A pilóták túl szigorúnak tartják Lewis Hamilton büntetését

Vágólapra másolva!
2008.09.12. 11:40
A Formula–1-es pilóták közül többen is túl szigorúnak tartják Lewis Hamilton büntetését – melynek következtében a Belga Nagydíjat a pályán megnyerő angol a hivatalos végeredmény szerint csak a harmadik lett Spában –, bár abban egyetértenek, hogy hibázott a McLaren pilótája.
Péntek délelőtt a víz volt az úr Monzában
Foró: Reuters
Péntek délelőtt a víz volt az úr Monzában
Péntek délelőtt a víz volt az úr Monzában
Foró: Reuters
Péntek délelőtt a víz volt az úr Monzában

„A büntetést kissé szigorúnak találom, mert a verseny végkimenetelét szerintem nem befolyásolta döntően a kérdéses manőver” – mondta Nico Rosberg, a Williams pilótája az Olasz Nagydíj helyszínén.

A versenyt végül Felipe Massa nyerte meg, aki egyetért a versenybírák döntésével.

„Előnyt szerzett a sikán levágásával, ez teljesen egyértelmű” – nyilatkozta Massa, aki két ponttal van lemaradva a világbajnoki pontversenyt vezető Hamilton mögött.

„A büntetés mértéke talán kicsit túlzó, de úgy gondolom, Lewis már másodszor követte el ugyanazt a hibát. Magny Cours-ban is ezt tette. Nem igazán értem, miért okozott ez az ügy ekkora bonyodalmat, hiszen a szabályok egyértelműek, azokat mindenkinek be kell tartania” – osztotta meg véleményét az esetről Sebastien Bourdais, a Toro Rosso versenyzője.

Ezen a véleményen van Jarno Trulli (Toyota) is: „Kicsit én is erősnek érzem a döntést, de nem vagyok versenybíró, így nem tudom, milyen mértékű büntetés lett volna a helyénvaló.”

Látszik tehát, hogy maguk az érintettek sincsenek tisztában a rájuk vonatkozó szabályokkal, ezért a monzai futam előtt a pilóták arra várják a választ, hogy egy ütközés elkerülése érdekében levághatják-e az adott kanyart, és ha levágták, akkor vissza lehet-e adni az így megszerzett előnyt a leelőzött vetélytárs maguk elé engedésével.

Az ügy főszereplője, Hamilton mindenesetre megvédte magát, mondván, ha nem lennének előzések, az egész sportág unalmassá válna, és nem érdekelné az embereket.

„Előzések nélkül nem lenne verseny a verseny, edzésre hasonlítana az egész futam” – mondta az angol.

Nos, előzés az Olasz Nagydíj első szabadedzésén sem sok volt, eső viszont annál több, így csak 14 versenyző futott mért kört.

Az első fél órában még viszonylag száraz pályán körözhettek a pilóták, ezt használta ki Adrian Sutil, akinek 1:32.842-es idejét a később leszakadó esőben már nem tudták megjavítani a többiek.

A Force India német pilótája mögött a brazil Rubens Barrichello és az olasz Giancarlo Fisichella volt a leggyorsabb. Kimi Räikkönen a 9., míg Felipe Massa a 14. legjobb időt érte el.

A két McLarenes, Lewis Hamilton és Heikki Kovalainen mért kör nélkül fejezte be a tréninget.

A második szabadedzésre pénteken 14 órától kerül sor.

FORMULA–1, OLASZ NAGYDÍJ

ELSŐ SZABADEDZÉS
1. Sutil Force India-Ferrari 1:32.842
2. Barrichello Honda 1:33.428
3. Fisichella Force India-Ferrari 1:33.695
4. Glock Toyota 1:36.800
5. Rosberg Williams-Toyota 1:36.900
6. Alonso Renault 1:36.965
7. Bourdais Toro Rosso-Ferrari 1:37.142
8. Trulli Toyota 1:37.214
9. Räikkönen Ferrari 1:37.392
10. Vettel Toro Rosso-Ferrari 1:37.754
11. Piquet Renault 1:38.057
12. Coulthard Red Bull-Renault 1:38.303
13. Button Honda 1:39.062
14. Massa Ferrari 1:40.233
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik