Kerékpár: Lovassy ezúttal Olaszországban ért el sikereket

Vágólapra másolva!
2006.05.04. 15:07
Címkék
Az Itáliában megrendezett MJ 2.1-es kategóriájú Giro della Toscana országúti kerékpárversenyt az ifjúsági korosztálynak idén tizennegyedik alkalommal bonyolították le. A toscanai viadalon 42 csapat, küztük a vendéglátó hazaiak mellett többek között belga, német, francia, orosz, holland, osztrák, angol, szlovén válogatottak álltak rajthoz, tradícionális kerékpáros nemzetek fiataljai, összesen 168-an.
Az ifiknek kiírt Giro della Toscanán 42 csapat összesen 168 kerekese állt rajthoz
Az ifiknek kiírt Giro della Toscanán 42 csapat összesen 168 kerekese állt rajthoz
Az ifiknek kiírt Giro della Toscanán 42 csapat összesen 168 kerekese állt rajthoz
Az ifiknek kiírt Giro della Toscanán 42 csapat összesen 168 kerekese állt rajthoz

A magyar csapatot – Somogyi Miklós vezetése mellett – Lovassy Krisztián (BVSC), Molnár István (Békéscsaba), Kovács Viktor (Szekszárd) és Schipp Olivér (KSI) alkotta. Az öt szakasz alkalmával összesen 400 kilométert tekertek a kerekesek, nem is akármilyen tempóban: 42.040 kilométer per órás átlagsebességgel. A magyar srácok közül Lovassy és Molnár teljesítette a versenyt.

Mint Somogyi Miklós csapatvezető elmondta, ez a viadal a korosztályos világbajnokság után az egyik legjelentősebb európai országúti kerékpárverseny, melyen minden jelentős olasz ifjúsági csapat, nemzeti válogatott rajthoz áll.

Olyan jelentős versenyzők értek el rajta korábban sikereket, mint a svájci Rubens Bartogliati – aki 1996-ban és’97-ben megnyerte az erőpróbát, később 2002-ben már profiként nyert szakaszt a Tour de France-on –, vagy a holland, jelenleg rabobankos, szintén profi Thomas Dekker, aki 2002-ben lett összetett harmadik.

Lovassy és Molnár taktikai tanácsokat kap az egykor Toscanaban is kerekező országúti bajnok Víg Auréltól
Lovassy és Molnár taktikai tanácsokat kap az egykor Toscanaban is kerekező országúti bajnok Víg Auréltól

A 168 fős, 42 csapatos mezőny, ha a hazai, magyar versenyeken indulók létszámát vesszük figyelembe – akár még a Magyar Kerékpáros Körversenyen is – jelentősnek mondható. A legrövidebb szakasz közel hatvan kilométer – igaz aznap délután még egy hegyes 64 kilométeres is beiktatásra került, így közel 120-ra emelkedett a napi penzum – a leghosszabb pedig az utolsó napi 105 kilométeres volt. A toscan dombvidék meghódítása komoly kihívást jelentett a bringások számára. A leggyorsabb etapot több mint 46 km/h-s átlagsebességgel teljesítették a fiúk.

A körversenyt végül a magyar válogatottak közül Lovassy Krisztián és Molnár István tudták teljesíteni, azaz értékelhetően befejezni. A csupán néhány esztendeje kerékpározó Molnár tisztességesen végigtekerte az etapokat – még a kisebb bukásból is felállva –, végül összetettben a mezőny második harmadában végzett. Kovács és Schipp menet közben feladták a versenyt.

Lovassy Krisztián azonban – a versenyt megelőző áprilisi osztrák és szlovák ezüstjei után – remekül teljesített! A 168 kerékpáros közül a síkhajrák összesített versenyében – a Tour de France-on ezt zöld trikóval díjazzák – kilencedik helyet szerzett. Ehhez hoszzájárult az is, hogy az egyik szakasz alkalmával nyolc kilométeres „elmenést” produkált egyik társával, melynek során egy hajrán pontokhoz is hozzájutott, második lett. Aznap este az olasz televízióban – szombaton, főműsoridőben – a „mi” Krisztiánunkat mutatták, kommentálták hosszasan...

Lovassy sikeréhez hozzájárult az is, hogy egy hegyi befutóval zárult etap végén a tizenegyedik helyen ért célba. Krisztián végül a holland Maurice Schreurs összetett győzelmét hozó – aki 1 (!) másodperccel „ment jobban” a 400 kilométeren összességében, mint a második helyezett belga Gert Dockx – körversenyen a 47. helyet szerezte meg mindössze 4’55”-es hátránnyal, az összetett pontversenyben a 26.-at, a külföldi versenyzők között – nem olaszok – pedig a 24. helyet. A versenyt végül 133-an teljesítették, 32 csapatot értékeltek.

Na és még egy kis olaszos adalék a tallján kerékpárszeretetről éws versenyszervezésről: Toscanaban az ifi viadallal egyidőben rendeztek többek közt egy jelentős U23-as versenyt, a 31. Giro delle Regioni-t, melyen a hazai kontinentális csapat, a „P-NÍVÓ” sora is rajthoz állt, egy UCI 1.1-es profi versenyt, az eliteknek kiírt egynapos 79. Giro della Toscana-t, illetve még egy országúti versenyt, mely a 2004-es Giro della Italia győztesének, az olasz Cunegónak győzelmével zárult...
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik