Távozik Edward Iordanescu a román válogatott éléről

Vágólapra másolva!
2024.07.22. 12:05
Edward Iordanescu távozik a román válogatott éléről (Fotó: Getty Images)
A Román Labdarúgó-szövetség hivatalos honlapján számolt be róla, hogy távozik a nemzeti csapat éléről Edward Iordanescu szövetségi kapitány.

 

A játékosként több román csapat mellett Görögországban és Cipruson is légióskodó Iordanescu több román klubot irányított visszavonulása után, majd az FCSB-nél töltött rövid időszaka után 2022 januárjában vette át a román válogatott irányítását, miután Bölöni Lászlóval nem sikerült megegyeznie a szövetség vezetőinek.

Vezetésével a román nemzeti csapat a selejtezőcsoportját megnyerve jutott ki a németországi Európa-bajnokságra, melyen nem szerepelt rosszul (Ukrajnát például 3–0-ra győzték le), hiszen az E jelű négyes élén végezve jutott a legjobb 16 közé, ahol a később elődöntős holland válogatott állította csak meg.

Iordanescu 28 mérkőzéséből 10-et nyert meg 10 döntetlen és nyolc vereség mellett, a kontinenstorna után viszont a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) honlapján közölte, hogy a szakember pihenni szeretne, s döntését tiszteletben tartva nem hosszabbítják meg Iordanescu 2024. július 30-ig szóló szerződését, így távozik a román válogatottól.

Az FRF elnöke egyébként már tavaly november óta szeretett volna szerződést hosszabbítani Iordanescuval, de ő folyamatosan halogatta a tárgyalásokat, az Eb alatt pedig a román sajtó már nyílt titokként kezelte távozását, amelyet azonban csak most jelentettek be hivatalosan.

A Golazo portál egyébként saját értesüléseire hivatkozva azt írta, hogy Iordanescunak négy évre szóló szerződést kínáltak 50 százalékos fizetésemeléssel (havi 30 ezer euró), s a 2026-os vb-re való kijutás sem lett volna szigorú célkitűzés.

Iordanescu a pihenésre és a családjával töltött idő szükségességére hivatkozva nem akart beszélni a jövőjéről, ám a Gazeta Sporturilor névtelen forrásai szerint épp a családját ért támadások miatt nem akarta folytatni a munkát. A kapitányt ugyanis többször vádolták azzal, hogy elsősorban édesapja, a korábbi kapitány, Anghel Iordanescu politikai befolyásának köszönhetően nevezték ki a válogatott élére, s nem segített az sem, hogy a román élcsapatok állandó nyomás alatt tartották azzal, hogy saját játékosaikat ajánlgatták a nemzeti csapatba.

„A családomnak szüksége van rám, mert két és fél nagyon nehéz éven vagyunk túl, kemény munkával, áldozatokkal, nehéz pillanatokkal, rengeteg támadással, bizalmatlan pillanattal. Nem volt könnyű, nem is annyira számomra, mint sokkal inkább a családom számára” – nyilatkozta a Hollandia elleni Eb-kiesés után Edward Iordanescu.

Mivel az FRF végrehajtó bizottsága kedden ülésezik, akár nagyon gyorsan is megválaszthatják az új szövetségi kapitányt, bár egyértelmű esélye nincs a posztra. A Golazo 12 számba jöhető jelöltet sorol fel, közlük hatan (Mircea Lucescu, Bölöni László, Cristi Chivu, Mirel Radoi, Adrian Mutu és Marius Sumudica) jelenleg állás nélkül vannak. Gheorghe Hagi (Farul), Cosmin Olaroiu (Sarzsah FC), Razvan Lucescu (PAOK), Dan Petrescu (CFR), Dorinel Munteanu (Otelul Galati) és Ioan Ovidiu Sabau (Universitatea Cluj) esetében viszont kivásárlási árat is kellene fizetnie a szövetségnek, amire aligha lesz hajlandó.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik