Egyelőre nyerésre áll a forradalom Párizsban

MOHAI DOMINIKMOHAI DOMINIK
Vágólapra másolva!
2024.09.26. 07:36
Ousmane Dembélé (balra) és Bradley Barcola magasra repítheti a PSG-t (Fotó: AFP)
Jól indult a Kylian Mbappé utáni korszak a PSG-nél, ám az újjáépítés korántsem a nyáron kezdődött – a párizsiak már nem sztárjaikkal, hanem tehetségeikkel igyekeznek elhódítani a Bajnokok Ligája-trófeát. 

Nem kell megijedni, nem robbant ki újabb forradalom Párizsban, ám a főváros sztárcsapatánál forradalmi változások történtek az elmúlt bő két évben a klubfilozófiában. A klub tanácsadója, Luís Campos a Monacóval és a Lille-lel korábban sikeres munkát végzett, távozása után mindkét csapat azonnal bajnok lett (a monacóiak 2017-ben, a Lille 2021-ben), ráadásul mindkét aranyérem a katari állam által felturbózott, nyaranta euró százmilliókat költő Paris Saint-Germain uralkodása idején született meg. Persze Campos szerepköre nem csak arra terjed ki 2022-es kinevezése óta, hogy elhódítsa a Ligue 1-t minden évben, hiszen ez 2012 óta nélküle is összejött nyolcszor: meg kell nyerni a Bajnokok Ligáját!

Nasszer Al-Kelaifi klubelnök mindent megpróbált már, 2011 és 2022 között 1.44 milliárd eurót költött átigazolásokra, folyamatosan világsztárok érkeztek, miközben a klub fantasztikus akadémiáját – és a városban, valamint az agglomerációban hemzsegő tehetségeket – elhanyagolták. Kingsley Coman, Mike Maignan, Ferland Mendy és Christopher Nkunku csak néhány példa arra, hogy felelősebb klubfilozófiával sem ért volna el rosszabb eredményeket a pályán a PSG.

Campos első nyári átigazolási időszaka szokatlanul alakult. Az elköltött 147 millió euró nagy része Vitinhára, Nuno Mendesre és Fabián Ruizra ment el, s az elmúlt két évet látva egyértelmű, a tudatos építkezés első jeleit láthattuk. Az átigazolási összegek nem igazán változtak, ám 2023-ban 23.2, az idén 21.25 év volt a leigazolt futballisták átlagéletkora (előbb Randal Kolo Muani, Ousmane Dembélé, Goncalo Ramos és Bradley Barcola, utóbb Joao Neves, Désiré Doué és Willian Pacho érkezett sok pénzért), miközben a klub egy időben szabadult meg többek között Neymartól és Lionel Messitől, és nevezte ki vezetőedzőnek a fiatalokat kitűnően kezelő Luis Enriquét. Nem kérdés, a sztárokat felváltották a ígéretes fiatalok, a cél az eredményesség mellett a lehető legegészségesebb csapategység kialakítása. Kylian Mbappé nyári távozása szakmailag nagy érvágás, de a csapat egyensúlya, valamint a csökkenő médiafigyelem egyértelműen jó hatással lehet a fiatal keretre.

A Ligue 1 nyitó fordulójában a PSG történetének legfiatalabb kezdőcsapata lépett pályára (22.5 év) a Le Havre ellen (4–1), három tinédzser is lehetőséget kapott, Yoram Zagué és Warren Zaire-Emery 18-18, Ibrahim Mbaye 16 éves. Mbaye egyébként éppen Warren Zaire-Emerytől vette el a PSG történetének legfiatalabb pályára lépő játékosa rekordját. A hétvégén botlottak a párizsiak, ám a Reims elleni 1–1-et megelőzően öt tétmérkőzésből ötöt megnyertek, a BL-ben a Gironát (1–0) és a BL-szereplő Brestet (3–1) is legyőzték.

Bár az elmúlt 13 évben 33 trófeát szerzett a Paris Saint-Germain, a médiában inkább botrányok övezték. A PSG így is sztárklubbá vált, népszerű lett és kiépült a brandje világszerte. A világsztárok távozása miatt lecsendesedett a légkör a klub körül, ám a keret bombaerős, jelenleg vezeti a Ligue 1-et (igaz, csak jobb gólkülönbséggel), és senki se lepődjön meg, ha éppen ebben az idényben nyeri meg a BL-t.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik