Mourinho időszakát idézte az FTC ellen nyerő Spurs, sorra kapja a gólokat az MU

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.10.04. 10:10
Hiába szerzett Portóban is hármat, rengeteg gólt kap az MU (Fotó: Getty Images)
Négy tinédzserrel a kezdőjében, a bombaformában lévő Brennan Johnson góljának is köszönhetően győzött az FTC vendégeként a Tottenham a labdarúgó Európa-liga főtáblájának 2. fordulójában. A Manchester United fordulatos, hatgólos döntetlent ért el a Porto vendégeként. A játéknap legjobb teljesítményét a Cercle Bruges togói támadója hozta, Kévin Denkey ugyanis öt gólból vette ki a részét. Érdekességek a csütörtöki játéknapról.

Ismert, hogy a vezetőség tagjainak türelme is vészesen fogy a Manchester Unitednél, a héten ismét felerősödtek azok a hírek, hogy a csapat holland menedzserét, Erik ten Hagot meneszthetik. A „vörös ördögök” ugyan korán 2–0-ra elléptek a Porto vendégeként, de végül emberhátrányban az egyenlítésért is küzdeniük kellett, végül Harry Maguire mentett pontot az MU-nak – Ten Hag azonban nem nyugodhat meg.

A holland szakembert 2022 nyarán nevezte ki a Manchester United, a csapatnak azóta minden sorozatot figyelembe véve 24 (!) olyan mérkőzése volt, amelyen legalább három gólt kapott, ráadásul az előző idény kezdete óta a Porto elleni volt a 31. olyan meccs, amin legalább két gólt kaptak a „vörös ördögök” – mindkettő negatív csúcs a Premier League-klubok között.

A támadásra azonban nem lehet panasza Ten Hagnak, csak éppen nem sokra megy vele. Az MU az előző idény kezdete óta öt európai kupamérkőzésen szerzett legalább két gólt, de egyiket sem tudta megnyerni (két döntetlen, három vereség).

A gólig és gólpasszig jutó Marcus Rashfordnak még úgy is van minek örülnie, hogy Ten Hag a szünetben lecserélte, az angol támadó ugyanis megelőzte Paul Scholest (25) és már neki van a második legtöbb gólja (26) az MU színeiben nemzetközi kupamérkőzésen, csak a pályafutását 35 találattal záró Wayne Rooney előzi meg. Ráadásul Rashford az Európa-liga/UEFA-kupa harmadik legeredményesebb angolja a 14 góljával, csupán Alan Shearer (21) és Jermain Defoe (19) szerzett többet.

Ismert, hogy az FTC ellen a Tottenham menedzsere, Ange Postecoglou négy tinédzsert is a kezdőbe nevezett, a londoniakkal a Sahtar Doneck elleni, 2009 februárjában rendezett UEFA-kupa-mérkőzés óta először fordult elő ilyen. 

A Tottenhammel a mostani előtt legutóbb még José Mourinho irányítása alatt, 2021 márciusában fordult elő, hogy egymást követő öt mérkőzését is megnyerje. Ehhez kellett a kirobbanó formában lévő Brennan Johnson is, aki egymás után ötödik mérkőzésén volt eredményes, ezzel már annyiszor talált be a 2024–2025-ös kiírásban, mint a 2023–2024-es egészében.

A Real Sociedad nagyon hamar vezetéshez jutott az Anderlecht ellen hazai pályán, mégis 2–1-es vereséget szenvedett. A baszkok gólját Pablo Marín szerezte négy perc és 27 másodperc után, ami az együttes leggyorsabb gólja az Európa-ligában, megelőzve Robin Le Normand találatát, aki 2022 februárjában az RB Leipzig kapuját vette be 7:55-nél.

 Az AS Roma irányítását szeptember közepén Daniele De Rossitól átvevő Ivan Juric első vereségét szenvedte el új klubjával, miközben a csapatnak az Elfsborg elleni volt zsinórban a negyedik nyeretlen mérkőzése az európai kupákban, ilyen legutóbb 2015 novembere és 2016 szeptembere között történt velük, amikor egymás után öt meccsük közül egyet sem tudtak megnyerni.

A másik római együttes, a Lazio viszont simán, 4–1-re győzött a Nice ellen. A sikerből két góllal vette ki a részét az argentin Valentín „Taty” Castellanos, aki a Lazio második olyan labdarúgója, aki eredményes volt egy európai kupamérkőzésen éppen a születésnapján: 2000. április 5-én Simone Inzaghi talált be a Valencia ellen.

Bár Csoboth Kevin góllal zárt, a csütörtöki játéknap legjobb teljesítményét alighanem a belga Cercle Bruges togói támadója, Kévin Denkey nyújtotta, ugyanis három gólja mellett két gólpasszt adott Csoboth csapata, a St. Gallen elleni 6–2-es siker alkalmával, pedig a 74. percben lecserélték. Ráadásul a belga klubnak ez már a harmadik olyan Konferencialiga-mérkőzése volt, amelyen nyolc gól esett, miközben a St. Gallen először kapott hatot az európai porondon.

Denkey egyébként a Bodö/Glimt játékosa, Erik Botheim után a második olyan labdarúgó, aki öt gólból vette ki a részét a Kl-ben.

EURÓPA-LIGA, FŐTÁBLA
2. FORDULÓ
FERENCVÁROS–Tottenham Hotspur (angol) 1–2
Lazio (olasz)–Nice (francia) 4–1
Maccabi Tel-Aviv (izraeli)–Midtjylland (dán) 0–2
Olympiakosz Pireusz (görög)–Braga (portugál) 3–0
Qarabag (azeri)–Malmö (svéd) 1–2
Real Sociedad (spanyol)–Anderlecht (belga) 1–2
RFS (lett)–Galatasaray (török) 2–2
Slavia Praha (cseh)–Ajax (holland) 1–1
Hoffenheim (német)–Dinamo Kijev (ukrán) 2–0
Athletic Bilbao (spanyol)–AZ (holland) 2–0
Besiktas (török)–Eintracht Frankfurt (német) 1–3
Elfsborg (svéd)–Roma (olasz) 1–0
FC Porto (portugál)–Manchester United (angol) 3–3
Twente (holland)–Fenerbahce (török) 1–1
PAOK (görög)–FCSB (román) 0–1
Rangers (skót)–Olympique Lyon (francia) 1–4
Union Saint-Gilloise (belga)–Bodö/Glimt (norvég) 0–0
Viktoria Plzen (cseh)–Ludogorec Razgrad (bolgár) 0–0

KONFERENCIALIGA, FŐTÁBLA
1. FORDULÓ
2024. október 2., szerda 
Basaksehir (török)–Rapid Wien (osztrák) 1–2
Vitória Guimaraes (portugál)–Celje (szlovén) 3–1
2024. október 3., csütörtök
Heidenheim (német)–Olimpija Ljubljana (szlovén) 2–1
Cercle Bruges (belga)–St. Gallen (svájci) 6–2
Asztana (kazah)–Topolya SC (szerbiai) 1–0
Dinamo Minszk (fehérorosz)–Hearts (skót) 1–2
Noah (örmény)–Mladá Boleslav (cseh) 2–0
Legia Warszawa (lengyel)–Real Betis (spanyol) 1–0
Molde (norvég)–Larne (északír) 3–0
Omonia (ciprusi)–Víkingur Reykjavík (izlandi) 4–0
Fiorentina (olasz)–The New Saints (walesi) 2–0
Chelsea (angol)–Gent (belga) 4–2
FC Köbenhavn (dán)–Jagiellonia Bialystok (lengyel) 1–2
Lugano (svájci)–HJK Helsinki (finn) 3–0
Petrocub (moldovai)–Pafosz (ciprusi) 1–4
Borac Banja Luka (bosnyák)–Panathinaikosz (görög) 1–1
Shamrock Rovers (ír)–APOEL (ciprusi) 1–1
LASK (osztrák)–Djurgarden (svéd) 2–2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik