Robertson egyszerre erőssége és gyenge pontja is a skótoknak

PÓR KÁROLYPÓR KÁROLY
Vágólapra másolva!
2024.06.23. 11:49
Scott McTominay és Andrew Robertson (Fotó: Getty Images)
A magyar labdarúgó-válogatott első két Eb-csoportmeccséhez hasonlóan ezúttal a skótok elleni találkozó előtt is megkérdeztük a meccsel kapcsolatban a magyarországi központtal működő, nemzetközi, sportanalitikával foglalkozó cég, a SportsBase vezető elemzőjét, Kovács Istvánt, hogy taktikailag, statisztikailag mit vár a mérkőzéstől.

 

Kovács István az Európa-bajnokság helyszínén, Stuttgartban (Fotó: facebook.com)

A skótok a selejtezők hajrájára teljesen elvesztették a fonalat – kezdte elemzését a Nemzeti Sportnak a Skócia–Magyarország Eb-mérkőzés előtt Kovács István, a SportsBase vezető elemzője, emlékeztetve arra, hogy a skótok ugyan öt győzelemmel kezdték az Eb-selejtezőket (a spanyolok és a norvégok ellen is nyertek), viszont az utolsó három mérkőzésükön csak két pontot szereztek. – Folyamatosan kísérleteztek a felállásokkal. A leggyakrabban a 3-4-3 as felállást használták, majd áttértek a 4-3-3-ra, aztán a 4-2-3-1-re. A németek ellen az eddig nem alkalmazott, teljesen ismeretlen 5-4-1-es formációjuk totális kudarccal végződött, nulla kapura lövessél és öt kapott góllal. A svájciak ellen már az Eb előtt is kipróbált 3-4-1-2-es hadrenddel javult a csapat támadójátéka, és hatékony védekezést tudtak kialakítani, ami esélyt adott nekik a javításra a németektől elszenvedett 5–1-es vereség után.”

A taktikai hadrend után a skótok egyik fontos fegyveréről beszélt az elemző – a szigetországiak a selejtezők során a 17 góljukból ötöt rögzített helyzetekből szereztek (kettőt-kettőt szöglet, illetve oldalsó szabadrúgás után, egyet 11-esből).

„A támadójátékban a skótok fegyverét, mint mindig, ezúttal is a rögzített játékhelyzetek, a szabadrúgások, a szögletek és a pozíciós játékok jelentik, viszont a kontratámadások nem tartoznak a kimondott erősségeik közé (a selejtezős góljaik 18 százaléka született kontrából – a szerk.), bár Svájc ellen kontrából voltak eredményesek. Eddig az Eb-n két szerzett gól szerepel a skótok neve mellett, de tulajdonképpen egyiket sem ők szerezték: az elsőnél egy kapu elé ívelt szabadrúgás után Scott McKenna Antonio Rüdigerre fejelte a labdát, amely a német védőről a kapuba pattant. Svájc ellen pedig Scott McTominay lövése az egyik védőn irányt változtatva került be a kapuba.”

Érdekes, hogy bár a hagyományos brit stílusnak megfelelően nagy szerepet kapnak a skótok játékában a szélsők, a szélsők nem elsősorban beadásokra törekednek.

A szélsők játéka nem a beíveléseket célozza, hanem a labda lövésre való előkészítése a fő feladat a második hullámban érkezők számára. Viszont az ebből a támadástípusból mérkőzésenként kialakított öt helyzet meccsenként nem mondható soknak. Eddig az Eb-n a skótok bal oldala volt aktívabb a Liverpoolban szereplő Andrew Robertson jóvoltából, aki mélységből tud veszélyes támadásokat vezetni (a selejtezők során hét gólt szereztek a skótok a bal szélen vezetett támadás végén – a szerk.). Szoboszlai csapattársa a skótok egyik vezére, míg a németek ellen kiállított és két meccsre eltiltott Ryan Porteous a skótok legaktívabb passzolója a támadóharmad felé (átlagban 24-szer játssza be a labdát a támadóharmadba meccsenként).”

Kovács István a skótok gyenge pontjairól is beszélt.

„A selejtezők alatt Porteous hibázott a legtöbbször (nyolcszor) olyan helyzetben, amiből gól született vagy kritikus gólhelyzet született, ezt láttuk a németek ellen is. Robertson és Porteous gyakran elhagyja a pozícióját, és sokszor ajándékozzák oda a labdát az ellenfélnek – a skótok bal oldala a legsebezhetőbb (a selejtezők során nyolc gólt kaptak a skótok, abból hatot arról az oldalról), a belső védők rendszerint lemaradnak a játékosokról, a rövid passzos játékra nagyon lassan reagálnak, a beívelésekkel szembeni védekezésben hatékonyabbak. Robertson Svájc ellen például csak ötven százalékban nyerte meg a párharcait, a fejpárbajait is csak 33 százalékban, ami jóval elmarad az átlagtól. A magyar válogatott számára a rövid passzos kiugratások és a jobb oldalon vezetett támadások lehetnek a leginkább sikeresek a skótok ellen. A hatékonyabb kontrajátékunkra, illetve Szoboszlai Dominik technikai tudására, mélységi passzaira alapozva megnyerhetjük a mérkőzést”– véli az elemző.

A-CSOPORT 
JÚNIUS 14., PÉNTEK
München: Németország–Skócia 5–1
JÚNIUS 15., SZOMBAT
Köln: Magyarország–Svájc 1–3
JÚNIUS 19., SZERDA
Stuttgart: Németország–MAGYARORSZÁG 2–0
Köln: Skócia–Svájc 1–1
JÚNIUS 23., VASÁRNAP
21.00, Stuttgart: Skócia–MAGYARORSZÁG
21.00, Frankfurt: Svájc–Németország

     
AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA     

 

 

1. Németország227–1

+6

6

2. Svájc2114–2

+2

4

3. Skócia2112–6

–4

1

4. MAGYARORSZÁG221–5

–4

0

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik