Good–FC Universitatea Craoiva (román) 2–1 (Makowski, Camaj – 11-esből)
Július 5. (Ausztria): Kisvárda Master Good–AEK Larnaca (ciprusi) 2–2 (Mesanovic, Leoni)
Július 8. (Ausztria): Admira Wacker (osztrák II.)–Kisvárda Master Good 1–2 (Navrátil, Ilievszki)
Július 14.: Kisvárda Master Good–Diósgyőri VTK (NB II) 2–3 (Navrátil, Ilievszki)

Nagy Zsolték (sötétben) a Hoffenheimmel is megmérkőztek Ausztriában (Fotó: Facebook/TSG 1899 Hoffenheim)
Nagy Zsolték (sötétben) a Hoffenheimmel is megmérkőztek Ausztriában (Fotó: Facebook/TSG 1899 Hoffenheim)

 

PUSKÁS AKADÉMIA: ERŐS EDZŐPARTNEREK – KÉT VERESÉG

Az NB I-ben 3. helyen végzett Puskás Akadémia kapcsán mondhatjuk, hogy a csapat kerete érdemben nem változott a nyáron, mert a kulcsemberek maradtak, viszont a rutinos lengyel belső védő, a 30 éves, egyszeres válogatott Wojciech Golla és a Szlovéniából érkezett gambiai csatár, Lamin Colley szerződtetésével, illetve a tavasszal Hollandiába kölcsönadott Kiss Tamás visszatérésével bővültek Hornyák Zsolt vezetőedző variációs lehetőségei. A St. Pölten ellen 4–0-ra megnyert edzőmeccsen például Kiss duplázott és Colley is betalált.

A felcsútiak számára a legnagyobb „erősítést” inkább az jelentheti, hogy a tavaszi kölcsönszerződése lejártával is maradt a klubnál a tavasszal az NB I-ben nyolc meccsen négy gólt szerző iráni Sahab Zahedi – az osztrákok ellen ő szerezte a csapat negyedik gólját.

Viszont a másik két gyakorlómérkőzését, a cseh Slavia Praha (0–1) és a német Hoffenheim (0–2) ellen úgy veszítette el a felcsúti együttes, hogy még gólt sem szerzett, miközben mindkétszer a legjobbjaival állhatott fel a Puskás Akadémia.

Ezzel együtt a két erős ellenféllel szemben megszerzett tapasztalatoknak hasznát vehetik Nagy Zsolték az Ekl-ben, hiszen a csütörtökön rájuk váró portugál Vitória Guimaraes is hasonló játékerőt képvisel, mint a legutóbbi két edzőpartner.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A PUSKÁS AKADÉMIÁNÁL
Érkezők:
Lamin Colley (gambiai, FC Koper – Szlovénia), Wojciech Golla (lengyel, Slask Wroclaw – Lengyelország)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: Auerbach Martin (Csákvár), Ganbold Ganbajar (mongol, KFC Komárno – Szlovákia), Kiss Tamás (SC Cambuur – Hollandia), Major Gergő (Csákvár), Ominger Gergő (Csákvár), Papp Kristóf (Budaörs), Posztobányi Patrik (Zalaegerszegi TE FC)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:

Kiszemeltek: Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország)
Távozók: Bokros Szilárd (Diósgyőri VTK, kölcsön után végleg), Csirmaz István (Diósgyőri VTK, szabadon igazolhatóként), Deutsch László (Vasas), Hosszú Zétény (csákvári kölcsön után szabadon igazolható), Huszti András (Zalaegerszegi TE FC), Kiss Ágoston (NK Nafta Lendava – Szlovénia, szabadon igazolhatóként), Libor Kozák (cseh, Slovácko – Csehország, szabadon igazolható), Joao Nunes (portugál, Casa Pia – Portugália, szabadon igazolhatóként), Weslen Junior (brazil, lejárt a szerződése)
Kölcsönbe távozók: Mim Gergely (Zalaegerszegi TE FC), Kártik Bálint (továbbra is Csákvár), Nahirnij Artem (ukrán-magyar, Gyirmót FC Győr), Tamás Nándor (továbbra is Csákvár), Kiss Norbert (Tiszakécskei LC)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Gera Dániel (Ferencváros)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Komáromi György
(Vasas)

A PUSKÁS AKADÉMIA FC NYÁRI FELKÉSZÜLÉSE
A felkészülés kezdése: június 6.
Edzőtábor: Ausztria, július 3–14.
Felkészülési mérkőzések

Július 6. (Ausztria): St. Pölten (osztrák II.)–Puskás Akadémia 0–4 (Kiss Tamás 2., Colley, Zahedi)
Július 10. (Ausztria): Puskás Akadémia–Slavia Praha (cseh) 0–1
Július 13. (Ausztria): Puskás Akadémia–Hoffenheim (német) 0–2

Loic Negóék az 1985-ös sikercsapatot idéző új mezben, megújuló kerettel kezdhetik meg európai kupaszereplésüket (Fotó: molfehervarfc.hu)
Loic Negóék az 1985-ös sikercsapatot idéző új mezben, megújuló kerettel kezdhetik meg európai kupaszereplésüket (Fotó: molfehervarfc.hu)

 

MOL FEHÉRVÁR: MICHAEL BORIS FOLYTATHATJA AZ ÉPÍTKEZÉST

Az NB I-ben 4. helyen végzett Mol Fehérvár annak köszönhetően indulhat az Európa-konferencialigában, hogy a bajnok Ferencváros megnyerte a Magyar Kupát is a Paks ellenében. A fehérváriak elmúlt fél éve a fokozatos építkezésről szólt. Amikor tavasszal zsinórban hat tétmeccset is elveszített a csapat, úgy tűnt, hogy minden romba dől, és még a nemzetközi szereplést sem tudja kiharcolni a Fehérvár. A hatból öt vesztes találkozón már a februárban Szabics Imrét váltó új vezetőedző, Michael Boris ült a kispadon, akivel a tavaszi szezon második felére kezdett kimászni a gárda a szakadékból.

A Fehérvár a legutóbbi kilenc tétmérkőzésén már veretlen maradt, ebből ötöt meg is nyert, ez pedig elegendő volt ahhoz, hogy a német szakemberrel szerződést hosszabbítson a klub, és folytatódhasson a tavasszal meginduló építkezés. Ennek részeként először is távoztak azok, akikkel már nem számolt a szakvezetés: ide tartozik a klub 34 éves gólrekordere, Nikolics Nemanja, a télen érkezett, de kilenc bajnokin csak bő négyszáz percet játszó Bese Barnabás, a saját nevelésű Géresi Krisztián, a szintén a több lehetőség reményében Zalaegerszegre igazoló Szendrei Norbert és a Győrbe kölcsönadott, egyszeres válogatott kapus, Kovácsik Ádám is. Említhetjük továbbá a legutóbbi, zalaegerszegi kölcsönjátéka után végleg távozó Zsóri Dánielt vagy a Fehérváron kölcsönben szerepelt, ám nem marasztalt Lamin Jallow-t és Peter Zuljt is.

A jövőt Fehérváron már olyan futballisták jelenthetik, mint a Kisvárdáról ingyen megszerzett román támadó középpályás, Claudiu Bumba, a zalaegerszegi szerződéséből kivásárolt északmacedón védő, Nikola Szerafimov vagy a Real Sociedadtól kölcsönvett védekező középpályás, a szlovák U-válogatott Peter Pokorny.Viszont az még kérdéses, hogy a tavasszal kölcsönben szerepelt, de nyáron visszatérő játékosok, úgymint például Budu Zivzivadze, Csoboth Kevin, Lyes Houri vagy a kapus Emil Rockov milyen szerepet tölthet be a jövőben Fehérváron (a felsorolt négyesből Zivzivadze és Rockov került be az Ekl-keretbe).

A nyári tapasztalatok összességében azt mutatják, Fehérváron valóban fejlődik a csapat, jó ütemben folyik az építkezés. A BL-induló Fenerbahcétól ugyan 3–0-ra kikapott a Vidi, viszont a másik négy edzőmeccsét megnyerte. A Dunaújváros és az Ajka mellett az Ekl-induló ciprusi Arisz Limassolt és a török Galatasarayt is legyőzték Kenan Kodróék. A szurkolók számára az is jó hír lehet, hogy az együttes első számú, bosnyák gólfelelőse a két utóbbi összecsapáson háromszor is a kapuba talált.

A felkészülési erőpróbákon mutatott játékkal az azeri Qabala ellen is minden esélye meglehet a továbbjutásra a fehérvári alakulatnak.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A MOL FEHÉRVÁR FC-NÉL
Érkezők: Claudiu Bumba (román, Kisvárda – szabadon igazolható),
Nikola Szerafimov (északmacedón, Zalaegerszegi TE FC)
Kölcsönbe érkezők:
Peter Pokorny (szlovák, Real Sociedad B – Spanyolország)
Kölcsönből visszatérnek: Csoboth Kevin
(Szeged-Csanád Grosics Akadémia), Gundel-Takács Bence (NK Jarun Zagreb – Horvátország),Halmai Ádám(Zalaegerszegi TE FC),Lyes Houri(francia, Universitatea Craiova – Románia),Kojnok Zsolt (Budaörs), Emil Rockov (szerb, FK Vojvodina – Szerbia), Budu Zivzivadze (grúz, Újpest FC)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Távozók: Nikolics Nemanja (szabadon igazolható), Elek Ákos (visszavonul), Bese Barnabás (szabadon igazolható), Géresi Krisztián (Vasas FC), Halmai Ádám (Soroksár), Szendrei Norbert (ZTE FC), Zsóri Dániel (zalaegerszegi kölcsön után MTK Budapest)
Kölcsönbe távozók: Szabó Levente
(Kecskeméti TE), Zeke Márió (gyirmóti kölcsön után Kecskeméti TE), Kovácsik Ádám (ETO FC)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Lamin Jallow (gambiai, Vicenza – Olaszország),Peter Zulj (osztrák, Istanbul Basaksehir – Törökország)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:
Armin Hodzic (bosnyák, lejárt a szerződése), Kovács István (ETO FC Győr)

A MOL FEHÉRVÁR FC NYÁRI FELKÉSZÜLÉSE
Felkészülés kezdése:
június 11.
Edzőtábor: Ausztria, július 3–15.
Felkészülési mérkőzések
Június 24.: Dunaújváros FC (NB III)–Mol Fehérvár FC 0–5 (Petrjak, Babos B., Dárdai P., Hangya, Papp M.)
Június 29.: Mol Fehérvár–Ajka (NB II) 2–0 (Lednev, Heister)
Július 5., Mol Fehérvár FC–Fenerbahce (török) 0–3
Július 10.,
Mol Fehérvár FC–Arisz Limassol (ciprusi) 2–1 (Kodro 2 – egyet 11-esből)
Július 13.,
Mol Fehérvár FC–Galatasaray (török) 1–0 (Kodro)

EURÓPA-KONFERENCIALIGA 2022–2023
SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ

Július 21., csütörtök, 19.00: Mol Fehérvár–Qabala (azeri)
Július 28., csütörtök, 18.00: Qabala–Mol Fehérvár

Július 21., csütörtök, 16.00: Kajrat (kazah)–Kisvárda FC
Július 28., csütörtök, 18.00: Kisvárda FC–Kajrat (kazah)

Július 21., csütörtök, 21.30: Vitória SC (portugál)–Puskás Akadémia FC
Július 28., csütörtök, 21.00: Puskás Akadémia FC–Vitória SC

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik