Kínának is gondjai akadtak a száguldó cirkusz fogadásával

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2008.11.17. 12:09
Címkék
Minden bizonnyal véglegesnek tekinthető, hogy nem lesz Formula–1-es Kanadai Nagydíj jövőre, mivel eredménytelenül zárult Bernie Ecclestone, az F1 főnöke és a montreali viadal megmentéséért fellépő kanadai politikusok egyeztetése. Ugyanakkor a Kínai GP megrendezése is kétségessé vált 2010 után.
Kínában sem cirkuszol majd tovább?
Fotó: Action Images (archív)
Kínában sem cirkuszol majd tovább?
Kínában sem cirkuszol majd tovább?
Fotó: Action Images (archív)
Kínában sem cirkuszol majd tovább?

Pénteken látott napvilágot, hogy a québeci tartományi kormányzat csomagot dolgozott ki s juttatott el Ecclestone-hoz, hogy megpróbálja megmenteni a jövő évi programból törölt versenyt, de az álláspontok távol maradtak egymástól.

Raymond Bachand québeci gazdaságfejlesztési miniszter szerint Ecclestone 175 millió kanadai dolláros (30.8 milliárd forint) jogdíjat kért öt évre, miközben ők 110 milliót (19.36 milliárd forint) ajánlottak.

„Senkit sem találtunk, aki az előírt összeget garantálta volna – közölte a tárcavezető a sajtótájékoztatón, amelyen jelen volt Gérald Tremblay montreali polgármester és Michael Fortier volt kanadai kereskedelmi miniszter is. – A nagydíj ebben a formában nem nyereséges, vagyis nem lesz jövőre kanadai futam, hacsak nem módosítja követeléseit Ecclestone."

A Formula-1 főnöke a sajtótájékoztatón közzétett levelében jelezte, a viadal előző szervezője három éven keresztül elmulasztotta teljesíteni pénzügyi kötelezettségeit. Talán ennek is tudható be, hogy Ecclestone a mostani tárgyalások során nem volt hajlandó engedni.

A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) október 7-én tette közzé a 2009-es versenynaptárt, amelyben már nem volt ott Montreal neve. Szerepelt viszont benne a kínai futam, amelynek szervezői szintén gondban vannak.

Korántsem biztos, hogy az ázsiaiak a jelenleg futó szerződésük 2010-es lejárata után is garantálni tudják majd a verseny megrendezését, mivel finoman szólva is veszteséges a Kínai Grand Prix.

A száguldó cirkusz még 2004-ben, hatalmas csinnadrattával érkezett meg a hatalmas távol-keleti országba, ám a nem túl hízelgő jegyeladási adatok és a főszponzor Sinopec távozási szándéka miatt a GP jövője nem tűnik biztosnak.

„Jelenleg azon vagyunk, hogy egy mindenki számára kedvező jövőképet alakítsunk ki: olyat, amely megfelelő Bernie Ecclestone-nak, nekünk, és a Formula–1-nek is” – mondta Csiu Vej-csang, a sanghaji sporthivatal igazgató-helyettese.

Nos, a kínaiak ügye még lóg a levegőben; ami biztos, hogy jövőre április 19-én rendezik meg a versenyt. A fentiek ismeretében azonban nem lenne meglepő, ha legkésőbb a 2011-es programban ismét felbukkanna a Kanadai Nagydíj – amennyiben az észak-amerikaiak addig rendezik ügyeiket Ecclestone-nal –, esetleg éppen a kínai kárára.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik