Nem lehet legyőzni a Leverkusent! A németek kétgólos hátrányból álltak fel a Roma ellen és bejutottak az El-döntőbe

Vágólapra másolva!
2024.05.09. 23:00
Hihetetlen! A Leverkusen sorozatban a 49. mérkőzésén maradt veretlen és bejutott az Európa-liga döntőjébe (Fotó: AFP)
A labdarúgó Európa-liga elődöntőjének visszavágóján a német bajnok Bayer Leverkusen hazai pályán fogadta az AS Romát. Az olaszok két 11-esnek köszönhetően a második félidő közepére kiegyenlítették a párharcot. A Leverkusen azonban szokás szerint nem adta fel és ezúttal szerencséje is volt, hiszen előbb egy öngóllal szépített, majd a 97. percben egyenlíteni is tudott a 2–2-re végződő mérkőzésen.

 

EURÓPA-LIGA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
BAYER LEVERKUSEN (német)–AS ROMA (olasz) 2–2 (0–1)
Leverkusen, BayArena. Vezette: Danny Makkelie (Hessel Steegstra, Jan de Vries) – hollandok
LEVERKUSEN: Kovár – J. Frimpong (Stanisic, 90.), Tapsoba, Tah, Hincapié –  G. Xhaka, E. Palacios – A. Adli, J. Hofmann (Wirtz, 81.), Grimaldo (Kossounou, 90.) – Hlozek (Schick, 74.). Vezetőedző: Xabi Alonso
ROMA: Szvilar – G. Mancini, Spinazzola (Zalewski, 21.), Ndicka, Angelino (Smalling, 81.)  –  Lo. Pellegrini (T. Abraham, 81.), L. Paredes, Cristante – Azmun (Bove, 72.), R. Lukaku, El Shaarawy. Vezetőedző: Daniele De Rossi
Gólszerző: G. Mancini (83. – öngól), Stanisic (90+7.), ill. L. Paredes (43., 66. – mindkettőt 11-esből)

Továbbjutott: a Leverkusen, 4–2-es összesítéssel.

ÖSSZEFOGLALÓ

Fél lábbal már az Európa-liga dublini döntőjében érezhette magát a Leverkusen, amely a párharc első felvonásán kétgólos előnyt harcolt ki a Stadio Olimpicóban az AS Roma vendégeként. Az olasz csapat amúgy sem győzni jár Németországba, az utóbbi hat idegenbeli összecsapását elbukta Bundesliga-klubok otthonában, előzőleg Hamburgban nyert 2000 decemberében az UEFA-kupában. Az első játékrész a vendégek nagy lehetőségével indult, Romelu Lukakut centiméterek választották el attól, hogy ziccerbe kerüljön, majd a „gyógyszergyáriak” fokozatosan átvették az irányítást.

 A találkozó meglehetősen paprikás hangulatú volt, faragták egymást a játékosok, mindenkinek kijutott az adok-kapokból. A 29. percben Exequiel Palacios találta el a jobb oldali kapufát, valamint a szünetig Mile Szvilar mutatott be négy bravúrt, életben tartva ezzel olasz csapata továbbjutási reményeit. Utóbb kiderült, parádézásának óriási jelentősége volt, mert a szünet előtt, a Leverkusen nyomása közepette tizenegyeshez jutott a Roma, Leandro Paredes pedig magabiztosan értékesítette a büntetőt.

Az első játékrészben 17 kapura lövéssel kísérletező német csapat a fordulás után sem vett vissza lendületéből, ment előre az egyenlítésért, sorra dolgozta ki a helyzeteit. A Roma azonban a fordulás után is ajándékba kapott egy tizenegyest, Jonathan Tah után ezúttal Adam Hlozek hibázott, Paredes pedig újfent kíméletlen volt. Ekkor úgy tűnt, ezúttal tényleg véget érhet a Leverkusen veretlenségi sorozata, ráadásul a döntőbe jutás is veszélybe kerülhet, csakhogy a hajrában Gianluca Mancini balszerencsés mozdulattal a saját kapujába juttatta a labdát egy szöglet után, így ismét Xabi Alonso csapata állt továbbjutásra. Ha ez még nem lenne elég, akkor természetesen jött a slusszpoén is, a 97. percben Josip Stanisic lőtte ki a hosszú alsót tanári mozdulattal, beállítva ezzel a 2–2-es végeredményt. A Leverkusen megőrizte idénybeli veretlenségét a 49. tétmeccsén is, ezzel megdöntve a Benfica korábbi, 48 mérkőzéses rekordját. Egészen hihetetlen, de igaz!  

Feszült volt a hangulat... (Fotó: AFP)

A Leverkusen egyenlítő gólját ide kattintva nézheti meg!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik