Mats Knoester: Boszniában meg kell oldanunk ezt a feladatot

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2024.08.28. 06:52
Mats Knoester (4) is sajnálja a Banja Luka elleni Európa-liga-rájátszás első mérkőzésén történteket – a Ferencváros holland hátvédje kemény visszavágóra számít (Fotó: Török Attila)
A Borac Banja Luka elleni El-rájátszás visszavágóján is főszerep várhat Mats Knoesterre. A Ferencvárosnak a hazai 0–0 után Orbászváron (Banja Luka) kell kiharcolnia a főtáblára jutást, a holland hátvéd amondó, az öltözőben mindenki tisztában van a mérkőzés jelentőségével.

ITT A LEHETŐSÉG! Az utóbbi idényekben alapembernek számító marokkói Samy Mmaee távozásával, valamint a nyáron szerződtetett brazil Raul Gustavo eltiltásával megnyílt az út Mats Knoester előtt. A védő végig is játszotta a Borac Banja Luka ellen 0–0-val záruló Európa-liga-selejtezőt, és alighanem a rájátszás visszavágóján is lehetőséghez jut.

Pedig a holland légiós a Ferencvároshoz kerülése – 2022 nyara – óta nem tudott alapemberré válni. Noha Sztanyiszlav Csercseszovnál több NB I-es mérkőzésen pályára lépett, és Máté Csaba is bevetette néhányszor, Dejan Sztankovics partvonalon kívülre helyezte, a klub kölcsön is adta a dán Aarhusnak. A 25 éves belső védő – a keret többi tagjához hasonlóan – tiszta lappal indulhatott a nyáron a kispadra érkező Pascal Jansen vezetőedzőnél, és miután a szakmai stáb a belső védő pozíciójában szorult helyzetbe került, az utóbbi időben nagyobb teher hárul Knoesterre.

„Én nem így közelítem meg ezt a témát – mondta lapunknak a Ferencváros labdarúgója. – Nem szeretek semmit túlbonyolítani, a hétköznapokban az edzésre koncentrálok, megpróbálom a legjobbamat nyújtani. Aztán hogy a mérkőzéseken mennyi játékperc jut nekem, a szakmai stáb dönti el. Az én szempontomból nyilván nem hátrány, hogy Pascal Jansen hozzám hasonlóan holland, sok újdonságot hozott a csapat életébe, de nekem ezek nem voltak ismeretlenek.”

A boszniai szerb Borac Banja Luka elleni Európa-liga-rájátszás első felvonása finoman fogalmazva is kínkeservesen alakult. Az FTC gyengén, erőtlenül futballozott, 0–0 lett a vége. Knoester is tudja, pokolian nehéz mérkőzés vár együttesére, nem csupán az ellenfél kőkemény játékosaival kell megküzdeniük, a lelátón tízezer szerb fanatikus teremt majd félelmetes hangulatot.

„Jó lett volna előnyt szerezni a Groupama Arénában, de ezen már felesleges keseregni. Nehéz az ennyire zártan védekező csapatok ellen futballozni, de el kell ismerni, nem nyújtottunk jó teljesítményt. Tudunk ennél jobban játszani! Nem voltunk elég kreatívak, kevés volt az ötlet a játékunkban. De még csupán a párharc felénél járunk, semmi sem dőlt el. Ha valaminek örülhettünk, az az, hogy az első meccsen nem kaptunk gólt, védőként nekem ez különösen fontos. A lefújást követően az öltözőben csalódottan ültünk a helyünkön, de mostanra kiegyenesedtünk, túlléptünk a történteken, tudjuk, mi a feladatunk.”

Győzni Boszniában és feljutni az El-főtáblára!
Egyáltalán nem mindegy, sikerrel veszi-e az előtte álló akadályt a Ferencváros vagy sem. Az Európa-liga főtábláján olyan csapatok várhatnának rá, mint a Manchester United, a Tottenham Hotspur, a Roma, a Lazio, a Real Sociedad, az Athletic Bilbao, s szembejöhet a Lisztes Krisztiánt a nyáron szerződtető Ein­tracht Frankfurt vagy éppen Pascal Jansen korábbi csapata, a holland AZ is. A Konferencialiga más szint, olyan lehetséges ellenfelekkel, mint a gibraltári Lincoln, az izlandi Víkingur vagy éppen az örmény Pjunik.
„Mindenki tisztában van a mérkőzés jelentőségével. Pontosan tudjuk, a Banja Luka ellen nagyon fontos találkozó vár ránk, egyszerűen meg kell oldanunk ezt a feladatot. A Ferencvárossal szerepeltem már az Európa-liga csoportkörében, a Trabzonspor, a Monaco és a Crvena zvezda ellen is pályára léptem, jó lenne ismét ilyen meccseken szerepelni. Nemcsak a csapatnak, nekem is jól sikerültek azok a fellépések. Boszniában fel kell törnünk az ellenfél kemény védekezését. Alighanem a visszavágón is a biztonságra törekszenek majd a hazaiak, de a végsőkig ők sem várhatnak, mert ha az El-főtáblára vágynak, nekik is gólt kell szerezniük. Izgalmas összecsapás lesz, az biztos.”

EURÓPA-LIGA, SELEJTEZŐ
RÁJÁTSZÁS, VISSZAVÁGÓ
Augusztus 29., csütörtök
21.00: Borac Banja Luka (bosnyák)–Ferencváros (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Az első mérkőzésen: 0–0

A JÁTÉKNAP TOVÁBBI PROGRAMJA
19.00: APOEL (ciprusi)–Rigas FS (lett)
19.00: Elfsborg (svéd)–Molde (norvég)
19.00: Petrocub Hincesti (moldovai)–Ludogorec Razgrad (bolgár)
20.00: Ajax (holland)–Jagiellonia Bialystok (lengyel)
20.00: Anderlecht (belga)–Dinamo Minszk (fehérorosz)
20.00: Besiktas (török)–Lugano (svájci)
20.30: FCSB (román)–Linzer ASK (osztrák)
20.45: Hearts (skót)–Viktoria Plzen (cseh)
21.00: Shamrock Rovers (ír)–PAOK (görög)
21.00: Rapid Wien (osztrák)–Braga (portugál)
21.00: Topolyai SC (szerbiai)–Maccabi Tel-Aviv (izraeli) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik