A szerbek az Eb-ről való távozással fenyegetőznek

T. J.T. J.
Vágólapra másolva!
2024.06.20. 09:28
Mirlind Daku is a szerbek ellen uszított a horvátok elleni 2–2 után (Fotó: Getty Images)
A szerda délután lejátszott Albánia–Horvátország mérkőzésen a két csapat szurkolótábora az 59. percben közös skandálásba kezdett, és várható volt, hogy az „öld meg, öld meg a szerbet” (Ubij, ubij Srbina) rigmus elhangzása után a Szerb Labdarúgó-szövetség nem fogja szó nélkül hagyni a történteket.

A Münchenben tartózkodó Jovan Surbatovics, a szerb szövetség főtitkára a köztelevízió élő bejelentkezésében azonnal jelezte, elvárják, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) súlyos büntetést szabjon ki a horvátokra és az albánokra. A főtitkár hozzátette, tiltakozó levelet küldenek az UEFA-nak a történtek miatt, és az is megtörténhet, hogy a szerb válogatott nem folytatja szereplését a kontinensbajnokságon. 

„Ami történt, az botrányos. A szerb szövetség azt fogja kérni az UEFA-tól, hogy a lehető legsúlyosabb szankciókat szabja ki az eset miatt, máskülönben készen állunk arra is, hogy nem lépünk pályára az Európa-bajnokságon. Ez tényleg botrányos, és nem szeretnénk, ha még egyszer előfordulna” – nyilatkozta a főtitkár, aki biztos benne, hogy a nemzetközi szövetség eljárást indít majd a skandálás miatt. Arra a kérdésre, hogy a szerb szövetség részéről mi lenne az elfogadható büntetés, Surbatovics nem tudott konkrét választ adni, csak annyit mondott, ahogy „a szerb szövetség jelzése alapján egy magát újságírónak kiadó albán személytől elvették az akkreditációját, ugyanúgy kellene eljárni a horvát és az albán szurkolók esetében is.”

Nemcsak a drukkerek skandálása volt megengedhetetlen és elfogadhatatlan az Albánia–Horvátország mérkőzésen, hanem az albán válogatott játékosának a cselekedete is: Daku a mérkőzésén végén odament a szurkolók elé, elkérte a megafont és a szerbeket, valamint az észak-macedónokat sértegette. 

Szerbia ma sorsdöntő mérkőzést játszik az Európa-bajnokságon: Dragan Sztojkovics kiválasztottjai az első mérkőzésünkön 1–0-ra veszítettek Anglia ellen, így ma 15 órától egyértelműen a három pont begyűjtése a céljuk a Dániával döntetlent játszó Szlovénia ellen.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
CSOPORTKÖR
C-CSOPORT, 2. FORDULÓ
15.00: Szlovénia–Szerbia (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
18.00: Dánia–Anglia (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Anglia111–0+1 3   
2. Szlovénia111–11   
2. Dánia111–11   
4. Szerbia110–1–1 0   

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik