Már az Aranylabdára is esélyes... – Florian Wirtz világsztárrá érett

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2024.05.05. 13:28
Florian Wirtz világsztárrá érett (Fotók: Imago Images, AFP)

 

Néhány évvel ezelőtt a Több mint ígéret rovatunkban már bemutattuk a Képes Sportban Florian Wirtzet, képet festve a csodagyerekről, akiért a Bayer Leverkusen már utánpótlásszinten eurószázezreket fizetett az 1. FC Kölnnek, majd az U19-es csapatában pallérozódott, hogy aztán átvehesse a 2020-ban gigászi összegért a Chelsea-hez szerződő Kai Havertz szerepét a támadósorban. Wirtzről aztán hónapok alatt kiderült, hogy talán még a PL-be szerződő honfitársánál is nagyobb tehetség, szemtelenül fiatalon robbant be a Bundesliga legjobb játékosai közé. Előkészítésben, kulcspasszok adásában, gólszerzésben is remekelt, a német válogatottba is meghívót kapott, már a legnevesebb klubok csalogatták, amikor 2022 márciusában megsérült. Keresztszalag-szakadást szenvedett – a legalattomosabb sérülések egyikét, amelyből nem könnyű ugyanolyan robbanékonyan, jó formában visszatérni, s a rehabilitáció is több mint fél évig tart. Wirtz felépülési folyamata alatt ráadásul a csapat is teljesen átalakult…

 
Született: 2003. május 3., Pulheim
Állampolgársága: német
Sportága: labdarúgás
Posztja: támadó középpályás
Klubjai: SV Grün-Weiss Brauweiler (–2011), 1. FC Köln (2011–2020), Bayer Leverkusen (2020–)
Válogatottsága/góljai: 16/1
Kiemelkedő eredményei: német bajnok (2024), U21-es Európa-bajnok (2021)
névjegy – florian wirtz 

 

 

Az akkor még csak 19 éves támadó középpályás a 2021–2022-es évad végéhez közeledve sérült meg, kihagyta a tavaszi szezon hajráját, a nyári felkészülést, majd a teljes őszi szezont, hogy a katari világbajnokságról ne is beszéljünk. A Leverkusen eközben szenvedett – részben Wirtz hiánya miatt –, 2022 őszén hosszú heteken át parkolt a kiesőzónában, az utolsó előtti helyen. A vezetőség érthető okból lépett, s vezetőedzőnek szerződtette Xabi Alonsót, aki azóta Európa legkelendőbb trénere lett. A baszk szakember átformálta az együttest, ám akkor még nem a labdabirtoklásra épülő pozíciós játék került előtérbe, a „gyógyszergyáriak” főleg az átmenetekre, a labdaszerzés után gyorsan végigvitt kontratámadásokra rendezkedtek be. Nem sokkal később, tíz hónapos kihagyás után Wirtz is visszatérhetett a keretbe, s 2023 januárjában végre pályára léphetett. Xabi Alonso irányításával a Bayer összeszedte magát, s nemhogy benn maradt, végül Európa-liga-indulást érő pozícióban végzett. A formáját egyre inkább visszanyerő középpályás hat gólpasszal zárta a tavaszi szezont, s jelezte a vezetőségnek, esze ágában sincs távozni, készen áll a következő idényre.

El is érkeztünk a 2023–2024-es évadhoz, amely kétségkívül Florian Wirtz karrierjének és a Bayer Leverkusen történetének legjobbja. A tavaly nyáron számos transzfert nyélbe ütő klub nagyban átalakult, Xabi Alonso az ősztől már saját játékfilozófiáját alkalmazhatta, amelynek megvalósításában Wirtz főszerepet kapott. A német támadó középpályás a 3–4–2–1-es játékrendszer egyik tízese, aki folyamatos mozgásban van, aktívan letámad, szervezi a játékot, kulcspasszokat ad, s ha kell, érkezik a kapu elé. Wirtz gyakorlatilag erre a szerepkörre született, hiszen a sebessége, a technikai tudása és a játékintelligenciája is megvan hozzá, hogy karmesterként irányítson, miközben a gyors szélsőkkel kombinál. A 21 éves szupertehetség valamennyi sorozatot beszámítva 18 gólnál és 19 gólpassznál jár ebben az idényben tétmeccsen, ami amellett, hogy lenyűgöző, remekül megmutatja az egyensúlyt a játékában. Ha arra van szükség, a kapu közelében veszélyeztet, de rúgótechnikájának köszönhetően távolról is veszélyes – mégis a passzai száma és minősége teszi igazán különlegessé. Nem véletlen, hogy két szélső védő csapattársa, Alejandro Grimaldo és Jeremie Frimpong már 22 (!) gólnál tart az idényben, köszönhetően annak, hogy Wirtz remekül játszik össze velük a bal vagy a jobb oldali félterületben – mögé kerülésekkel, háromszögezésekkel. Mondhatjuk tehát, hogy a Leverkusen befektetése megtérült, hiszen súlyos sérülése ellenére Wirtzből 2024-re megkérdőjelezhetetlen világklasszis lett. 

 

A Bayer pedig sikert sikerre halmoz: hetekkel ezelőtt, története során először elhódította a „salátástálat”, továbbra is veretlen (!) a bajnokságban – úgy pedig még egy klub sem nyerte meg a Bundesligát. Emellett ott van a Német Kupa döntőjében, a Kaiserslautern lesz az ellenfele, amely három fordulóval a 2. Bundesliga vége előtt még azon aggódhat, hogy benn marad-e a másodosztályban… És menetel az Európa-ligában: már az elődöntő visszavágójára készül, jövő héten hazai pályán fogadja az olasz AS Romát, amelyet 2–0-ra megvert az Olimpicóban csütörtökön. A római találkozón egyébként Wirtz juttatta előnyhöz csapatát, amely óriási lépést tett a döntő felé, Dublinban a francia Olympique Marseille vagy az olasz Atalanta lehet a riválisa.

Vagyis kézzelfogható közelségbe került a klub történetének első triplázása (bajnoki cím, kupasiker, El-győzelem), ráadásul veretlenül. Itt jön a képbe az Aranylabda is, hiszen az egyértelmű, hogy egy ennyire sikeres csapatból valaki felkerül a jelöltek listájára, a Leverkusennek pedig Florian Wirtz a legjobb játékosa, aki az idény végére 40 fölötti gól+gólpassz mutatóval állhat. Már most topklubok bombázzák a menedzserét ajánlatokkal, de egy idényt biztosan marad még, ahogyan edzője, Xabi Alonso is, ha utána bárki vinni akarja, minden bizonnyal 150 millió euró körüli összegért az övé lehet. Az árfolyama és az ázsiója felsrófolására pedig esélyt kínál neki a június 14-én kezdődő németországi Európa-bajnokság, amely az első nagy felnőtt-tornája lesz.

A Bayer Leverkusen vezéralakja: kiválóan játszott és ő lőtte az első gólt az AS Roma elleni Európa-liga-elődöntőben is

 

A „salátástálat” már felemelhette
Xabi Alonso köré komponálta a játékot
Fotó: INA FASSBENDER

A német válogatott hosszabb-rövidebb hullámvölgye s a magyar válogatott előretörése nyomán egyre több hazai szurkoló hihette, hogy a közelgő Európa-bajnokságon a házigazda német együttes ellen lesz a legkönnyebb dolga Marco Rossi csapatának, de ez koránt sincs így. A Julian Nagelsmann vezette németek brutálisan erős kerettel készülnek a kontinenstornára, minden poszton legalább egy világklasszissal. Különösen a két tízesüket kell kiemelni, Jamal Musialát és persze Wirtzet. Ketten együtt a Transfermarkt szerint 220 millió eurót érnek, ez 50 millióval több, mint a mieink keretének összértéke, Szoboszlai Dominikkal egyetemben. A németek ott vannak a favoritok között, de meglátjuk, sikerül-e ismét borsot törnünk az orruk alá a június 19-én, Stuttgartban sorra kerülő csoportmeccsen. Az biztos, hogy nehezebb lesz, mint az elmúlt években.

Fotó: IMAGO/VITALII KLIUIEV
Van mitől félnünk

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2024. április 27-i lapszámában jelent meg.)   
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik