Itt a példa Romániára: a szlovákok elverték a spanyolokat!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.09. 20:40
null
Óriási szlovák öröm: egy Casillas-baki, egy remek kontra, diadal a spanyolok ellen (Fotó: Reuters)
A spanyol labdarúgó-válogatott Szlovákia otthonában lépett pályára a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének C-csoportjában, és óriási meglepetésre 2–1-es vereséget szenvedett a világ- és Európa-bajnok alakulat. A csoport másik két mérkőzésén az ukránok és a macedónok is hozták a kötelezőt.

 

Alaposan megdicsérte a mérkőzés előtt a szlovákokat Vicente Del Bosque, a spanyolok szövetségi kapitánya, de alighanem a sokat látott szakember is meglepődött azon, hogy a mérkőzés első ziccere a hazaiak előtt adódott (Róbert Mak lövését nagy bravúrral védte Iker Casillas), akik hamarosan a vezetést is megszerezték (Juraj Kucka kissé megtekeredő bombája csúnyán becsapta a túl hamar elvetődő kapust). 1–0!

EZ TÖRTÉNT MÉG A CSOPORTBAN

Luxemburg a fehéroroszok elleni döntetlent követően sokáig úgy tűnt, Macedóniából is ponttal tud távozni. A 20. percben ugyan a hazaiak tudtak vezetést szerezni, de Luxemburg még az első félidő végén fordítani tudott. A sokkból a második játékrészben próbált felkelni Macedónia, amely kettőt is cserélt a szünetben. Előbb egy büntetővel sikerült egalizálni, majd az egyik félidei csere, Abdurahimi a 92. percben belőtte a győztes gólt.

Fehéroroszországban sokáig nem esett gól, aztán a 82. percben Martinovics térdéről saját kapujába került a labda, a 93. percben pedig egy hazai szöglet utáni gyors kontra meghozta a második vendég gólt is, 2–0-ra nyert Ukrajna.

A szokásos mezőnyfölény mellett a spanyolok több gólhelyzetet is kialakítottak az első félidőben, ám Diego Costa, Raúl Albiol és Sergio Busquets sem tudott betalálni az ötös környékéről, így hatalmas meglepetésre északi szomszédjaink vonulhattak előnyben pihenőre.

Az első 45 percben a szlovákok 28.3 százalékban birtokolták a labdát – ellenben a gólok 100 százalékát ők szerezték...

Nagy elánnal vetették magukat harcba a szünet után a spanyolok, csak a nagy formában lévő kapus, Matús Kozácik bravúrjai tartották a lelket a szlovákokban – ők maguk a labdát ellenben csak másodpercekig tudták megtartani. A középső védő Raúl Albiolt Pedróval váltotta Del Bosque, majd David Silvát Paco Alcácerrel; kollégája, Ján Kozák két szélsőjét cserélte le, miközben a mérkőzést egyre inkább eluralta az unalmas mezőnyfutball.

A hajrára a jobbhátvéd Juanfrant a középpályás Santi Cazorla váltotta, azaz mindent egy lapra feltéve rohamoztak a spanyolok, és a fiatal Paco Alcácer a 82. percben megmutatta, hogy elég lehet egyetlen ziccer is a gólszerzéshez: 1–1! Alig dolgozták azonban fel a gólt a nézők, visszaragadta a vezetést a szlovák válogatott: a csereként pályára lépett Michal Duris beadását egy másik csereember, Miroslav Stoch fejelte Casillas kapujába – éppen Cazorla mellől. 2–1!

A minden eresztékükben gyengébb szlovákok tehát elverték a világ- és Európa-bajnokot. Ez az eredmény a nagyvilágnak meglepetés – nekünk, magyaroknak pedig követendő példa kell legyen.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐK
C-CSOPORT
SZLOVÁKIA–SPANYOLORSZÁG 2–1
Zsolna, MSK Zilina Stadion, 11.000 néző. V: Kuipers (holland)
SZLOVÁKIA: Kozácik – Pekarík, Skrtel, Durica, Hubocan – Pecovsky, Gyömbér, Kucka (Kiss, 83.) – Mak (Stoch, 61.), Hamsík, Weiss (Duris, 54.). Szövetségi kapitány: Ján Kozák
A kispadon:
Mucha (k.), Novota (k.), Nemec, Guede, Jakubko, Michalik, Sabo, Sestak
SPANYOLORSZÁG:
Casillas – Juanfran (Cazorla, 81.), Pique, Albiol (Pedro, 58.), Alba – Busquets, Koke – Iniesta, Fabregas, D. Silva (Alcácer, 71.) – D. Costa. Szövetségi kapitány: Vicente Del Bosque
A kispadon:
De Gea (k.), Casilla (k.), Carvajal, Bartra, Azpilicueta, Iturraspe, R. García, Pedro, Bernat, Rodrigo M.
Gólszerző:
Kucka (17.), Stoch (87.) ill. Alcácer (82.)

FEHÉROROSZORSZÁG–UKRAJNA 0–2
Boriszov, Boriszov Aréna. V:
Van Boekel (holland)
FEHÉROROSZORSZÁG: Zsevnov – Poljakov, Verhovcov, Martinovics (Szavickij, 87.), Filipenko, Balanovics – Kalacsev, Krivec, Dragun, Sztaszevics (Kiszljak, a szünetben) – Gordejcsuk (Kornyilenko, 79.). Szövetségi kapitány: Georgij Kondratyjev
UKRAJNA: Pjatov – Fedeckij, Kucser, Hacseridi, Sevcsuk – Sztyepanenko, Edmar (Budkivszkij, 79.), Rotany (Szidorcsuk, 64.) – Jarmolenko, Zozulja, Konopljanka. Szövetségi kapitány: Mihajlo Fomenko
G: Martinovics (82. – öngól), Szidorcsuk (93.)

MACEDÓNIA–LUXEMBURG 3–2
Szkopje,
II. Philipposz Aréna. V: Mazzoleni (olasz)
MACEDÓNIA: Pacovszki – Risztevszki, Sikov, Mojszov, Cuculi (Alioski, a szünetben) – Ademi, Demiri – Muarem (Jahovic, 60.), Ibraimi (Abdurahimi, a szünetben), Trajkovszki – Kosztovszki. Szövetségi kapitány: Bosko Gjurovszki
LUXEMBURG: Joubert – Jans, Philipps, Chanot, Gerson, Jänisch – C. Martins, Mutsch, Turpel (Deville, 70.), Da Mota (Holter, 63.) – Bensi (Laterza, 75.). Szövetségi kapitány: Luc Holtz
G: Trajkovszki (20.), Jahovic (67. – 11-esből), Abdurahimi (92.), ill. Bensi (39.), Turpel (44.)

AZ ÁLLÁS
1. Szlovákia 2 2 3–1 +2 6
2. Spanyolország 2 1 1 6–3 +3 3
3. Ukrajna 2 1 1 2–1 +1 3
4. Macedónia 2 1 1 4–7 –3 3
5. Fehéroroszország 2 1 1 1–3 –2 1
6. Luxemburg 2 1 1 3–4 –1 1

 

SZLOVÁKIA–SPANYOLORSZÁG PERCRŐL PERCRE!

Diego Costa nyolc meccsén egy gólt sem lőtt, a nagy spanyol futballtudor (nagy spanyolfutball-tudor) Pedro Martin szerint ék még ilyen rosszul nem rajtolt a spanyol válogatottban.

1991 óta nem volt ilyen rossz sorozata a La Rojának.

Del Bosque 12 vereséget szenvedett a spanyol válogatottal, de ebből 4-et a legutóbbi hat mérkőzésen.

2006 óta kaptak ki ismét selejtező mérkőzésen a spanyolok. A szlovákok három lövésből két gólt és három pontot szereztek.

90. PERC ITT A VÉGE, NYERTEK A SZLOVÁKOK!

90. perc A Stochot megröptető Santi Cazorla is.

90. perc Norbert Gyömbér és Diego Costa is kap egy-egy sárgát dulakodásért.

Négy perc a ráadás.

90. perc Alba fejese a léc fölé tart, Costa 11 méteres bólintása csemege Kozáciknak.

90. perc A gólszerzőnek jár egy sárga lap is, túlzott gólörömért.

89. perc ISMÉT VEZETNEK A SZLOVÁKOK! Hamsík indítása után Duris jobb oldali beadását Cazorla mellől MIROSLAV STOCH négy lépésről, kissé balról a kapu közepébe fejeli, a kétségbeesetten felugró Casillas alatt-mellett. 2–1!

83. perc Filip Kiss be, Kucka le.

82. perc EGYENLŐ!
Jordi Alba bal oldali beadása teljesen üresen találja az ötös előtt az icipici lesről indult PACO ALCÁCERT, akiről Skrtel csúnyán lemarad, az ék meg ballal a bal alsóba lő a labdalevételt követően. 1–1!

81. perc Santi Cazorla be, Juanfran le.

79. perc Costa! Kicselezi már a kapust is a balon, de Kozácik javít, szögletre üti a labdát térden csúszva. És fogja a következő kornert is, őt meg lökik, erre pogó.

77. perc Fabregas kornere meg Kozáciké. Aztán Kucka lőhetne a 16-os elől, de egy spanyolhoz passzol, 5 méterrel társa mellé.

76. perc Jellemző jelenet: Hubocán labdát szerez, de hosszan indítja a balon Stochot, aki amúgy is lesen van. Szabadrúgás, a spanyolok fél perc alatt jutnak előre 15 métert, de 8 passzal.

74. perc Juanfran odacsap Hamsíknak, sárga nincs.

73. perc Közröhejbe torkollik egy spanyol szabadrúgás-kombináció. Koke beadását nem sokra rá kifejeli a kapu elől Skrtel.

71. perc Logikus csere: a nagyon gyengén futballozó Silva le, a csatárígéret Paco Alcácer be.

Aki szerint nincs gyengébb színvonal egy NB I-es magyar meccsnél, nézzen meg egy szabadon kiválasztott valóságshow-t. Vagy ezeket a perceket ezen a találkozón...

61. perc Újabb csere, Mak le, Miroslav Stoch, a bombagólok villámlábú mestere be.

Mi tagadás, erőt vett a mérkőzésen a mezőnyfutball és a középszer.

58. perc Pedro be, Albiol le.

54. perc Weiss le, Michal Duris be.

51. perc Kozácik! Costa lő Skrtel mellől jobbal 15-ről a jobb alsó felé, de ezt is kitolja vetődve a szlovák kapus!

50. perc
Juanfran jobb oldali beadását Fabregas nyolcról a bal sarok felé teszi el, Kozácik ment egy hatalmas vetődéssel.

48. perc
Iniesta sokat vár az ötös bal sarka előtt, Kozácik elsöpri előle a labdát, amely Silváé, aki nyolcról jobbal lágyan feladja a labdát a kapusnak...

47. perc
Koke 18 méteres lövését blokkolják a léc fölé a bekkek.

46. PERC CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

EB-SELEJTEZŐS ADATBANK MEG ITT!

A többi mai Eb-selejtező eredménykövetője ITT!

A szlovákok 28.3 százalékban birtokolták a labdát – ellenben a gólok 100 százalékát ők szerezték...

A szlovákok nyeretlenek legutóbbi három hazai tétmérkőzésükön, a spanyolok összességében 17 selejtező óta nem kaptak ki idegenben.

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. perc MARADT IZGALOM A VÉGÉRE! Kozácik kiüti a bal felső elől előbb Costa hatméteres fejesét, majd Busquets hatméteres, kissé jobbról leadott jobblábas lövését is. És még vetődnie sem kellett ehhez!

44. perc David Silva felrúgja a pálya közepén a gólszerzőt hátulról, sárga.

43. perc Fabregas bal oldali beadását kifejelik a védők, a szögletet kibokszolja üggyel-bajjal Kozácik.

40. perc Costa hatalmasat lök oldalt Skrtelen. Sárga nincs. De folytatása lesz még ennek az ügynek...

38. perc Iniesta középtávoli lövését kitereli a jobb sarok elől Kozácik.

Utánpótlás-szinten hétszer meccselt a két ország nemzeti csapata, 5 spanyol sikerre két iksz jut.

37. perc
Hosszas mezőnyharc, majd Tomás Hubocan felöki Costát egy sárgáért.

31. perc
Costa és Skrtel szópárbaját láthatjuk éppen.

Passzban nincs meglepetés: 738-szor passzolt az első selejtező a spanyol csapat, a szlovák meg potom 298-szor. Eredményben annál inkább...

27. perc Pecovsky 17 méteres, ballábas tekerését kipaskolja vetődve a jobb alsó elől Casillas, a szögletet Piqué kifejeli.

26. perc Weiss Hamsíkkal játszik össze, érkezik a 16-os elé Kucka, ő elé meg egy túl hosszú Hamsík-passz.

22. perc HEJJ! Egy jobb oldali Iniesta-szöglet Busquetsnek és Gerard Piquének is magas, Raúl Albiol megharcol érte, Skrtel és Norbert Gyömbér blokkolja, majd a kipattanót az ötösről a Napoli spanyol védője a léc fölé vágja!

19. perc Szép Kucka, Weiss akció, de kirúgás lesz a vége.

17. PERC VEZETNEK A SZLOVÁKOK!
Hamsík legurítja JURAJ KUCKÁNAK a labdát, aki jobbal a kapu közepébe lő úgy, hogy a kissé jobbról középre visszatekeredő gyilkos erejű lövés megtréfálja a jobbra eldőlő Casillast. Aki beleér, de csak középre, a léc alá tudja ütni a labdát: 1–0!

16. perc Ján Durica majdnem a 16-os előtt jár, Busquets feldűti. Szabadrúgás 26-ról.

Kis híján összehozta a gólt a Premier League jelenlegi gólpassz- és gólkirálya egymással. Chelsea-belügy.

12. perc EZ IS! Cesc Fabregas ível a 16-os elől Diego Costa fejére, aki Pekarík mellől milliméterekkel fejel a bal alsó mellé!

11. perc MAJDNEM GÓL! Hamsík futtatja a jobbon Pekaríkot, aki Róbert Makhoz passzol, ő 13-ról jobbal a bal sarokba lőne, ha nem védene észveszejtően nagyot Iker Casillas!

Legutóbbi 14 selejtezőjét mindig megnyerte a Vörös Fúria, utoljára még 2006-ban botlott. A svédek ellen.

A két csapat harmadik szlovákiai mérkőzésére kerül sor, eddig pedig elég szoros meccseket játszottak a felek, 1997-ben 2–1-re nyertek a spanyolok, 2005-ben pedig 1–1-es döntetlen született.

9. perc Andrés Iniesta már az ötös bal sarkánál jár, Viktor Pecovsky határozottan szereli.

8. perc
Nagy nyomás alatt a hazaiak, majd Raúl Albiol fűzögetése után Weiss kiugratja Hamsíkot, de kissé hosszan.

5. perc Peter Pekarík hazaadása szögletbe torkollik. Amely Matús Kozáciké lesz végül.

4. perc Juraj Kucka kap sárgát, Sergio Busquetset bántotta.

3. perc David Silva jelentkezik egy borzalmas jobb oldali beadással. Szabadrúgásból.

1. perc Vladimír Weiss nem tud balról középre játszani Marek Hamsík elé, a kontránál Martin Skrtel odasóz Costának. A miheztartás végett.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A többi mai Eb-selejtező eredménykövetője ITT!

A hazaiak fehér-kékben, a vendégek tiszta vörösben.

2005-ben a Kamil Contofalsky – Roman Kratochvil, Martin Skrtel, Ján Durica, Matej Krajcík – Ivan Hodúr (Filip Holosko, a szünetben), Peter Hlinka, Vratislav Gresko (Marek Cech, 78.), Radoslav Zabavník – Róbert Vittek, Szilárd Németh (Branislav Fodrek, 83.) csapat 1–1-re végzett az Iker Casillas – Míchel Salgado, Pablo Ibánez, Puyol, Antonio López – Baraja, Xavi (Sergio Ramos, 74.), Xabi Alonso – Fernando Torres (David Villa, 61.), Raúl (Morientes, 65.), Vicente hispán csapattal. A két mester Dusan Gális és Luis Aragonés volt, a gólokat Filip Holosko és David Villa szerezte. Ez egy vb-pótselejtező volt, az első meccsen öt egyre hengereltek Raúlék.

„Szeretnénk, ha Diego Costának úgy menne most is, mint a Chelsea-ben. De nem aggódom miatta, rendszeresen gólt lő a válogatottban és bajnokságában is. Kissé változtattunk formációnkon már Macedónia ellen is, sokkal többet fogunk ezentúl támadni" – így a spanyolok mestere, Vicente Del Bosque, aki szerint a szlovákok legerősebb konkurenseik a csoportban.

Új arc a spanyol keretben a Valencia két fiatalja, Rodrigo Moreno és Paco Álcacer, valamint az Espanyol kapusa, Kiko Casilla.

Egy kis örökmérleg: 5 találkozó, egy iksz és négy spanyol siker, 5, illetve 16 rúgott góllal.

Eltiltott nincs.

A hazaiaktól mindenki bevethető, a vendégektől Sergio Ramos maródi.

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A SZLOVÁKIA–SPANYOLORSZÁG EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik