Ausztrália emberhátrányban is pontot szerzett

Vágólapra másolva!
2010.06.19. 15:55
null
Asamoah Gyan a harmadik afrikai futballista, aki vb-n legalább három gólt szerzett (Fotó: Action Images)
A világbajnokság D-csoportjának második fordulójában Ghána Ausztráliával csapott össze. Az afrikai válogatottak századik vb-meccsét játszó ghánaiak abban a tudatban léptek pályára, hogy a kvartett élére ugorhatnak, míg a Socceroos az első pontjainak megszerzéséért hajtott.

TEKINTSE MEG SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSUNKAT A MÉRKŐZÉSRŐL!

 

Az ausztrál válogatott négy helyen változott meg a németek elleni mérkőzéshez képest, kimaradt Richard Garcia, Scott Chipperfield, a sérült Vince Grella és az eltiltott Tim Cahill, bekerült viszont többek között Harry Kewell, aki sérülése miatt az első mérkőzést kihagyta.

A ghánaiaknál John Mensah sérülése okozott gondot, helyére Jonathan Mensah került be a védelem tengelyébe – Lee Addyval együtt, aki az első meccsen sárga lapot kapó, tehát eltiltásveszélyes helyzetben lévő Isaac Vorsah-t helyettesítette.

Bár a győzelmi kényszer elsősorban az ausztrálokat nyomasztotta (motiválta?), az első lövés Kevin-Prince Boateng nevéhez fűződött, a középpályás labdaszerzést követően lőtt távolról mellé. Az első szögletet is az afrikai csapat végezhette el, az ausztrál védelem gond nélkül mentett.

Az első veszélyes szabadrúgás viszont már Pim Verbeek embereié volt – és Holman meg is szerezte a vezetést! A 11. percben Mark Bresciano 28 méteres lövése után Richard Kingson képtelen volt megfogni a labdát, és a kipattanóból Brett Holman a léc alá emelt. 0–1

Ebben a pillanatban fordult az alapképlet, az ausztrálok készségesen át is engedték a kezdeményezést ellenfelüknek. Azzal a megszorítással, hogy már a ghánai térfélen nagy erőket vonultattak fel a labdaszerzés, de legalább a támadásszervezés lassítása érdekében.

Bármennyire is csapdáztak az auszik, a 23. percben Asamoah Gyan áthámozta magát a védőkön a 16-oson belülre, lövését szöglet követte. De ez mind semmi ahhoz képest, ami utána jött!

A sarokrúgás után ghánai akció bontakozott ki a jobb oldalon, André Ayew beadását követően Jonathan Mensah lőtt, a gólvonalon álló Harry Kewell karjáról, a válla közeléből lepattant a labda – kiállítás, tizenegyes! A büntetőből Asamoah Gyan a bal alsó sarokba lőtt! 1–1

Ha az előbb változott a képlet, az újabb fejlemények hatására kétszeresen is. Ausztrália megint emberhátrányba került, ami a németek elleni első csoportmeccsen finoman fogalmazva nem hozott kedvező fordulatot.

A ghánaiak nem siettették a játékot, ezzel együtt berendezkedtek az ausztrál térfélen, a korábban az ellenfél felé billenő labdabirtoklási mutató kezdett kiegyenlítődni, ám Kwadwo Asamoah sorfalbontó szabadrúgásán kívül nem volt újabb gólveszélyes szituáció.

Odaát Addy belépője Brescianóval szemben reményt ébreszthetett az ausztrálokban, hogy hamarosan akár ki is egyenlítődhet a létszám... A ghánai védő egyelőre megúszta sárgával, Bresciano is túlélte.

A játékrész hajrájára fordulva Kevin-Prince Boateng került nagy helyzetbe, jobbról éles szögből, mintegy 13 méterről lőtt, Mark Schwarzer nagyot nyújtózva ütötte ki a labdát – ezzel vége is lett az első félidőnek, feszült második 45 perc volt várható.

Miközben az ausztráloknak azt kellett feldolgozniuk, hogy két karizmatikus játékosuk, Cahill és Kewell is piros lapot kapott ezen a tornán, addig a ghánaiak büszkék lehettek: a kameruni Roger Milla (5 gól) és a szenegáli Pape Bouba Diop (3) után az övék az afrikai kontinens harmadik olyan labdarúgója, aki világbajnokságon három gólig jutott.

A vállalkozó kedvű Kwadwo Asamoah világ végéről lőtt bombájával kezdődött el a második félidő, a labda a kapu mellé ment. A jelek szerint Ghána természetesen nem csupán négy ponttal szeretne állni a nap végén.

Asamoah Gyan lövésének ártalmatlanításához már Schwarzerre is szükség volt, Paintsil labdája magától is mellé ment – de a ghánai akcióterv nyomatékosításaként megfelelt. Egyértelműen sűrűsödni látszott Schwarzer élete – Tagoe beadását simán lehúzta az ausztrál óriás.

Ausztrália sem adta fel a gólszerzés lehetőségét, ami érthető, hiszen az egy pont jelentősen csökkenti továbbjutási esélyeit. Ezzel együtt hiába a hajszálnyi labdabirtoklási fölény, a következő veszélyes helyzet megint az ő kapujuk előtt adódott, Asamoah Gyan pattogós lövését védte Schwarzer.

A ghánaiak soros lövője Boateng és Mensah volt, labdáik messze elkerülték a kaput. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy amíg a világbajnokság eddigi mérkőzésein távoli lövéseknél a labda általában az ég felé vette az irányt, a ghánaiak sikeresen tartották a földfelszín felett a lasztit. Ezért persze még nem adnak három pontot.

Váratlan rajtaütés a másik oldalon: a frissen beállt Scott Chipperfield fejese után a labda alig szállt a kapu fölé. Lehet, hogy itt lesz a megoldás? Joshua Kennedy beálltával midnenesetre torony épült az ausztrál csatársorban.

Az emberhátrányban lévő Ausztrália azonban nem csoportosíthatott át felelőtlenül, ezt a 71. percben a Boateng, Asamoah páros jelezte – előbbi labdájából utóbbi nagy helyzetből a kapu mellé lőtt. Felpörgött a játék, szempillantás múlva Wilkshire és Kennedy is gólt szerezhetett volna a másik oldalon – előbbi a kimozduló kapusba lőtt, utóbbi úgymond eltörte a labdát, Kingson kapus felpattanva visszaért a helyére.

Ghána lestaktikája szemlátomást  nem elég kifinomult, ezekben a percekben a tűzzel játszottak az afrikaiak. Kellett a tapasztalat a ghánai csapatba, Milovan Rajevac nyilvánvalóan ezért küldte pályára Sulley Muntarit a 77. percben.

Mensah szabálytalansága nyomán Ausztrália kecsegtető pozícióban jutott szabadrúgáshoz, Emerton nekifutott – és láthattunk egyet a vb-n bevett gyakorlatnak számító végrehajtásokból. A Jabulani fölément, ezzel lepergett a 80. perc is.

Mivel idő alig maradt hátra, Ausztrália az utolsó energiáit is mozgósította, és sikerrel keltette azt a látszatot, mintha a felek azonos létszámban lennének a pályán. A labda gyakorta került a ghánai tizenhatoson belülre, de a zavarosban nem sikerült eredményesen halászni.

S közben odaát a 90. percben Jonathan Mensah alig fejelt fölé Muntari beívelt szabadrúgásából, sőt a korábban csereként beálló Quincy Owusu-Abeyie is veszélyeztetett, távoli bombáját Schwarzer védte.

A végére egy horror jelenet maradt: hármas fejpárbaj végén Paintsil terült el a földön vérző orral, a védő hordágyon hagyta el a játékteret – szóval, bár az eredmény igazából egyik csapatnak sem jött jól, ideje volt, hogy véget érjen a mérkőzés.

Egy pontra Ausztrália is, Ghána is rászolgált, a kvartettből matematikailag még mind a négy csapat továbbjuthat.

KATTINTSON A KÉPRE!
KATTINTSON A KÉPRE!
 A D-CSOPORT ÁLLÁSA
  1. Ghána 2 1 1 2–1 +1  4  
  2. Németország 2 1 1 4–1 +3  3  
  3. Szerbia 2 1 1 1–1 0 3  
  4. Ausztrália 2 1 1 1–5 –4  1  
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik