Jégkorong olimpiai selejtező: több NHL-es az osztrákok keretében

Vágólapra másolva!
2024.08.15. 15:01
Marco Rossi is jégre léphet a magyar válogatott ellen (Fotó: Getty Images)
Több, az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) szereplő játékos is helyet kapott az osztrák válogatottban, míg a kazahok az orosz bázisú KHL-es csapatukra támaszkodva állnak ki az augusztus 29. és szeptember 1. közötti pozsonyi olimpiai selejtezőre, amelynek negyedik résztvevője a magyar együttes.

Ahogy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, a házigazda, világbajnoki hetedik szlovákok keretében legalább három NHL-játékos is szerepelhet.

Az osztrákoknál – ahogy a szövetség honlapján olvasható – Marco Kasper (Detroit Red Wings) és David Reinbacher (Montreal Canadiens) játszani fog, ugyanakkor Marco Rossi (Minnesota Wild) NHL-es felkészülésére hivatkozva lemondta a szereplést.

A kazahok keretében 16-an kaptak helyet a KHL-es Barisz Asztanából, és további két játékosuk is az orosz ligában érdekelt. A mieink februárban a japánok mögött végeztek a második helyen a budapesti selejtezőben, ám a fehéroroszok kizárásával lehetőség nyílt a folytatásra. A magyar válogatott eddig nyolcszor találkozott a szlovákkal, és hatszor kikapott, az összesített gólkülönbség 50–19 a szlovákok javára. Legutóbb, 2016. május 7-én Szentpéterváron, az elit-vb-n a szlovákok nyertek 4–1-re.

A vb-12. kazahokkal szemben még rosszabb a magyar mérleg. A 13 eddigi összecsapásból egyszer sikerült csak nyerni, 2013. április 17-én a budapesti divízió 1/A vb-n 2–1-re. Előtte öt, utána pedig hét kazah diadal született, az összesített gólkülönbség 19–63 magyar szemszögből.

A májusi vb-n a tizedik helyen záró osztrákok a mieink elleni 4–3-as szétlövéses sikerrel őrizték meg élvonalbeli világbajnoki tagságukat tavaly májusban Tamperében. Az összesített mérleg: 52 találkozó, 37 osztrák, 13 magyar győzelem és 2 döntetlen, 212–128-as gólkülönbség az osztrákok javára. Az idei, csehországi vb-n Ausztria együttese kellemes meglepetést okozott, például a címvédő Kanadának 1–6 után öt gólt ütött a harmadik harmadban és csak hosszabbításban kapott ki 7–6-ra, míg az olimpiai bajnok finneket egy tizedmásodperccel a dudaszó előtt lőtt góllal verte meg 3–2-re.

A magyar válogatott legutóbb 1964-ben szerepelt ötkarikás játékokon. A pozsonyi, a rigai és az aalborgi négyes első helyezettje vehet részt a 2026-os milánói olimpián, ugyanakkor ha az oroszokat az elhúzódó ukrajnai háború miatt nem engedik indulni, akkor a 12 érdekeltből a legjobb második helyezett is továbbléphet, de erről majd csak sokkal később dönthet a nemzetközi szövetség (IIHF).

A mieink egy felkészülési mérkőzést vívnak a pozsonyi torna előtt: jövő vasárnap a káposztásmegyeri Vasas Jégcentrumban fogadják az ukránokat 18 órakor. Ezen a találkozón mutatkozik be a válogatott kispadján Majoross Gergely szövetségi kapitány.

A POZSONYI OLIMPIAI SELEJTEZŐTORNA PROGRAMJA
Augusztus 29., csütörtök
14.00: Kazahsztán–Magyarország
18.00: Szlovákia–Ausztria
Augusztus 30., péntek
14.00: Kazahsztán–Ausztria
18.00: Magyarország–Szlovákia
Szeptember 1., vasárnap
14.00: Ausztria–Magyarország
18.00: Szlovákia–Kazahsztán

A másik két csoport beosztása:
E–csoport (Riga): Lettország, Franciaország, Szlovénia, Ukrajna
F–csoport (Aalborg): Dánia, Norvégia, Nagy-Britannia, Japán
A csoportok első helyezettjei jutnak ki a 2026-os milánói olimpiára. Ha az orosz válogatott nem szerepelhet az olimpián, akkor várhatóan a selejtezőből további egy csapat kap kvótát.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik