Svédország gólzáporos mérkőzésen múlta felül a fehéroroszokat

Vágólapra másolva!
2008.05.03. 21:53
A két csapat a 2002-es olimpia negyeddöntőjében vívott emlékezetes csatája után, joggal várhattunk különleges élményt a mai svéd–fehérorosz összecsapástól. Akkor az utolsó percekben Tommy Salo „fejelt” saját kapujába, és fosztotta meg csapatát a továbbjutástól. Most egy ritkán látható, fordulatos és gólgazdag mérkőzésen Svédország egyetlen góllal nyert.
A svédek végül mégsem buktak el
Foto: Reuters
A svédek végül mégsem buktak el
A svédek végül mégsem buktak el
Foto: Reuters
A svédek végül mégsem buktak el

Az első harmadot esélyeshez méltóan kezdte a svéd csapat, Magnus Johansson már a 4. perc végén betalált Vitalij Koval kapujába. Folyamatosan dolgozták ki helyzeteiket, egészen a 8. percig, mikor Rickard Wallin sérülést okozó bottal ütésért kétszer két perces büntetést kapott.

A fehéroroszok nem tudták kihasználni az adódó lehetőséget, sőt pillanatokkal azután, hogy a skandinávok kiegészültek, meg is duplázták előnyüket. Fernholm passzából Nicklas Backström eresztett el egy védhető lövést, azonban Koval mamutjai alatt a hálóba csúszott a pakk.

A svédek megelégedtek a könnyen jött vezetéssel és átadták a területet a beloruszoknak, akik ettől vérszemet kaptak, és több ígéretes lehetőség után a harmad utolsó perceiben Viktor Kosztjucsenok révén 2–1-re szépítettek.

A második harmad svéd kiállítással indult és a fehéroroszok rohamaival folytatódott. Ennek eredményeként egy végletekig kijátszott akció végén Szergej Zadalenov kotorta Mikael Tellqvist kapujába a korongot.

Hiába egészült ki Mats Naslud legénysége, az egyre inkább lendületbe jövő fehérorosz hokisok egy perccel később Alekszej Ugarov révén ismét betaláltak, és ezzel átvették a vezetést.

A második harmad 7. percében egyenlített a svéd csapat. Kettős emberelőnyből Patrick Hornqvist – Johansson átadását követően – védhetetlen gólt ragasztott a jobb felsőbe.

Majd a mérkőzés gól nélküli, de cseppet sem eseménytelen tíz percét követően Alekszandr Zsurik eresztett el egy bombát, amely megpattanva egy bevetődő védőn a kapu jobb felső sarkában kötött ki, Tellqvistnek esélye sem volt a hárításra.

Arról, hogy a svédek ne kezdjék hátrányban az utolsó harmadot, Robert Nilsson a 38. percben gondoskodott, aki Kolosov ügyetlenkedését kihasználva 4–4-re alakította az állást.

Az utolsó harmadot ismét gólváltással kezdték a csapatok. A 42. percben szerzett Melesko gólra a 44.-ben Hornqvist válaszolt, majd tíz perccel a vége előtt a mérkőzés 11. gólja is megszületett, Rickard Wallin húzta be közvetlen közelről Koval lábai között a korongot, ezzel kialakítva a végeredményt.

Azaz a 2002-es olimpia negyeddöntőjében látott meglepetés ezúttal elmaradt, Svédország végül 6–5-re nyerte meg a meccset.

72. JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG, KANADA

A-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Fehéroszország–Svédország 5–6 (1–2, 3–2, 1–2)
G: Kosztjucsenok (18:32, Zsadeljanov, Kaluzsnij), Zsadeljanov (22:58, Kolcov, Leontyev), Ugarjov (23:45, Kuljakov, Mihajlov), Zsurjik (35:57 – emberelőny, Gyeniszov, Kaluzsnij), Melesko (41:18, Kosztjucsenok, Csuprisz), ill. M. Johansson (3:59, Ekman), Nick. Bäckström (12.18, Fernholm, R. Nilsson), Hornqvist (26:23 – kettős emberelőny, K. Jonsson, Nick. Bäckström; 43:41, J. Andersson, Warg), R. Nilsson (37:51, N. Wallin, R. Wallin), R. Wallin (50:32, Frogren, Ekman). K: Koval 40/46, ill. Tellqvist 19/24
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik