Eb 2024: téves bírói döntés született Cucurella kezezésénél

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.09.24. 10:10
A jelenet (Fotó: Getty Images)
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hivatalosan elismerte, hogy hibás döntés született a nyári Európa-bajnokság német–spanyol negyeddöntőjében, amikor a bíró nem ítélt tizenegyest Marc Cucurella kezezése után.


A spanyol Relevo honlap idézett az UEFA játékvezetői bizottságának jelentéséből, amely szerint ebben az esetben „büntetőt kellett volna ítélni”.

Marc Cucurella kezezése 1–1-es állásnál történt a hosszabbításban, az angol Anthony Taylor továbbot intett és a VAR sem avatkozott be. A meccset Mikel Merino 119. percben szerzett góljával a – később az Európa-bajnoki címet megszerző – spanyolok nyerték meg 2–1-re.

Két és fél hónappal az eset után a Relevo által nyilvánosságra hozott jelentés részletes eligazítást tartalmaz a játékvezetők számára: „az UEFA legújabb útmutatása szerint szigorúan büntetni kell, ha egy kezezés megakadályozza a kapura lövést és a legtöbb esetben büntetőt kell ítélni.” Kivétel, ha „a védekező játékos karja nagyon közel van a testéhez vagy hozzá is ér”. Cucurella eseténél azonban „a játékos a kezével megakadályozta a kapura lövést, mert a karját nem a teste mellett tartotta, hanem attól távol.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik