Az Eb legjobb kapusa volt – egészen a döntő 57. percéig

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2024.06.10. 12:12
Ez becsusszant... (Fotó: AFP)
A labdarúgó Európa-bajnokságok életünk részei, a magyar futball újkori felfutása óta különösen. Strandról beugró bajnokok, majdnem megvert sikerkapitányok, botrányok, ordító helyzetek és szövetségi kapitányok, ikonikus és nagyon fura figurák – nem árt le-leporolni az Eb-k legnagyobb legendáit, és feleleveníteni a legemlékezetesebb pillanatokat.

 

Az 1984-es kontinenstorna a házigazda franciákról és legfőképpen a bomba formában futballozó Michel Platiniről szólt, aki szó szerint a hátán vitte az övéit – ezt a sikertörténetet már megénekeltük a francia zseni szemszögéből.

Platini az aranyéremhez vezető öt mérkőzésen kilenc gólt szerzett, ezzel az Eb hőse lett, és ki törődött már ekkor szegény Luis Arconadával?


Pedig a viadal egyik legjobb játékosa volt a spanyol kapus, Paco Buyónak és Andoni Zubizarretának esélye sem volt kiszorítani őt a kezdőből. Remek játékosokból állt a spanyol válogatott, egy FC Barcelona, Real Madrid vegyes csapat sohasem lehet gyenge (Víctor, Francisco Carrasco, Julio Alberto, Marcos Alonso; José Camacho, Santillana, Ricardo Gallego, Emilio Butragueno – Buyo akkor még a Sevillát, Zubizarreta a Bilbaót erősítette). Igaz, a nagy Miguel Munoz csapata nem volt az Eb esélyese.

Arconada egy gólt kapott a Bölöni László, Gheorghe Hagi duóval kiálló románoktól, egyet a Fernando Chalana nevével fémjelzett portugáloktól, az NSZK ellen pedig lehúzta a redőnyt, holott Lothar Matthäus, Andreas Brehme, Karl-Heinz Rummenigge, Rudi Völler, Klaus Allofs és Pierre Littbarski szőtte a támadásokat ellene.

Nagy kedvenc volt
Fotó: AFP

Az elődöntőben 120 perc alatt egyszer vették be a kapuját a dán dinamitok (Morten Olsen, Frank Arnesen, John Sivebaek, Sören Lerby, Michael Laudrup, Preben Elkjaer-Larsen, Jesper Olsen), a fináléban aztán – a dánok ellen fantasztikusan, a nyugatnémetek ellen zseniálisan védő – Arconada sokáig jól tette a dolgát, de az 57. percben utolérte őt is a kapusok végzete.

S ez döntött, annak ellenére is, hogy a 91. percben betalált Bruno Bellone is.

Sokáig ezt tartották minden idők legismertebb potya góljának, egészen a 2002-es világbajnoki döntőig.

Az Eb egyik főszereplője volt (Fotó: AFP)

Több cikk és könyv szerint Arconada az Eb után kiszorult a kezdőből, mások szerint azonnal visszavonult a nemzeti tizenegytől, valójában többször is kezdett még a torna után a válogatottban, ráadásul csapatkapitányként, egy súlyos sérülés miatt adta csak át a helyét az ifjú Zubizarretának. A Real Sociedadban, ahová 1970-ben igazolt, egészen 1989-ig állt a kapuban.

Andrés Palop 2008-ban Arconada mezében vette át az aranyérmet az Eb-n. Igen, tőle…

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik