A németek nem írják le a görögöket

Vágólapra másolva!
2012.06.22. 14:54
null
Löw (jobbra) óva int a görögök lenézésétől (Fotó: Action Images)
Címkék
Bár azt Joachim Löw, a német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya is elismeri, hogy csapata a görögök elleni Európa-bajnoki negyeddöntő esélyese, óva int attól, hogy bárki is lebecsülje Fernando Santos együttesét.

„A görögök elleni meccs olyan lesz, mintha egy nagydarab kővel ütköznénk" – vázolta a helyzetet Joachim Löw a negyeddöntőt felvezető sajtótájékoztatón.

A németek sorozatban 14 tétmeccset nyertek meg, ami rekordnak számít a válogatott történetében, valamint a nyolc korábbi, görögök elleni mérkőzésükön egyszer sem szenvedtek vereséget (öt győzelem mellett három döntetlen a Nationalelf mérlege). Löw ugyanakkor azt vallja, el kell viselniük az esélyesség terhét.

„Logikus, hogy mi számítunk favoritnak, ám ezzel együtt kell tudnunk élni. Tudjuk, hogy az egyenes kieséses szakasz találkozóinak megvan a maguk hangulata, ám onnantól, hogy elkezdődnek, csak a győzelem számít. Láttuk, hogy a görögök az oroszokkal ss felvették a kesztyűt, nem szabad leírnunk őket" – mondta Löw, aki dinamikus, jól védekező és veszélyes kontrákkal operáló csapatként jellemezte a görögöket.

Német–görög
20.45-től az m1-en
Német–görög 20.45-től az m1-en

Fernando Santos munkáját több hiányzó is nehezíti, Avraam Papadopulosz sérülés miatt dőlt ki a tornáról, Joszif Holevasz és Jorgosz Karagunisz pedig eltiltás miatt fog hiányozni. Különösen a csapatkapitányi karszalagot is viselő Karagunisz hiányozhat majd a görögöknek, a rutinos középpályás a mentalitásával mindig példát mutat a többieknek.

„El kell kerülnünk a hibákat, és az egész meccsen koncentráltan kell játszanunk. Ez az egyetlen esélyünk, hogy a végén mi örülhessünk. Nem nyaralni vagyunk itt, a 2004-es csapatot is leírták, de az akkori teljesítményből erőt meríthetünk" – mondta Santos. Mint ismert, nyolc éve a görögök a címvédő franciák testén keresztül jutottak be az elődöntőbe.


SZAVAZÁS

Ön szerint melyik válogatott játszhat az Eb elődöntőjében?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az akkori szövetségi kapitány, Otto Rehhagel a németeknek és a görögöknek egyaránt szurkol majd a meccsen.

„Két szív dobog a mellkasomban" – fogalmazott a német szakember, aki 2001 és 2010 között irányította a görög nemzeti csapatot.

„Sok időt töltöttem Görögországban, de természetesen mindig is németnek vallottam magam. Remélem, hogy a görög csapat jó teljesítményt nyújt és jól játszik majd, de egyáltalán nem leszek csalódott, ha Németország jut tovább."

A Nemzeti Sport szokásához híven két, az adott országban profiskodó légiósunkat is megkérdezte a mérkőzés kapcsán:

„Biztos vagyok benne, a németek nem követik el azt a hibát, hogy lebecsülik a görög válogatottat. A nyolc között már nincs gyenge együttes, az nem lehet a véletlen műve, hogy egy csapat idáig verekedte magát. Görögország masszívan, stabilan védekezik majd, viszont ha a németek labdaszerzés után gyors támadásokat vezetnek, nyerhetnek. És még valami: nem szabad statikusan játszani! A németek gyorsan járatták eddig is a labdát, de leginkább keresztbe passzoltak, például Bastian Schweinsteiger, így nem voltak annyira hatékonyak. Ha nem is lesz sima, de a németek jutnak tovább" – mondta Hajnal Tamás, a Stuttgart játékosa.

„Görögország a torna aranyesélyesével játssza a negyeddöntőt, de azt már láthattuk az oroszok elleni meccsen is, hogy nem mindig az esélyesnek gondolt válogatott nyer. A két ország közti feszült politikai helyzet még érdekesebbé teszi a találkozót, amelyet a déliek eltiltott vezérük, Jorgosz Karagunisz nélkül kénytelenek megvívni, azonban biztosan megoldják a helyettesítését. A ragyogó görög védelem feltörése kemény dió, türelem kell hozzá. Kíváncsi vagyok, hogyan bírják majd a németek, ha esetleg nem tudnak gyorsan gólt szerezni. Az oroszok nem bírták, kapkodni kezdtek – és kiestek..." – nyilatkozta az Olympiakoszban szereplő Megyeri Balázs.

Ami a találkozó játékvezetőjét illeti, apró és nagyobb tévedései egyaránt voltak a szlovén Damir Skominának, mégis a negyeddöntőbe „jutott". A 35 éves bíró a holland–dán csata (0–1) során nem vette észre, hogy Lars Jacobsen kétszer kézzel ért bele a labdába a tizenhatoson belül, a svéd–angol mérkőzésen (2–3) pedig többször is következetlen volt. Ám nem elsősorban kérdőjeles előmenetele miatt tartanak tőle a németek. Damir Skomina volt a 2008-as Eb-n játszott Ausztria–Németország csoportmeccs (0–1) negyedik játékvezetője, és ha már egyszer ott volt, megdolgozott a pénzéért. A két izgága kapitányt, Joachim Löwöt, valamint Josef Hickersbergert is a lelátóra száműzte – előbbi ezért kénytelen volt a portugálok elleni győztes negyeddöntőt (3–2) a VIP-páholyból, egy üvegfal mögül végignézni.

A NEMZETI SPORT HELYSZÍNI TUDÓSÍTÓINAK MOBILITÁSÁT AZ I30 FORGALMAZÓJA, A HYUNDAI HOLDING HUNGARY KFT. BIZTOSÍTJA.

EURO 2012
NEGYEDDÖNTŐ
NÉMETORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG – a találkozót nyomon követheti az NSO online tudósításában
Gdansk, PGE Arena, 20.45 (Tv: m1). Vezeti: Skomina (szlovén)
A NEGYEDDÖNTŐ TOVÁBBI PÁROSÍTÁSA
Szombat, Doneck: Spanyolország–Franciaország
Vasárnap, Kijev: Anglia–Olaszország
NÉMETORSZÁG
Kapusok: 1 Manuel Neuer (Bayern München), 12Tim Wiese (Werder Bremen), 22Ron-Robert Zieler (Hannover)
Védők: 14 Holger Badstuber (Bayern München), 20Jerome Boateng (Bayern München), 4Benedikt Höwedes (Schalke), 5 Mats Hummels (Dortmund), 16Philipp Lahm (Bayern München), 17Per Mertesacker (Arsenal), 3Marcel Schmelzer (Dortmund)
Középpályások: 15 Lars Bender (Leverkusen), 19Mario Götze (Dortmund), 2Ilkay Gündogan (Dortmund), 6Sami Khedira (Real Madrid), 18 Toni Kroos (Bayern München), 13Thomas Müller (Bayern München), 8Mesut Özil (Real Madrid), 21Marco Reus (Mönchengladbach), 9Andre Schürrle (Leverkusen), 7Bastian Schweinsteiger (Bayern München)
Támadók: 23 Mario Gomez (Bayern München), 11Miroslav Klose (Lazio), 10Lukas Podolski (Köln)
GÖRÖGORSZÁG
Kapusok:1Kosztasz Halkiasz (PAOK), 13Mihalisz Szifakisz (Arisz), 12Alexandrosz Corvasz (Palermo)
Védők: 15 Vaszilisz Toroszidisz (Olympiakosz), 8Avraam Papadopulosz (Olympiakosz), 19Szokratisz Papasztathopulosz (Werder Bremen), 5Kirjakosz Papadopulosz (Schalke), 4Szteliosz Malezasz (PAOK), 20Joszif Holevasz (Olympiakosz), 3Jorgosz Cavelasz (Monaco)
Középpályások:6Grigorisz Makosz (AEK), 2Joannisz Maniatisz (Olympiakosz), 21Kosztasz Kacuranisz (Panathinaikosz), 10Jorgosz Karagunisz (Panathinaikosz), 16Jorgosz Fotakisz (PAOK), 22Kosztasz Fortunisz (Kaiserslautern)
Támadók: 18 Szotirisz Ninisz (Panathinaikosz), 23 Jannisz Fetfacidisz (Olympiakosz), 7Jorgosz Szamarasz (Celtic), 14 Dimitrisz Szalpingidisz (PAOK), 17Theofanisz Gekasz (Samsunspor), 9Nikosz Liberopulosz (AEK), 11Kosztasz Mitroglu (Atromitosz)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik