Vb 2014: panamai dráma, óriási amerikai szívesség Mexikónak

Vágólapra másolva!
2013.10.16. 06:49
null
Aron Johansson a 93. percben győztes gólt szerzett Panama ellen – aztán mehetett vigasztalni az ellenfelet (Fotó: Reuters)
Hihetetlen végjátéka volt a vb-selejtező CONCACAF zónabeli selejtezősorozatának: Mexikó kikapott Costa Ricától, így Panamának le kellett győznie az Egyesült Államokat ahhoz, hogy elcsípje az interkontinentális pótselejtezőt érő 4. helyezést. A 92. perc elején még 2–1-re vezetett Panama, ám a vb-szereplést korábban kiharcoló amerikaiak sportszerűen küzdve az utolsó pillanatokban megfordították a meccset, és hatalmas szívességet tettek Mexikónak, aki novemberben Új-Zélanddal játszik interkontinentális pótelejtezőt. Honduras jamaicai döntetlenjével kijutott a vb-re.

A CONCACAF zóna vb-selejtezőjének utolsó játéknapja előtt pofon egyszerű volt a képlet: a 4., interkontinentális pótselejtezőt érő helyen álló Mexikó Costa Rica-i győzelme és Honduras Jamaica elleni veresége esetén a 3. helyre ért volna oda, de abban az esetben, ha kikap Costa Ricában és Panama legyőzi az Egyesült Államokat, visszacsúszik az 5. helyre.

Hát kikapott, Costa Rica ugyanis annak ellenére odatette magát, hogy már korábban biztosította vb-szereplését. Az első félidőben szerzett Costa Rica-i gólra még jött válasz, de Álvaro Saborío 64. percben szerzett fejes góljára már nem, így az 1982 óta minden vb-re kijutó (az 1990-esről egy U-tornán túlkoros játékosok szerepeltetése miatt kizárt) Mexikó sorsa Panama és az Egyesült Államok kezébe került.

Honduras biztos, ami biztos alapon ikszelt Jamaicában, de a mexikói vereség miatt ettől függetlenül kijutott egymás után második vb-jére.

No de nézzük, mi is történt Panamavárosban!Az amerikaiak nem feltartott kézzel mentek ki a pályára, amiért Costa Ricához hasonlóan hatalmas elismerést érdemelnek. Néhány vendéghelyzet után azonban Gabriel Torres lövése utat talált Brad Guzan kapujába, és megvolt az áhított panamai vezetés. Ezt követően a hazaiak elsősorban a védekezésre összpontosítottak, és lesték, mi történik Costa Ricában.

A 64. percig bejött a taktika, de ekkor az amerikai nyomás góllá érett, Brad Davis szöglete után Michael Orozco ért a labdához, amely a hazai kapuba jutott. Csakhogy nagyjából ugyanekkor érkezett a hír, hogy Costa Rica vezet Mexikó ellen, azaz egy gól kell az üdvösséghez. A 83. percben a Guzanról kipattanó labdára Luis Tejada csapott le, és a 11-es pont közeléből a kapuba lőtt. Hatalmas ünneplés kezdődött, Tejadát a rendőrök terelték vissza a pályára.

Costa Ricában semmi sem változott, már csak ki kellett húzni valahogy a hatalmas meglepetéshez. Ám ez nem ment, a 92. percben Graham Zusi egyenlített, megszakítva a panamai szíveket, s megtörve a csoda küszöbén álló válogatottat, amely még sohasem szerepelt világbajnokságon. Aron Johansson gólja már nem osztott, nem szorzott, csak még keservesebbé tette a panamai kínokat.

Mexikó pótselejtezőt játszhat Új-Zélanddal, ahol annak ellenére szintén kesereghetnek a késői amerikai gólok miatt, hogy ez a Mexikó nem az a Mexikó, amelyet az elmúlt évtizedekben megszokhattunk. Viszont hatalmas mázlija van.

VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐK, CONCACAF ZÓNA

UTOLSÓ SZAKASZ, 10. (utolsó) FORDULÓ
Panama–Egyesült Államok 2–3
(1–0)
Panama: Penedo – c. Rodriguez (Jimenez, 72.), R. Torres, Baloy, L. Henriquez – Quintero, G. Gomez (Chen, 72.), A. Henriquez, M. Sánchez (Tejada, 78.) – G. Torres. Szövetségi kapitány: Julio Dely Valdés
Egyesült Államok: Guzan – Evans (Davis, 56), Goodson, Orozco, Castillo – Bedoya, Beckerman, Kljestan, Diskerud (Johannsson, 62.) – Zusi – Altidore (Boyd, 76.). Szövetségi kapitány: Jürgen Klinsmann.
G: G. Torres (18.), Tejada (83.), ill. Orozco (64.), Zusi (92.), Johansson (93.)

Costa Rica–Mexikó 2–1 (1–1)
Costa Rica: Navas – Acosta, Oviedo, Umana, Gamboa – G. Gonzalez – Borges, B. Ruiz (Saborio, 49.), Tejeda (Cubero, 72.), Bolanos – Campbell (Barrantes, 77.). Szövetségi kapitány: Jorge Luis Pinto
Mexikó: Ochoa – Layun, R. Márquez, Ayala, J. Torres (Brizuela, 74.) – Aquino (G. dos Santos, 66.) Zavala, Pena, C. Gimenez – J. Hernández (I. Jimenez, 60.), Peralta. Szövetségi kapitány: Víctor Manuel Vucetich.
G: B. Ruiz (25.), Saborío (64.), ill. Peralta (29.)

Jamaica–Honduras 2–2 (1–2)
Jamaica: Kerr – McAnuff, Morgan, Doyley (Powell, 59.) – Austin, Watson, Phillips, Mattocks (Robinson, 61.) – Mariappa – Brown (Johnson, 77.), Anderson. Szövetségi kapitány: Winfried Schäfer.
Honduras: Valladares – Beckeles, Figueroa, Bernardez, Izaguirre – Costly (Bengtson, 85.), O. Garcia, Espinoza (Peralta, 89.), Najar (Palacios, 64.) – Garrido, Claros. Szövetségi kapitány: Luis Fernando Suárez.
G: Claros (3. – öngól), Austin (59. – 11-esből), ill. Costly (2.), Figueroa (33.)

A ZÓNA VÉGEREDMÉNYE
1. Egyesült Államok 10
7 1 2 15–8
7
22
2. Costa Rica 10
5
3 2 13–7
6
18
3. Honduras 10
4 3
3 13–12
1 15
4. Mexikó* 10 2 5 3 7–9
-2 11
5. Panama 10
1 5 4
10–14
-4 8
6. Jamaica 10
5
5 5–13
-8 5
Mexikó novemberben interkontinentális pótselejtezőt játszik Új-Zélanddal.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik